Vă prezint astăzi cel mai "Oau!" cozonac de casă făcut vreodată, am pregătit eu mulți cozonaci, dar așa succes încă nu am avut - copiii și rudele l-au testat cu brio și toți au declarat că e cel mai bun mâncat vreodată. M-am inspirat din rețeta clasică de Chocolate Babka, un fel de cozonac cu ciocolată de origini poloneze, eram puțin sceptică la partea cu însiroparea, dar anume aceasta face diferența majoră, aș zice că este și micul lui secret. Cozonacul este pufos, dar în plus, datorită siropului, devine foarte fraged și gustos. Asta și fiindcă modelarea specifică, permite siropului să pătrundă și în mijlocul cozonacului.
Bineînțeles nu m-am oprit aici, demult vroiam să testez un cozonac cu dulceață de portocale și felii de migdale. Așa că am făcut mai jos unul clasic cu umplutură de ciocolată, și altul cu dulceață de portocale confiate. Copiii au fost bineînțeles încântați de cel cu ciocoată, eu și tati ne-am declarat fani portocale, iar data viitoare îl încerc neapărat cu dulceață de caise sau piersici...
Bucățelele de portocale confiate din cozonac sunt ca niște mici bombe de aromă, asta îmi place enorm aici. Și fiindcă rețeta vă este prezentată de EspiFORTE, vă puteți astfel bucura de cozonacul cu ciocolată sau portocale fără probleme, mai ales împreună cu mesele festive copioase.
EspiForte este un dispozitiv medical. Citiți cu Atenție instrucțiunile de utilizare!
Într-un bol mic amestecați laptele cu drojdia și lăsați 5 minute.
Într-un alt bol mai mare adăugați făina, 100g de zahăr, 0.5 linguriță de sare, vanilia, 3 ouă și compoziția de drojdie de mai sus.
Amestecați mai întâi cu o lingură, până se încorporează toate ingredientele.
Apoi frământați cu mâinile și adăugați treptat în aluat 150g de unt moale.
Aluatul îl puteți frământa în bol sau pe masă (dar fără făină!), este un aluat clasic de cozonac, ceva mai lipicios și moale. Aveți puțină răbdare și nu vă speriați că se lipește de mâini sau de masă, dacă veți adăuga făină în plus, cozonacul nu va fi la fel de pufos și fraged.
Dacă aveți robot de frământat aluatul cu cârlig, recomand să-l faceți acolo, este mult mai simplu și repede.
Când este uniform și nu se mai lipește așa rău de mâini, vă ajutați cu o spatulă și îl treceți în bolul uns cu un pic de ulei.
Acoperiți cu folie și prosop, lăsați să crească 2 ore la temperatura camerei.
După acest timp îl presați și dezumflați ușor cu mâinile, acoperiți din nou cu folie și puneți la frigider pentru 10-12 ore, sau peste noapte.
Eu de obicei fac aluatul seara, îl las peste noapte la frigider și dimineața modelez cozonacii.
A 2-a zi ne apucăm să facem cozonacii, dar mai întâi pregătim umplutura de ciocolată.
Puneți la topit într-o cratiță 90g de ciocolată și 60g de unt.
Observați că aici fac umplutura de ciocolată doar pentru 1 cozonac, dacă vreți ambii cozonaci să fie cu ciocolată - dublați ingredientele.
După ce s-au topit ciocolata și untul, puneți aici 50g de zahăr pudră, 20g de cacao, 0.5 linguriță de sare și opțional puțină scorțișoară.
Amestecați bine și lăsați să se răcească 10-15 minute, va fi mai repede dacă treceți amestecul de ciocolată din cratiță într-o farfurie.
Apoi scoateți aluatul rece din frigider și îl tăiați în 2 părți egale.
Din fiecare bucată întindeți o foaie dreptunghiulară, să fie puțin mai lungă decât tava de cozonac pe care o aveți (a mea are 24x10cm).
Prima foaie o ungeți cu crema de ciocolată pregătită mai sus.
O rulați strâns.
Tăiați această ruladă în jumătate, pe lung.
Răsuciți și împletiți cozonacul.
Și mutați-l într-o formă de chec/cozonac așternută cu hârtie de copt, aici are 24x10cm.
Cum vă spuneam, al 2-lea cozonac l-am uns cu dulceață de portocale și am presărat în plus felii de migdale.
Cred că ar merge minunat și cu un gem de caise/piersici.
La fel l-am rulat, tăiat și răsucit ca pe cel de ciocolată.
Am pus ambii cozonaci la crescut timp de 60-90 de minute, la temperatura camerei.
După acest timp se pun în cuptorul preîncălzit la 160 de grade pentru 50-60 de minute.
Cu 5 minute înainte să fie gata cozonacii pregătiți repede siropul:
- amestecați și fierbeți într-o cratiță 100ml de apă cu 100g de zahăr, adică cam jumătate de pahar din fiecare.
Scoateți acum cozonacii din cuptor și așa cum sunt fierbinți, le însiropați fără milă cu siropul de mai sus.
Să nu vă fie frică, puneți cât mai mult, acesta intră prin secțiunile de sus și pătrunde cozonacul până în mijloc.
După însiropat lăsați cozonacii să se mai răcească, chiar așa în tăvi, timp de 20-30 de minute.
Apoi trageți atent de hârtie și-i scoateți din tăvi pe un fund sau platou.
Lăsați așa să se răcească complet.
Veți observa că siropul se întărește deasupra și nu mai este așa lipicios ca la început, astfel se formează pe cozonac o crustă delicioasă.
Apoi tăiați și savurați cei mai buni cozonaci - fragezi, pufoși, aromați...
Deși cozonacul cu portocale nu are așa o secțiune zebrata ca la cel de ciocolată, este foarte bun, aromat și deosebit. Chiar vă recomand să-l încercați.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.