Shaorma de casa

Shaorma de casa

In ultimul timp imi dau seama ca termenul "mancare de casa" trebuie redefinit - si asta fiindca copiii nostri sunt mult influentati de mancarurile din comert, de ce vad pe strada si la televizor. Nu au deloc emotii cand le spui ca o ciorba de casa este mult mai buna decat o shaorma sau un burger de la fast-food. Deci solutia este sa le oferim acelasi burger sau shaorma, dar in varianta de casa - cu ingrediente corect gatite si alese, asamblate dupa placul lor si va asigur ca, multumirea va fi enorma!

Asa am ajuns eu sa fac reteta de burgeri de casa, hotdog, gyros, si bineinteles a venit randul shaormei de casa. O gatesc demult, dar abia acum m-am organizat sa-i fac si poze pentru site, as spune ca varianta de mai jos este ultima si cea mai optimizata, mai ales daca vreti sa o serviti asa rulata si nu la farfurie, ca in reteta de gyros.

Umpluturile pentru shaorma de casa le puteti varia dupa plac - carne de orice fel, legume sosuri dupa plac - eu va dau mai jos niste sugestii, dar nu sunt batute in cuie. Acelasi mod de asamblare il folosesc pentru a face lipii cu ton sau cu carne pentru a lua la drum, la picnic sau in gradina - chiar si Maria mea mica a declarat ca mami face cele mai bune sandwich-uri si lipii, deci sper sa va fie utile informatiile.

Ingrediente

Pulpe de pui dezosate
500 g
sau folositi orice carne preferati - curcan, porc, etc
Ulei de masline
6 linguri
Zeama de lamaie
3 linguri
Usturoi granulat(praf)
0.5 lingurite
sau 1-2 catei usturoi pisat
Boia ardei dulce sau iute
1 lingurite
Curcuma/turmeric
0.5 lingurite
optional
Coriandru macinat
0.5 lingurite
optional
Sare
2 lingurite
Amestec arabesc de 7 condimente
0.5 lingurite
optional
Cartofi
500 g
Lipii
4 buc
eu cumpar de obicei lipii integrale, sau graham
Castraveti murati/in otet
4 buc
Ceapa
0.5 buc
Rosii
1 buc
Patrunjel tocat
2 linguri
si orice alte umpluturi preferati
Varza alba
300 g
Maioneza
200 g
Ketchup
4 linguri

Pasi de urmat

1

Mai intai recomand sa pregatiti carnea pentru shaorma - dureaza putin pana se gateste si apoi se racoreste.

Deci carnea de pui(sau oricare alta) se poate taia felii subtiri, sau o lasati bucati intregi.

2

O marinati si amestecati cu 3 linguri ulei de masline, zeama de lamaie, 0.5 lingurita usturoi praf, 1 lingurita boia, 0.5 lingurita turmeric, 1 lingurita de sare, 0.5 lingurita coriandru si 0.5 lingurita amestec arabesc de condimente.

3

Acum o puteti rumeni rapid la tigaie sau puneti in cuptor, amestecati periodic pana se gateste bine.

4

Aici alta tura am gatit pulpele dezosate intregi la cuptor, cu aceeasi marinada.

5

Iar dupa ce s-au mai racorit, le taiti felii subtiri.

6

De obicei, pana se racoreste carnea, eu pun repede cartofii la copt intr-o tava mare.

Doar le tai felii mai mari si le asezonez cu ulei de masline, putina sare si eventual turmeric. Apoi le coc 20-30 de minute la 200-220 de grade cu putina ventilatie, ca sa fie mai crocanti.

7

Pana se fac cartofii si carnea, pregatesc restul ingredientelor:

- sosurile - aici maioneza de casa(la borcan), eventual amestecata cu putin iaurt si usturoi, daca va place. Si neaparat ketchup-ul preferat, din comert sau de casa.

8

- si umpluturile: castravetii taiati sferturi lungi, salata de varza(varza tocata cu putin ulei, sare si otet), felii de rosii, ceapa si putin patrunjel tocat.

Aici va puteti desfasura dupa plac, la noi cele de mai sus sunt clasice si nelipsite anume in shaorma.

9

Cand sunt gata cele de mai sus, ne apucam sa asamblam shaorma.

Pentru a tine bine toate ingredientele impreuna eu folosesc folie de aluminiu, este foarte portrivita aici si chiar va recomand metoda.

Deci rupeti 4 bucati de folie, sa fie putin mai lunga decat diametrul lipiilor.

10

Pe fiecare bucata de folie puneti cate o lipie si ungeti cu 1-2 linguri de sos cu maioneza.

11

Distribuiti deasupra aproximativ o mana de carne taiata si cateva felii de cartofi copti.

Observati ca le pun in prima jumatate a lipiei, sa-mi fie pe urma mai usor s-o rulez.

12

Apoi distribui uniform din celelalte umpluturi - putina salata de varza, castraveti murati, felii de rosii, ceapa, patrunjel tocat, etc.

Copiii refuza ceapa, deci adaptez fiecare lipie dupa plac.

13

La final punem ketchup deasupra.

14

Acum rulati cu atentie si cat mai strans lipia, inevitabil va veti murdari putin pe maini - deci tineti un servetel la indemana.

15

Apoi ruloul de lipie il inveliti strans intr-o bucata de folie, prindeti bine si capetele.

16

Astfel preparati 4 rulouri de shaorma(sau mai multe) si de preferat este sa le serviti cat mai repede.

Daca le luati la pachet pentru drum, aveti grija  sa stoarceti bine de zeama salata de varza si castravetii murati - sa nu lase apa prea multa in shaorma.

17

Cand toata lumea e gata de masa, atent rup folia de pe prima jumatate a lipiilor, astfel ca jumatatea de jos sa le tina bine rulate cat le mancati.

Respectiv se dezvelesc atent pe parcurs ce se mananca.

Asa imi iau "medalia" de cea mai buna mama care face mancare de casa delicioasa si in trend cu lumea de afara. Deci foarte buna shaorma si lipiile preparate dupa aceasta metoda, recomand!

Pofta Buna!

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 4 bucati
Timp de preparare: 30 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 60 min
Data publicarii:

Comentarii

ConsuelaCatiBadea544
Consuela Badea (ConsuelaCatiBadea544) 15 mai 2020, 16:08

Deci, in mod sigur o sa fac si eu ca mi-a lasat gura apa! Imi place ca e foarte explicita reteta si astfel e usor de urmat pasii. Multumesc pt ca te gandesti si la noi astea mai neavizate in astfel de retete. Succes in continuare si la cat mai multe retete!

lena
Elena (lena) Consuela Badea (ConsuelaCatiBadea544) 15 mai 2020, 16:17

Cu drag🤗

tiki
tiki 20 mai 2020, 17:08

Buna. Tare buna aceasta shaorma. Multumesc de reteta. Pup.

Poza mea pentru reteta: