Fiindca Maria mea mica are o relatie speciala si dependenta fata de covrigii impletiti din comert, am zis sa incerc neaparat o reteta de covrigi de casa. Si a meritat din plin, bineinteles - covrigii au iesit extrem de buni, pufosi la interior si crocanti la exterior. Am primit multe complimente si s-au savurat cu mare placere de toata lumea, deci merita nu doar sa cumparati covrigi, dar si sa va alintati cu ei acasa.
M-a surprins mult aluatul de la acesti covrigi de casa, se lucreaza foarte usor si repede. I-am modelat cu spor si fara nervi, putin mai schilozi prima tura, dar la a doua chiar sunt exemplari si adevarate vedete.
In plus, puteti usor sa renuntati la albusul de ou si asa obtineti covrigi de post, deliciosi si pufosi.
Mai intai recomand sa dizolvati drojdia in 250ml de apa calda si cu cele 3 linguri de zahar. Amestecati bine, apoi lasati 10 minute pana incepe sa faca o spuma usoara.
In acest timp amestecati faina cu 1 lingurita de sare.
Acum turnati aici compozitia de drojdie si uleiul.
Amestecati bine, la inceput cu o spatula sau lingura, sa nu va murdariti prea tare pe maini.
Cand se leaga toate ingredientele, treceti aluatul pe masa presarata cu faina si il mai framantati timp de 2 minute.
Bila de aluat astfel formata lasati sa se odihneasca 10 minute intr-un bol, sau pe masa.
Dupa acest timp il mai framantati timp de 2-3 minute, sa se uniformizeze bine.
Apoi lasati aluatul inca 20 minute la odihnit.
Dupa repaos aluatul este moale si foarte usor de lucrat.
Il taiti in 8 bucati uniforme, din fiecare vom modela cate un covrig.
Modelam covrigii de casa astfel:
- luati fiecare bucata de aluat si o intindeti pe masa cu palmele, in baghete cat mai subtiri, de aproximativ 8mm-1cm in diametru;
- Apoi aceasta o rasuciti in forma de U pe masa;
- Marginile de sus le aduceti spre mijlocul de jos, rasuciti si este gata covrigul.
Recomand sa modelati mai intai 4 covrigi, prima tura. Acestia se lasa aproximativ 20 minute pe masa de lucru, sa creasca usor.
Celelate 4 bucati le lasati asa nemodelate.
Pana cresc covrigii, puneti pe foc o oala cu 3 litri de apa si 3 linguri de bicarbonat de sodiu, lasati pana incepe sa fiarba bine.
Apoi luati atent fiecare covrig, il puneti in apa care fierbe si lasati asa 20-30 de secunde.
Sfat - Covrigii se iau mai usor de pe masa daca ii apucati de la baza U-ului si usor mentineti "piciorusele" cu degetele.
Covrigii fierbinti se scot mai usor din oala cu apa daca folositi o spumiera mare, sau o paleta.
Asa se trec in tava de cuptor asternuta cu hartie de copt, si usor aranjati cu degetele in forma dorita, cat sunt alunecosi.
Dupa ce ati oparit toti 4 covrigii din prima tura, repede le ungeti cu albus crud deasupra.
In varianta de post omiteti acest pas.
Presarati deasupra fulgi de sare, susan sau mac/alteseminte, dupa preferinte.
Puneti tava in cuptorul preincalzit la 200 de grade, si lasati pana se rumenesc foarte bine, aproximativ 20 de minute.
NU va grabiti sa-i scoateti cand se rumenesc mai moderat - trebuie sa se faca o culoare maronie putin mai intensa, ca sa fie si crocanti deasupra.
Pana se coace prima tura, modelati ceilalti 4 covrigi si la fel, opariti, ungeti si ornati, in alta tava de cuptor.
Am incercat aici sa fac si o poza la sectiunea pufoasa si frageda.
Minunati covrigii de casa, sa-i incercati neaparat!
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.