Fiindcă Maria mea mică are o relație specială și dependentă față de covrigii împletiți din comerț, am zis să încerc neapărat o rețetă de covrigi de casă. Și a meritat din plin, bineînțeles - covrigii au ieșit extrem de buni, pufoși la interior și crocanți la exterior. Am primit multe complimente și s-au savurat cu mare plăcere de toată lumea, deci merită nu doar să cumpărați covrigi, dar și să vă alintați cu ei acasă.
M-a surprins mult aluatul de la acești covrigi de casă, se lucrează foarte ușor și repede. I-am modelat cu spor și fără nervi, puțin mai șchiopi prima tură, dar la a doua chiar sunt exemplari și adevărate vedete.
În plus, puteți ușor să renunțați la albușul de ou și așa obțineți covrigi de post, delicioși și pufoși.
Mai întâi recomand să dizolvați drojdia în 250ml de apă caldă și cu cele 3 linguri de zahăr. Amestecați bine, apoi lăsați 10 minute până începe să facă o spumă ușoară.
În acest timp amestecați făina cu 1 linguriță de sare.
Acum turnați aici compoziția de drojdie și uleiul.
Amestecați bine, la început cu o spatulă sau lingură, să nu vă murdăriți prea tare pe mâini.
Când se leagă toate ingredientele, treceți aluatul pe masa presărată cu făină și îl mai frământați timp de 2 minute.
Bila de aluat astfel formată lăsați să se odihnească 10 minute într-un bol, sau pe masă.
După acest timp îl mai frământați timp de 2-3 minute, să se uniformizeze bine.
Apoi lăsați aluatul încă 20 minute la odihnit.
După repaus aluatul este moale și foarte ușor de lucrat.
Îl tăiați în 8 bucăți uniforme, din fiecare vom modela câte un covrig.
Modelăm covrigii de casă astfel:
- luați fiecare bucată de aluat și o întindeți pe masă cu palmele, în baghete cât mai subțiri, de aproximativ 8mm-1cm în diametru;
- Apoi aceasta o răsuciți în formă de U pe masă;
- Marginile de sus le aduceți spre mijlocul de jos, răsuciți și este gata covrigul.
Recomand să modelați mai întâi 4 covrigi, prima tură. Aceștia se lasă aproximativ 20 minute pe masa de lucru, să crească ușor.
Ceilalți 4 bucăți le lăsați așa nemodelate.
Până cresc covrigii, puneți pe foc o oală cu 3 litri de apă și 3 linguri de bicarbonat de sodiu, lăsați până începe să fiarbă bine.
Apoi luați atent fiecare covrig, îl puneți în apa care fierbe și lăsați așa 20-30 de secunde.
Sfat - Covrigii se iau mai ușor de pe masă dacă îi apucați de la baza U-ului și ușor mențineți "piciorușele" cu degetele.
Covrigii fierbinți se scot mai ușor din oală cu apă dacă folosiți o spumieră mare, sau o paletă.
Așa se trec în tava de cuptor așternută cu hârtie de copt, și ușor aranjați cu degetele în forma dorită, cât sunt alunecoși.
După ce ați opărit toți 4 covrigii din prima tură, repede le ungeți cu albuș crud deasupra.
În varianta de post omiteți acest pas.
Presărați deasupra fulgi de sare, susan sau mac/alte semințe, după preferințe.
Puneți tava în cuptorul preîncălzit la 200 de grade, și lăsați până se rumenesc foarte bine, aproximativ 20 de minute.
NU vă grăbiți să-i scoateți când se rumenesc mai moderat - trebuie să se facă o culoare maronie puțin mai intensă, ca să fie și crocanți deasupra.
Până se coace prima tură, modelați ceilalți 4 covrigi și la fel, opăriți, ungeți și ornați, în altă tavă de cuptor.
Am încercat aici să fac și o poză la secțiunea pufoasă și fragedă.
Minunați covrigii de casă, să-i încercați neapărat!
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.