Bagheta frantuzeasca - reteta simpla, fara framantare

Bagheta frantuzeasca -  reteta simpla, fara framantare

La cat de pasionata sunt de tot ce inseamna brutarie, a fost inevitabil sa ajung la reteta de bagheta frantuzeasca. Imi pare rau ca nu am facut-o mai inainte, este o paine chiar foarte buna, simpla si de efect. La fel ca la reteta de paine Ciabatta, efortul este destul de mic, dar va trebuie putina organizare ca sa puteti servi bagheta la masa planificata.

Timpul total de preparare este aproximativ de 5 ore la aceasta bagheta, dar nu va speriati, in mare parte este timpul in care aluatul sta cuminte in bol si fermenteaza-creste. Se lucreaza usor si aveti 4 ingrediente de baza, restul e putina tehnica si atentie - efortul merita, pentru ca la final serviti cu placere o bagheta frantuzeasca adevarata, crocanta si aromata!

Ingrediente

Faina alba calitate superioara
550 g
de preferat sa alegeti faina cu 12g de proteine(vedeti pe ambalaj!)
Apa calda
370 ml
Drojdie uscata
5 g
sau 10g drojdie proaspata
Sare
12 g

Pasi de urmat

Pas 1

Intr-un bol mare amestecati faina cu sarea si drojdia.

Bagheta frantuzeasca -  reteta simpla, fara framantare - Pas 1
Pas 2

Turnati apa.

Bagheta frantuzeasca -  reteta simpla, fara framantare - Pas 2
Pas 3

Si amestecati din nou toate ingredientele cu o spatula sau lingura, pana devine un aluat cat de cat uniform, fara firimituri de faina uscata.

Bagheta frantuzeasca -  reteta simpla, fara framantare - Pas 3
Pas 4

Acoperiti bolul cu o folie de plastic si prosop, lasati asa 45 de minute la temperatura camerei.

Bagheta frantuzeasca -  reteta simpla, fara framantare - Pas 4
Pas 5

Dupa acest timp, umeziti mainile cu apa si usor adunati aluatul astfel:

- il apucati de o margine;

Bagheta frantuzeasca -  reteta simpla, fara framantare - Pas 5
Pas 6

- Si o aduceti spre mijlocul bolului.

In acest fel aduceti si celelate 3 margini, asta a fost tot - acum iarasi acoperiti aluatul si lasati inca 45 de minute la fermentat.

Bagheta frantuzeasca -  reteta simpla, fara framantare - Pas 6
Pas 7

Dupa acest timp repetati din nou procedura cu adusul aluatului spre mijloc.

De data asta o puteti face cu o spatula de plastic pentru aluat - e utila si costa doar 3 lei, deci daca o vedeti in magazin, v-o recomand.

Din nou acoperiti aluatul si mai lasati 45 de minute.

Bagheta frantuzeasca -  reteta simpla, fara framantare - Pas 7
Pas 8

Dupa aceste 3 runde de fermentare, scoateti aluatul din bol(cu mainile umede sau spatula) pe masa presarata bine cu faina.

Puneti inca putina faina si deasupra lui.

Bagheta frantuzeasca -  reteta simpla, fara framantare - Pas 8
Pas 9

Il taiati in 3 bucati egale si formati din ele niste cilindre de aproximativ 10cm lungime.

Lasati 10 min la odihnit pe masa.

Bagheta frantuzeasca -  reteta simpla, fara framantare - Pas 9
Pas 10

In acest timp pregatiti o tava mare de cuptor, o asterneti cu hartie de copt si presarati putina faina peste ea.

Bagheta frantuzeasca -  reteta simpla, fara framantare - Pas 10
Pas 11

Acum luati fiecare cilindru si il presati cu degetele pana formati un dreptunghi.

Bineinteles, va ajutati cu faina pe masa ca sa lucrati aluatul.

Bagheta frantuzeasca -  reteta simpla, fara framantare - Pas 11
Pas 12

Apoi incepeti sa rasuciti marginea lunga a dreptunghiului, dar dupa fiecare rasucire apasati putin marginile - observati in poza cum presez in mijloc.

Bagheta frantuzeasca -  reteta simpla, fara framantare - Pas 12
Pas 13

Cand ati terminat obtineti o bagheta, o mai intindeti usor cu mainile daca este cazul, sa fie exact de lungimea tavii de cuptor.

Bagheta frantuzeasca -  reteta simpla, fara framantare - Pas 13
Pas 14

Astfel formati 3 baghete si le puneti in tava, observati ca este distanta mare intre ele.

Bagheta frantuzeasca -  reteta simpla, fara framantare - Pas 14
Pas 15

Trageti de hartia de copt care este intre baghete, pana le apropiati intre ele - asa veti avea baghetele lipite, dar cu bariera de hartie.

