În marea goană după mâncăruri și rețete fancy-mancy uităm de așa mâncăruri de bază cum este și acest griș cu lapte - tradițional, banal, dar foarte cremos și gustos. În ultimul timp am observat că pentru familia mea nu este reprezentativ timpul pe care îl pierd în bucătărie, pot să le fac o mâncare sofisticată timp de o zi, dar vor aprecia mai mult acest griș cu lapte, pe care îl gătesc în 15 minute!
Vă recomand neapărat să nu uitați de rețetele mamei și a bunicii, au ele un motiv clar și simplu de ce le iubesc copiii - sunt chiar gustoase... Nouă ne place mult să servim grișul cu lapte pe lângă dulceață de orice fel, dar "vedete" sunt dulceața de afine și căpșuni, bineînțeles. Vreodată recomand să încercați grișul cu o bucățică de unt și miere deasupra, este una din variantele mele preferate.
Primul pas este important, trebuie să vă pregătiți și să măsurați ingredientele.
Într-o oală cu fund gros, sau un tuci, turnați laptele și îl puneți pe foc.
Nu plecați departe pentru că are obiceiul să "fugă" din oală dacă nu sunteți pe fază :)
Când începe să fiarbă, adăugați câte puțin(sau "în ploaie") grișul și neapărat amestecați bine cu un tel în acest timp. Telul va desface rapid toate eventualele cocoloașe și veți obține un lapte cu griș cremos și exemplar.
Acum îl lăsați să fiarbă încet și la foc mic timp de 10-15 minute, în acest timp neapărat amestecați periodic cu telul în oală.
Apoi adăugați untul, sarea, vanilia și zahăr după gust.
Dacă îl serviți cu dulceață, zahărul se poate omite sau chiar îl înlocuiți cu alți îndulcitori preferați.
După ce ați închis focul, îl turnați imediat în farfurii și lăsați 10 minute, îmi place când formează o pojghiță deasupra(în plus va avea o consistență mai de budincă) și abia după asta pun dulceață peste grișul cu lapte.
Sau să-l servim cu un mic cub de unt și miere....
Poftă bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.