Pizza cu maia, fara drojdie

Pizza cu maia, fara drojdie

In sfarsit a venit randul retetei de pizza cu maia, fiindca in aceasta perioada facem paine de casa mai des si economisim drojdia(in caz ca o aveti!), maiaua/starterul este la putere si am indraznit sa fac cu ea pizza. Eram putin sceptica, fara prea multe asteptari, dar dupa 2 incercari am dedus formula si metoda de mai jos - foarte reusita si o pizza fantastic de buna.

Este subtire, elastica, usor crocanta pe margini - chiar foarte apropiata de ce am mancat in Italia. Am copt-o ca si Pizza in stil italian pe o vatra improvizata, cred ca merge s-o puneti si in tavi de pizza dar totusi as recomanda sa o faceti exact ca mine, pentru rezultate optime.

Daca sa fac comparatie intre pizza cu maia si pizza cu drojdie - prima este ceva mai elastica si ferma, chiar daca este foarte subtire(si noi am devenit fani de pizza cu blat cat mai subtire). Pizza cu drojdie este ceva mai rapida si sigura, mai la indemana, la fel de buna, deci nu o excludem :) Sotul meu a spus ca este exceptionala pizza cu maia, iar cea cu drojdie foarte buna...

Desi pare o reteta putin mai complexa, nu va speriati, necesita doar putina organizare, iar rezultatul merita acest mic efort.

Ingrediente

Maia de secara
50 g
aveti link in primul pas cu reteta, sau folositi orice maia matura aveti la indemana
Apa
500 g
Faina alba calitate superioara
850 g
Sare
1 lingurite
Zahar
1 linguri
Ulei de masline extravirgin
50 ml
Cascaval
600 g
plus umpluturile preferate pentru pizza - sunca, carnati, salam, legume, etc
Sos de rosii
500 g
am in vedere sosul de pizza

Pasi de urmat

1

Intr-un bol masurati 200g de apa si 50g de maia, sau starter - am in vedere maiaua concentrata de la frigider. Aveti in link-ul anterior toti pasii de preparare, dar aceasta are nevoie de 2-3 saptamani pentru a prinde puteri.

S-ar putea sa iasa pizza putin mai plata daca este maia noua, puteti s-o ajutati cu putina drojdie, sau o modelati cat mai subtire.

Nu uitati sa puneti la loc ce ati luat - deci adaugati inapoi in borcanul cu maia 25g de apa si 25g de faina de secara, amestecati bine. Asa hraniti maiaua mama si o lasati din nou la pastrare in frigider.

2

Adaugati la maia si apa inca 200g de faina alba si amestecati bine.

3

Observati ca iese asa un aluat  - ceva mai gros si moale, ca un iaurt.

4

Acoperiti bolul cu un capac(dar nu ermetic!) si lasati sa fermenteze 5-6 ore sau mai bine peste noapte.

Eu de obicei incep lucrul la pizza cu maia cu o seara inainte, pentru cina din ziua urmatoare.

5

Dimineata ma apuc sa framant repede aluatul de pizza astfel:

- in bolul cu aluatul fermentat peste noapte adaug 300g de apa -  observati in poza cum maiaua fermentata se ridica la suprafata - primul indiciu ca este activa, plina de aer si lucreaza bine.

6

Puneti inca 650g de faina aici.

7

Amestecati bine cu o spatula sau lingura, pana se incorporeaza toate ingredientele.

8

Apoi framantati aluatul bine pe masa, neaparat fara faina! La inceput este putin mai lipicios, dar insistati si in scurt timp devine elastic, placut si foarte usor de lucrat.

In tot acest proces de framantare pe masa, incorporati in aluat 1 lingurita de sare si 1 lingura de zahar, continuati sa framantati pana nu se mai simt la atingere particulele grunjoase.

9

Si asa obtinem un aluat placut, moale, neted si frumos.

10

Ungeti cu putin ulei de masline bolul si puneti in el aluatul de pizza cu maia.

11

Lasati sa creasca 3-4 ore la temperatura camerei(acoperit cu ceva), sau pana isi dubleaza volumul. Timpul depinde de puterea starterului.

12

Cand este gata, il scoateti din bol, usor presati sa iasa aerul si taiati in 5-6 bucati uniforme.

13

Din fiecare formati bilute cu ajutorul fainii de pe masa.

14

Le aranjati pe o farfurie sau platou mare presarat cu faina, dar si mai bine ceva gris(eu am avut chiar semolina italieneasca) - asa vom avea baza la pizza ceva mai crocanta.

Ungeti fiecare bila deasupra cu putin ulei de masline, sa nu formeze crusta cat se odihneste.

15

Acoperiti cu o folie de plastic si lasati 2 ore sa se odihneasca/creasca.

16

Asa arata aluatul cand este gata de modelat pizza, deci ne apucam de treaba.

17

In primul rand puneti cuptorul la incalzit, perfect ar fi 250-270 de grade. Pizza o vom coace iute, fara s-o uscam prea tare.

Pana nu demult o puneam ca la Pizza lui Gennaro, pe o tava intoarsa cu fundul in sus, dar cateva zile in urma am gasit la Lidl piatra pt pizza. Deci avansez ca pizzaiola :)

Neaparat cuptorul se preincalzeste impreuna cu o tava intoarsa cu fundul in sus sau cu o piatra de paine/pizza. Asa improvizam o vatra fierbinte pt copt pizza.

18

Pana se incalzeste cuptorul incepem usor sa modelam prima pizza.

Presarati faina mai mult pe masa si puneti peste ea o bila de aluat. O modelati si presati atent in forma de cerc. Pe Youtube aveti tutoriale suficiente cum se intinde aluatul de pizza cu mainile, dar vedeti cum este la indemana pt voi.

19

Dar dupa ce o treceti prin faina bine, eu as recomanda sa o mutati pe o bucata de hartie de copt si acolo s-o modelati in forma de cerc de pizza - cu marginile usor mai groase si mijlocul subtire.

20

Acum procedam standard ca la orice pizza - ungem blatul cu sos de rosii, presaram cascaval/mozzarella si punem toppingul preferat.

Aici am pus carnati si bacon, una din variantele cele mai simple si bune.

21

Hartia de copt ne ajuta acum sa mutam pizza pe o tava intoarsa cu fundul in sus - sau o lopata de pizza, sau un fund mare.

Doar trageti atent de ea si mutati.

22

La fel o trageti de hartie si mutati pe tava intoarsa sau piatra incinsa din cuptor(aveti grija sa fie cuptorul incalzit bine!).

23

Setati timerul sau va uitati pe ceas sa se coaca timp de 8-9 minute(in functie de cuptor) si asteptati, dar cel mai bine modelati urmatoarea pizza :)

In cuptorul meu la 250 de grade se face de obicei cam in 11 minute, iar la 270 de grade este gata in 8 minute. Va orientati dupa cum arata - dar nici intr-un caz nu o tineti prea mult(chiar daca pare un pic mai palida), se usuca tare si nu mai este la fel de buna.

O scoateti din cuptor la fel, tragand de hartia de copt si o mutati pe o alta tava sau fund.

24

Aici am facut si pizza cu spanac si branzeturi, urmeaza reteta, dupa aceeasi metoda si aluat.

25

Observati aici la bordurile mai groase ca aluatul este aerat si pufos, desi ca orice aluat cu maia - ceva mai elastic si ferm.

Mi se pare combinatia si textura perfecta pentru pizza in stil mai italian si daca sunteti amatori de pizza cu blat subtire.

26

Din aceste cantitati obtineti 6 pizza, eu prefer sa fac mai multe si sa reincalzim in zilele urmatoare.

Dar la fel de bine puteti sa faceti mai putine si micsorati cantitatile proportional. Timpii de asteptare raman la fel, din pacate...

Oricum, este exceptionala si va recomand aceasta aventura :)

Pofta Buna!

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 6 bucati (5-6 pizza medii)
Timp de preparare: 600 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 600 min
Data publicarii:

Comentarii

Nici un comentariu pana acum. Posteaza tu primul comentariu !