Bagheta frantuzeasca -  reteta simpla, fara framantare - Pas 15
Pas 16

Faceti niste rulouri din 2 prosoape si le puneti ca suport la baghetele laterale.

Lasati asa painea la crescut pentru 45 de minute, suportii formati le vor ajuta sa mearga in sus, si nu pe laterale.

Bagheta frantuzeasca -  reteta simpla, fara framantare - Pas 16
Pas 17

Deasupra nu uitati sa acoperiti cu un prosop, in plus si optional, ar fi sa stropiti acesta cu putina apa rece.

Bagheta frantuzeasca -  reteta simpla, fara framantare - Pas 17
Pas 18

Cu aproximativ 20-30 de minute inainte sa se termine timpul de crescut, puneti cuptorul la preincalzit la 250 de grade.

Neaparat, la baza cuptorului asezati o tava mica cu 1 pahar de apa in ea, sa se formeze aburi in cuptor - asa vom obtine crusta crocanta la baghete.

Bagheta frantuzeasca -  reteta simpla, fara framantare - Pas 18
Pas 19

Bagheta frantuzeasca a crescut, luati la o parte prosoapele si atent trageti de hartia de copt - sa-si revina painicile pe pozitiile initiale.

Presarati peste ele putina faina si faceti din loc in loc, cu un cutit bine ascutit, acele taieturi oblice specifice.

Bagheta frantuzeasca -  reteta simpla, fara framantare - Pas 19
Pas 20

Si le puneti in cuptorul incins cu aburi la copt, pentru 25 de minute.

Optional, acum la inceput, puteti usor sa mai stropiti pe peretii cuptorului 1-2 pufuri de apa, sa se formeze inca mai multi aburi.

Bagheta frantuzeasca -  reteta simpla, fara framantare - Pas 20
Pas 21

Baghetele sunt gata cand se rumenesc frumos.

Bagheta frantuzeasca -  reteta simpla, fara framantare - Pas 21
Pas 22

Le luati atent de pe tava si inveliti in prosop pentru 15-20 de minute.

Lasati putin sa se racoreasca, apoi serviti calde si cu mare placere...

Pofta Buna!

Bagheta frantuzeasca -  reteta simpla, fara framantare - Pas 22

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 3 buc
Timp de preparare: 400 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 15 min
Data publicarii:
Nota: 5 (2 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

AnaRata286
Ana Rata (AnaRata286) 21 Mar 2020, 14:18

Buna Elena! Am copt azi baghetele si s-au primit foarte bune. Cu coaja crocanta simezul pufos. Multumesc mult pentru reteta. 😘😋

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Anisoara89
Ana Cozonac (Anisoara89) 04 Apr 2020, 17:30

Ft bune baghetele 😘

Chiar ft aproape de bagheta franceza Tradition, pe care o iau de la boulangerie aici!

Unica diferenta e ca coaja e un pic, dar chiar numai un pic, mai subțire 😉

Poate ca cuptorul meu coace diferit, desigur.

Data viitoare voi încerca sa pun t° mai mare, cred ca in jur de 260°C sau chiar 270°C pentru 25min ar fi perfect, dupa părerea mea. 

Ft buna rețeta Lena, si nu ia deloc mult timp la preparare. Doar timpii de așteptare dau impresia ca rețeta e lungă. Multumesc mult!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Anisoara89
Ana Cozonac (Anisoara89) 07 Apr 2020, 18:53

Din nou eu 😊

Am mai facut o tura de baghete... de data asta le-am copt la 265°C 20 min, apoi am schimbat tava pe primul nivel de jos pt a face si talpa bine bine crocanta si am lasat inca 10 min. fără ventilare. Adica în  total  30 min. Am obținut exact ceea ce doream, coaja mai groasa si mai crocanta iar miezul pufos si ft alveolat 😍

Poza mea pentru reteta:
VictorSandu385
Victor Sandu (VictorSandu385) Ana Cozonac (Anisoara89) 07 Apr 2020, 20:34

DoroshGheorgheVictoria231
Doroș Ion (DoroshGheorgheVictoria231) 10 Dec 2020, 10:16

Bună ,pot pune zer in loc de apă ?????

lena
Elena (lena) Doroș Ion (DoroshGheorgheVictoria231) 10 Dec 2020, 17:29

Cred ca merge.😉

DoroshGheorgheVictoria231
Doroș Ion (DoroshGheorgheVictoria231) 13 Dec 2020, 13:58

Foarte gustoasa pâinica,imi aminteste de pâinea bunicii...

Acum am facut cu zer in loc de apa, data viitoare fac cu apă sa vad diferenta .E crocanta deasupra si fte bună,mai ales a doua zi !

Poza mea pentru reteta: