Înainte să merg în Turcia am fost destul de pasivă la capitolul "baclava", ce găseam în comerț era uscat, prea dulce, un gust ciudat....... Dar la turci am mâncat ceva absolut diferit, abia așteptam în fiecare zi desertul, am mâncat baclava la greu ca niciodată. Venind acasă am început să studiez metodic netul și cărțile cu rețete, am descoperit că de fapt sunt multe rețete și tipuri de baclava - cu diverse aluaturi, metode de preparare, și am zis că le voi pune pe toate încet-încet pe site, bineînțeles testate.
Aceasta va fi prima rețetă, am avut "dragoste la prima vedere" cu ea, imediat ce am văzut-o pe un forum rusesc. La gust este delicioasă, și până acum îmi amintește lumea de ce bună a fost și să pun rețeta și să mai fac.
Nu este atât de umedă ca o baclava clasică, un gust intens de nuci, moderat de dulce, mai multă umplutură decât aluat. Recomand să o încercați neapărat!
Mai întâi vom face aluatul. Se ia 200g unt de la frigider și se dă prin răzătoare.
Peste unt adăugați 200g de smântână, 2 gălbenușuri (separați gălbenușurile de albușuri de la 3 ouă, și în aluat veți folosi doar 2 gălbenușuri), esența de vanilie, praful de copt, sarea, 1/3 de pahar de apă și 3.5 pahare de făină. Amestecați bine cu mâinile, să se amestece bine toate ingredientele și să se lege.
Apoi treceți totul pe un fund sau pe masă și frământați aluatul. Este mai ușor decât în bol.
Când aluatul este uniform și neted tăiați o bucată mică din el, aproximativ 1/6.
Bucata mai mare de aluat se pune la frigider. În acest timp pregătim umplutura.
Din bucata mică întindeți o foaie cât mai subțire, o puneți la cuptor la temperatură mai mare, să se rumenească repede.
O mai întoarceți să se coacă bine pe ambele părți. Când este gata o scoateți și lăsați un pic să se răcorească.
Nucile le căliți un pic în tigaie, la foc mic până se rumenesc puțin.
Apoi dați prin mașina de tocat sau blender, nucile și foaia coaptă de aluat. Adăugați 1 pahar de zahăr pudră, scorțișoara și amestecați. Dacă vă place și aveți, puteți adăuga cardamon, o mirodenie care se folosește la dulciurile orientale.
Bateți 3 albușuri bine, să facă spumă tare, apoi adăugați 1 pahar de zahăr pudră și bateți cu mixerul ca de bezea.
Adăugați bezeaua la compoziția de nuci și amestecați bine. Aceasta va fi umplutura pentru baclavaua.
Într-o tavă simplă de cuptor așterneți hârtie de copt și o presărați din belșug cu făină.
Împărțiți aluatul în 3 bile - 1 mai mare, pt bază și pereți, a 2-a pt mijloc, mai mică și a 3-a pentru deasupra, cea mai mică.
Întindeți prima foaie de aluat, cea mai mare. O puneți în tavă așa ca să acopere și pereții.
Puneți jumătate din umplutură peste ea și o întindeți bine, dacă este mai tare, cu mâinile sau cu o lingură.
Întindeți și puneți a 2-a foaie de aluat, puneți cealaltă jumătate de umplutură peste ea și nivelați și presați ușor cu mâinile.
Apoi întindeți a 3-a bilă de aluat, cea mai mică și o puneți deasupra. Tăiați romburi baclavaua, cu un cuțit sau mai ușor va fi cu un tăietor de pizza (încercați să nu tăiați până la fund, doar până la ultimul strat de aluat). Ungeți cu al 3-lea gălbenuș, puneți niște alune sau migdale pe fiecare romb pentru înfrumusețare și dați la cuptor pentru 15 min.
În acest timp topiți 80g de unt, peste 15 min scoateți tava din cuptor și turnați untul topit uniform pe toată suprafața prăjiturii. Dați la cuptor pentru încă 40-50 de min până se rumenește bine.
Într-o cratiță turnați 1.5 pahare de apă și 1 pahar de zahăr, amestecați și lăsați să fiarbă 5 min la foc mic.
Apoi luați de pe foc, lăsați 5 min să se răcorească și adăugați 3 linguri de miere, amestecați bine să se dizolve.
Când s-a rumenit prăjitura, o scoateți din cuptor și turnați siropul uniform pe toată suprafața. Apoi lăsați să se răcească complet în tavă, perfect este s-o faceți seara și lăsați până dimineața să se pătrundă.
Apoi o savurați cu toată familia și prietenii :)
Nu este complicată rețeta doar am încercat să explic mai detaliat pașii, ca timp va lua 2-2.5 ore să o faceți, cu tot cu coptul ei.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.