Ramen - supa japoneza cu taitei

Ramen - supa japoneza cu taitei

Am inceput sa lucrez la aceasta reteta de supa Ramen putin cam sceptica, dar fiindca eram curioasa sa o fac neaparat in casa, am zis sa testez atent, etapa cu etapa. Si merita din plin, a reusit sa ma surprinda aceasta combinatie de arome, chiar sa ne placa la toti, inclusiv si copiilor.

Supa ramen japoneza are 3 mari componente - o supa de carne hranitoare si aromata, taiteii japonezi/noodles si toppingurile. Recomand neaparat sa faceti in primul rand supa asa cum trebuie, fiarta bine cu oase si legumele specifice bucatariei asiatice - dupa ce e gata supa, restul le puteti adapta dupa plac si posibilitati.

Daca ajungeti mai avansati puteti face si noodles de casa pentru ramen, eu deocamdata ma multumesc cu cei din comert. Iar la partea cu toppinguri, obligatorii sunt - jumatatile de ou si feliile de carne, iar pe urma adaptati fiecare farfurie dupa plac. De exemplu, la copii nu am pus ceapa verde, dar in schimb le-am adaugat porumb fiert din conserva si morcovi cruzi taiati fideluta. La noi am pus in plus si niste ciuperci shiitake fierte din supa, ar merge si niste ciuperci urechi de lemn, deci va adaptati.

Bineinteles ca reteta mea de supa Ramen este una simpla, dar sunt foarte multe variante de ramen mai smekere, insa baza tot de aici porneste. Este o reteta simpla si universala, pentru incepatori in special, iar cand dati de gust, puteti experimenta si cu alte retete mai avansate.

Ingrediente

Oase de porc
1 kg
Muschiulet de porc
1 buc
Oua
4 buc
Taitei chinezesti
300 g
oricare preferati si aveti la indemana
Ceapa verde
5 buc
Praz
1 buc
Ghimbir
10 g
o bucata cat nuca
Ardei gras
1 buc
Usturoi(catei)
5 buc
Ciuperci
2 buc
de preferat shiitake uscate, dar puteti pune si altele, pe care le aveti la indemana
Sos de soia
5 linguri
Sare
1 linguri

Pasi de urmat

1

1. Preparati si fierbeti supa de carne

Eu prefer s-o fierb chiar cu 1 zi inainte, sa se patrunda bine toate aromele si sa fiarba in voie.

 - Deci, mai intai puneti oasele de porc intr-un bol mare, turnati apa rece sa le acopere bine si lasati asa 1 ora.

2

Dupa acest timp scurgeti apa din bol, aranjati oasele intr-o oala mare, adaugati iarasi apa, cat sa le acopere, si puneti la fiert.

Cand incepe sa clocoteasca, faceti focul mic si lasati sa fiarba inca 15 minute.

3

Cand au trecut 15 minute, scurgeti atent apa fierbinte din oala, iar oasele le mai spalati bine sub jet de apa calda la robinet.

Cam asa ajungeti sa le aveti gata pentru a fierbe supa din ele.

4

Acum puneti din nou oasele in oala curata, adaugati peste ele - 3 fire de ceapa verde, prazul(bine spalat si taiat bucati mari),1 ardei intreg(curatat de cotor), ghimbirul proaspat taiat felii, catetii de usturoi si ciupercile shiitake/altele(daca aveti).

Turnati apa cat sa le acopere bine pe toate si puneti pe foc. Cand incepe sa fiarba, faceti focul mic si lasati asa 4 ore.

5

Dupa aceste 4 ore puneti in supa muschiuletul de porc crud, si mai lasati inca 1 ora la fiert.

La final inchideti focul si lasati supa sa se mai patrunda/raceasca 1-2 ore, sau chiar peste noapte.

6

Apoi scoateti din supa muschiuletul fiert - il vom taia felii si folosim la toppingul final.

7

Restul de oase si legume le strecurati printr-o sita - eu folosesc mai intai una mai simpla si mare, apoi alta mai fina - sa fie supa cat mai clara.

Oasele si legumele nu le mai folosesc la nimic, le arunc, eventual pastrez doar ciupercile pentru topping.

8

Si gata, avem supa consistenta si clara. A ramas sa o infierbantam bine pe foc, doar s-o potrivim cu vreo 4-5 linguri sos de soia(dupa gust), si eventual sare. Dar daca aveti un sos de soia bun, sarea s-ar putea sa nu mai trebuiasca.

Recomand sa adaugati sosul de soia cate putin si gustati dupa fiecare adaugire, sa va placa combinatia cu supa. Eu am ramas surprinsa cat de bine drege supa si la gust, si la culoare.

9

2. Pregatim toppingurile si taiteii.

Cat supa asteapa fierbinte, pregatim toppingurile - mai intai taiati muschiuletul fiert felii subtiri, si eventual ciupercile.

10

Puneti ouale la fiert in apa clocotita, timp de 6 minute.

Apoi le scoateti in apa rece si lasati 5-10 minute.

Am fiert aici 2 oua pentru 4 portii de ramen(folosim jumatate de ou la 1 portie), si a doua zi am fiert inca 2 pentru alta tura de servit.

11

Fierbeti taiteii chinezesti conform cu instructiunile de pe punga.

12

Dupa ce le scurgeti de apa, puteti optional sa le mai dregeti cu 1-2 linguri ulei de susan prajit - pentru un plus de aroma si le va tine mai rasfirati.

13

Taiati marunt ceapa verde si eventual niste morcov crud fideluta fina, chiar mi-a placut cum se simte in supa.

14

3. Montati supa.

Intr-un bol adanc puneti o mana de taitei, turnati supa fierbinte cat sa le acopere bine.

15

Ornati cu cateva felii de muschiulet, o jumatate de ou fiert, ceapa verde si alte topping-uri dupa preferinte - ciuperci feliate, porumb dulce, morcovi, ceapa verde, etc.

Pentru un plus de savoare recomand sa o stropiti cu un pic de ulei aromat/picant chinezesc - reteta aici. Copiilor nu le-am pus pentru ca nu suporta sa fie ceva chiar si usor picant in mancare, dar noi chiar am savurat-o in asa combinatie.

A fost neasteptat de buna si cu siguranta a devenit una din preferatele noastre. Recomand neaparat macar s-o incercati.

Pofta Buna!

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 8 portii
Timp de preparare: 300 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 60 min
Data publicarii:
Nota: 5 (1 voturi)

Comentarii

valuku
valuku 21 ian 2020, 17:05

foarte buna,multumesc pentru reteta...

Nota mea pentru reteta:
LoredanaLutheloKaschovits108
Loredana Kaschovits (LoredanaLutheloKaschovits108) 21 ian 2020, 17:17

Muschiuletul l-am dat printr-un amestec (2-3 linguri de zahar, 2-3 linguri de sos de soia, sare dupa gust, ghimbir ras si catei de usturoi pisat). Se da la cuptor si se lasa pana se rumeneste si devine usor crocant. In rest, cu ideile tale cred ca o sa imi imbunataesc Ramenul facut de mine in casa. Multumesc! <3

lena
Elena (lena) Loredana Kaschovits (LoredanaLutheloKaschovits108) 21 ian 2020, 23:08

Asa este, si eu urma sa experimentez cu carnea pe viitor. Aici am ales o varianta mai simpla, sa nu se sperie lumea de reteta prea stufoasa.😉👍