De foarte mult timp imi dau cu ochiul aceste pide turcesti, de fapt sunt un fel de pizza turceasca in forma interesanta de barcute. Umplutura clasica este cu carne tocata si legume, dar am vazut variante de pide cu cascaval, oua, branzeturi, spanac, etc.
Noua ne-au placut mult aceste pizze turcesti, si un mare plus - copii nu mi-au reprosat legumele din compozitie, deci e de bine... Aluatul este fraged si gustos, se prepara usor, iar modelarea puteti s-o faceti impreuna cu copiii. La final savurati cu totii pidele turcesti, merita incercate - chiar sunt interesante si gustoase.
Mai intai pregatiti aluatul astfel:
- Intr-un bol turnati apa calda, adaugati drojdia si zaharul - lasati 10 minute pana se formeaza o spuma deasupra.
- In alt bol mai mare puneti iaurtul, albusul de ou crud(galbenusul il vom folosi mai tarziu), 1 lingura de sare si untul topit, amestecati bine.
- Apoi adaugati compozitia de drojdie de la pasul 1, iarasi amestecati.
- Acum puneti faina, mai intai 500-600g.
- Amestecati cu o lingura si daca aluatul este inca prea lichid mai adaugati treptat restul de faina - s-ar putea sa va ia chiar un pic mai mult decat am mentionat la ingrediente. Depinde ce tip de faina folositi.
- Apoi scoateti aluatul pe masa si il mai framantati 5 minute cu mainile, pana devine uniform, nelipicios si ferm.
- Acum il puneti inapoi in bol la crescut, acoperit cu prosop, timp de 1 ora.
In acest timp pregatiti umplutura:
- Carnea o puteti trece prin masina de tocat, sau taiati cubulete mici la cutit.
- Tocati ceapa, ardeii, rosiile, patrunjelul cubulete mici si adaugati peste carne.
Puneti 1 lingura de sare si mirodeniile, amestecati bine cu mainile.
Formam pide:
Dupa ce s-a odihnit aluatul, il taiati in 6 bucati uniforme si formati bile de ele.
Lasati 10 minute pe masa sa se odihneasca.
Apoi luati cate 1 bila, cu mainile o intindeti in forma de oval lung si subtire.
Nu uitati sa va ajutati cu faina pe masa la nevoie.
Iar cu facaletul formati un oval si mai mare, aproximativ de 3-4mm grosime si aproximativ de lungimea tavii in care veti face pizza turceasca.
Recomand sa luati ca reper latura cea mai mare a tavii de cuptor clasic, asa iese forma cea mai buna pentru pide.
Mutati acesta in tava asternuta cu hartie de copt, aranjati si puneti deasupra 1/6 din umplutura pregatita. Distribuiti uniform cu o lingura pe toata suprafata, observati poza, stratul de umplutura nu trebuie sa fie prea gros.
Apoi aduceti marginile laterale putin peste umplutura, aproximativ cu 1 - 1.5cm.
Recomand sa incepeti de la mijloc si sa va miscati atent spre capete.
Iar la capete formati unghiuri mai ascutite, sa fie barcute cat mai frumoase de pizza.
Pe o tava mare de cuptor incap 2 pizza turcesti lungi, deci va trebuie sa faceti 3 ture in total la cuptor.
Dupa ce formati o tava, ungeti pidele cu galbenus de ou(doar aluatul, nu si umplutura!). Apoi le puneti in cuptorul preincalzit la 200 de grade pentru 25 de minute.
Dupa ce s-au rumenit frumos, le scoateti din cuptor si puneti peste umplutura putin cascaval ras si mai lasati 2-3 minute in cuptor, nu mai mult doar cat sa se topeasca!
La fel formati si coaceti celelalte pide.
Apoi le savurati cu toata familia, eram putin rezervata ca nu vor accepta copiii legumele din umplutura, dar chiar nu au avut nimic de reprosat...
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.