Va prezint astazi cel mai "Oau!" cozonac de casa facut vreodata, am pregatit eu multi cozonaci, dar asa succes inca nu am avut - copiii si rudele l-au testat cu brio si toti au declarat ca e cel mai bun mancat vreodata. M-am inspirat din reteta clasica de Chocolate Babka, un fel de cozonac cu ciocolata de origini poloneze, eram putin sceptica la partea cu insiroparea, dar anume aceasta face diferenta majora, as zice ca este si micul lui secret. Cozonacul este pufos, dar in plus, datorita siropului, devine foarte fraged si gustos. Asta si fiindca modelarea specifica, permite siropului sa patrunda si in mijlocul cozonacului.
Bineinteles nu m-am oprit aici, demult vroiam sa testez un cozonac cu dulceata de portocale si felii de migdale. Asa ca am facut mai jos unul clasic cu umplutura de ciocolata, si altul cu dulceata de portocale confiate. Copiii au fost bineinteles incantati de cel cu ciocoata, eu si tati ne-am declarat fan portocale, iar data viitoare il incerc neaparat cu dulceata de caise sau piersici...
Bucatelele de portocale confiate din cozonac sunt ca niste mici bombe de aroma, asta imi place enorm aici. Si fiindca reteta va este prezentata de EspiFORTE, va puteti astfel bucura de cozonacul cu ciocolata sau portocale fara probleme, mai ales impreuna cu mesele festive copioase.
EspiForte este un dispozitiv medical. Cititi cu Atentie instructiunile de utilizare!
Intr-un bol mic amestecati laptele cu drojdia si lasati 5 minute.
Intr-un alt bol mai mare adaugati faina, 100g de zahar, 0.5 lingurita de sare, vanilia, 3 oua si compozitia de drojdie de mai sus.
Amestecati mai intai cu o lingura, pana se incoporeaza toate ingredientele.
Apoi framantati cu mainile si adaugati treptat in aluat 150g de unt moale.
Aluatul il puteti framanta in bol sau pe masa(dara fara faina!), este un aluat clasic de cozonac, ceva mai lipicios si moale. Aveti putina rabdare si nu va speriati ca se lipeste de maini sau de masa, daca veti adauga faina in plus, cozonacul nu va fi la fel de pufos si fraged.
Daca aveti robot de framantat aluatul cu carlig, recomand sa-l faceti acolo, este mult mai simplu si repede.
Cand este uniform si nu se mai lipeste asa rau de maini, va ajutati cu o spatula si il treceti in bolul uns cu un pic de ulei.
Acoperiti cu folie si prosop, lasati sa creasca 2 ore la temperatura camerei.
Dupa acest timp il presati si dezumflati usor cu mainile, acoperiti din nou cu folie si puneti la frigider pentru 10-12 ore, sau peste noapte.
Eu de obicei fac aluatul seara, il las peste noapte la frigider si dimineata modelez cozonacii.
A 2-a zi ne apucam sa facem cozonacii, dar mai intai pregatim umplutura de ciocolata.
Puneti la topit intr-o cratita 90g de ciocolata si 60g de unt.
Observati ca aici fac umplutura de ciocolata doar pentru 1 cozonac, daca vreti ambii cozonaci sa fie cu ciocolata - dublati ingredientele.
Dupa ce s-au topiti ciocolata si untul, puneti aici 50g de zahar pudra, 20g de cacao, 0.5 lingurita de sare si optional putina scortisoara.
Amestecati bine si lasati sa se raceasca 10-15 minute, va fi mai repede daca treceti amestecul de ciocolata din cratita intr-o farfurie.
Apoi scoateti aluatul rece din frigider si il taiati in 2 parti egale.
Din fiecare bucata intindeti o foaie dreptunghiulara, sa fie putin mai lunga decat tava de cozonac pe care o aveti(a mea are 24x10cm).
Prima foaie o ungeti cu crema de ciocolata pregatita mai sus.
O rulati strans.
Taiati aceasta rulada in jumatate, pe lung.
Rasuciti si impletiti cozonacul.
Si mutati-l intr-o forma de chec/cozonac asternuta cu hartie de copt, aici are 24x10cm.
Cum va spuneam, al 2-lea cozonac l-am uns cu dulceata de portocale si am presarat in plus felii de migdale.
Cred ca ar merge minunat si cu un gem de caise/piersici.
La fel l-am rulat, taiat si rasucit ca pe cel de ciocolata.
Am pus ambii cozonaci la crescut timp de 60-90 de minute, la temperatura camerei.
Dupa acest timp se pun in cuptorul preincalzit la 160 de grade pentru 50-60 de minute.
Cu 5 minute inainte sa fie gata cozonacii pregatiti repede siropul:
- amestecati si fierbeti intr-o cratita 100ml de apa cu 100g de zahar, adica cam jumatate de pahar din fiecare.
Scoateti acum cozonacii din cuptor si asa cum sunt fierbinti, le insiropati fara mila cu siropul de mai sus.
Sa nu va fie frica, puneti cat mai mult, acesta intra prin sectiunile de sus si patrunde cozonacul pana in mijloc.
Dupa insiropat lasati cozonacii sa se mai raceasca, chiar asa in tavi, timp de 20-30 de minute.
Apoi trageti atent de hartie si-i scoateti din tavi pe un fund sau platou.
Lasati asa sa se raceasca complet.
Veti observa ca siropul se intareste deasupra si nu mai este asa lipicios ca la inceput, asa se formeaza pe cozonac o crusta delicioasa.
Apoi taiati si savurati cei mai buni cozonaci - fragezi, pufosi, aromati...
Desi cozonacul cu portocale nu are asa o sectiune zebrata ca la cel de ciocolata, este foarte bun, aromat si deosebit. Chiar va recomand sa-l incercati.
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.