Cozonac cu ciocolată sau dulceață de portocale

Vă prezint astăzi cel mai "Oau!" cozonac de casă făcut vreodată, am pregătit eu mulți cozonaci, dar așa succes încă nu am avut - copiii și rudele l-au testat cu brio și toți au declarat că e cel mai bun mâncat vreodată. M-am inspirat din rețeta clasică de Chocolate Babka, un fel de cozonac cu ciocolată de origini poloneze, eram puțin sceptică la partea cu însiroparea, dar anume aceasta face diferența majoră, aș zice că este și micul lui secret. Cozonacul este pufos, dar în plus, datorită siropului, devine foarte fraged și gustos. Asta și fiindcă modelarea specifică, permite siropului să pătrundă și în mijlocul cozonacului.

Bineînțeles nu m-am oprit aici, demult vroiam să testez un cozonac cu dulceață de portocale și felii de migdale. Așa că am făcut mai jos unul clasic cu umplutură de ciocolată, și altul cu dulceață de portocale confiate. Copiii au fost bineînțeles încântați de cel cu ciocoată, eu și tati ne-am declarat fani portocale, iar data viitoare îl încerc neapărat cu dulceață de caise sau piersici...

Bucățelele de portocale confiate din cozonac sunt ca niște mici bombe de aromă, asta îmi place enorm aici. Și fiindcă rețeta vă este prezentată de EspiFORTE, vă puteți astfel bucura de cozonacul cu ciocolată sau portocale fără probleme, mai ales împreună cu mesele festive copioase.

EspiForte este un dispozitiv medical. Citiți cu Atenție instrucțiunile de utilizare!

Ingrediente
Lapte
175 ml
   
Drojdie uscată
10 g
sau 20g drojdie proaspătă
Făină albă calitate superioară
530 g
   
Zahăr
200 g
100g în aluat și 100g în sirop
Ouă
3 buc
   
Sare
1 lingurita
   
Esență de vanilie
1 lingura
   
Unt
210 g
150g în aluat și 60g în umplutura de ciocolată
Ciocolată neagră/amăruie
90 g
   
Zahăr pudră
50 g
   
Cacao pudră
20 g
   
Apă
100 ml
   
Dulceață
100 g
de portocale sau caise/piersici, și opțional fulgi de migdale sau alte nuci
Pași de urmat
Pas 1

Într-un bol mic amestecați laptele cu drojdia și lăsați 5 minute.

Cozonac cu ciocolată sau dulceață de portocale - Pas 1
Pas 2

Într-un alt bol mai mare adăugați făina, 100g de zahăr, 0.5 linguriță de sare, vanilia, 3 ouă și compoziția de drojdie de mai sus.

Cozonac cu ciocolată sau dulceață de portocale - Pas 2
Pas 3

Amestecați mai întâi cu o lingură, până se încorporează toate ingredientele.

Cozonac cu ciocolată sau dulceață de portocale - Pas 3
Pas 4

Apoi frământați cu mâinile și adăugați treptat în aluat 150g de unt moale.

Cozonac cu ciocolată sau dulceață de portocale - Pas 4
Pas 5

Aluatul îl puteți frământa în bol sau pe masă (dar fără făină!), este un aluat clasic de cozonac, ceva mai lipicios și moale. Aveți puțină răbdare și nu vă speriați că se lipește de mâini sau de masă, dacă veți adăuga făină în plus, cozonacul nu va fi la fel de pufos și fraged.

Dacă aveți robot de frământat aluatul cu cârlig, recomand să-l faceți acolo, este mult mai simplu și repede.

Cozonac cu ciocolată sau dulceață de portocale - Pas 5
Pas 6

Când este uniform și nu se mai lipește așa rău de mâini, vă ajutați cu o spatulă și îl treceți în bolul uns cu un pic de ulei.

Cozonac cu ciocolată sau dulceață de portocale - Pas 6
Pas 7

Acoperiți cu folie și prosop, lăsați să crească 2 ore la temperatura camerei.

Cozonac cu ciocolată sau dulceață de portocale - Pas 7
Pas 8

După acest timp îl presați și dezumflați ușor cu mâinile, acoperiți din nou cu folie și puneți la frigider pentru 10-12 ore, sau peste noapte.

Eu de obicei fac aluatul seara, îl las peste noapte la frigider și dimineața modelez cozonacii.

Cozonac cu ciocolată sau dulceață de portocale - Pas 8
Pas 9

A 2-a zi ne apucăm să facem cozonacii, dar mai întâi pregătim umplutura de ciocolată.

Puneți la topit într-o cratiță 90g de ciocolată și 60g de unt.

Observați că aici fac umplutura de ciocolată doar pentru 1 cozonac, dacă vreți ambii cozonaci să fie cu ciocolată - dublați ingredientele.

Cozonac cu ciocolată sau dulceață de portocale - Pas 9
Pas 10

După ce s-au topit ciocolata și untul, puneți aici 50g de zahăr pudră, 20g de cacao, 0.5 linguriță de sare și opțional puțină scorțișoară.

Cozonac cu ciocolată sau dulceață de portocale - Pas 10
Pas 11

Amestecați bine și lăsați să se răcească 10-15 minute, va fi mai repede dacă treceți amestecul de ciocolată din cratiță într-o farfurie.

Cozonac cu ciocolată sau dulceață de portocale - Pas 11
Pas 12

Apoi scoateți aluatul rece din frigider și îl tăiați în 2 părți egale.

Cozonac cu ciocolată sau dulceață de portocale - Pas 12
Pas 13

Din fiecare bucată întindeți o foaie dreptunghiulară, să fie puțin mai lungă decât tava de cozonac pe care o aveți (a mea are 24x10cm).

Cozonac cu ciocolată sau dulceață de portocale - Pas 13
Pas 14

Prima foaie o ungeți cu crema de ciocolată pregătită mai sus.

Cozonac cu ciocolată sau dulceață de portocale - Pas 14
Pas 15

O rulați strâns.

Cozonac cu ciocolată sau dulceață de portocale - Pas 15
Pas 16

Tăiați această ruladă în jumătate, pe lung.

Cozonac cu ciocolată sau dulceață de portocale - Pas 16
Pas 17

Răsuciți și împletiți cozonacul.

Cozonac cu ciocolată sau dulceață de portocale - Pas 17
Pas 18

Și mutați-l într-o formă de chec/cozonac așternută cu hârtie de copt, aici are 24x10cm.

Cozonac cu ciocolată sau dulceață de portocale - Pas 18
Pas 19

Cum vă spuneam, al 2-lea cozonac l-am uns cu dulceață de portocale și am presărat în plus felii de migdale.

Cred că ar merge minunat și cu un gem de caise/piersici.

Cozonac cu ciocolată sau dulceață de portocale - Pas 19
Pas 20

La fel l-am rulat, tăiat și răsucit ca pe cel de ciocolată.

Am pus ambii cozonaci la crescut timp de 60-90 de minute, la temperatura camerei.

Cozonac cu ciocolată sau dulceață de portocale - Pas 20
Pas 21

După acest timp se pun în cuptorul preîncălzit la 160 de grade pentru 50-60 de minute.

Cozonac cu ciocolată sau dulceață de portocale - Pas 21
Pas 22

Cu 5 minute înainte să fie gata cozonacii pregătiți repede siropul:

- amestecați și fierbeți într-o cratiță 100ml de apă cu 100g de zahăr, adică cam jumătate de pahar din fiecare.

Cozonac cu ciocolată sau dulceață de portocale - Pas 22
Pas 23

Scoateți acum cozonacii din cuptor și așa cum sunt fierbinți, le însiropați fără milă cu siropul de mai sus.

Să nu vă fie frică, puneți cât mai mult, acesta intră prin secțiunile de sus și pătrunde cozonacul până în mijloc.

Cozonac cu ciocolată sau dulceață de portocale - Pas 23
Pas 24

După însiropat lăsați cozonacii să se mai răcească, chiar așa în tăvi, timp de 20-30 de minute.

Cozonac cu ciocolată sau dulceață de portocale - Pas 24
Pas 25

Apoi trageți atent de hârtie și-i scoateți din tăvi pe un fund sau platou.

Lăsați așa să se răcească complet.

Veți observa că siropul se întărește deasupra și nu mai este așa lipicios ca la început, astfel se formează pe cozonac o crustă delicioasă.

Cozonac cu ciocolată sau dulceață de portocale - Pas 25
Pas 26

Apoi tăiați și savurați cei mai buni cozonaci - fragezi, pufoși, aromați...

Cozonac cu ciocolată sau dulceață de portocale - Pas 26
Pas 27

Deși cozonacul cu portocale nu are așa o secțiune zebrata ca la cel de ciocolată, este foarte bun, aromat și deosebit. Chiar vă recomand să-l încercați.

Poftă Bună!

Cozonac cu ciocolată sau dulceață de portocale - Pas 27

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 buc (2 cozonaci medii)
Timp de preparare:
300 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 600 min