Baclava

Inainte sa merg in Turcia am fost destul de pasiva la capitolul "baclava", ce gaseam in comert era uscat, prea dulce, un gust ciudat....... Dar la turci am mancat ceva absolut diferit, abia asteptam in fiecare zi desertul, am mancat baclava la greu ca niciodata. Venind acasa am inceput sa studiez metodic netul si cartile cu retete, am descoperit ca de fapt sunt multe retete si tipuri de baclava - cu diverse aluaturi, metode de preparare, si am zis ca le voi pune pe toate incet-incet pe site, bineinteles testate.

Aceasta va fi prima reteta, am avut "dragoste la prima vedere" cu ea, imediat ce am vazut-o pe un forum rusesc. La gust este delicioasa, si pana acum imi aminteste lumea de ce buna a fost si sa pun reteta si sa mai fac.

Nu este atat de umeda ca o baclava clasica, un gust intens de nuci, moderat de dulce, mai multa umplutura decat aluat. Recomand sa o incercati neaparat!

Ingrediente
Unt
280 g
200g pt aluat si 80g pt uns
Oua
3 buc
Smantana
200 g
Esenta de vanilie
1 buc
Praf de copt
1 buc
1 pachetel
Sare
0.25 lingurite
un varf de lingurita
Faina alba calitate superioara
3.5 pahare
pahar de 300ml
Nuci
3 pahare
puteti face cu orice tip de nuci va plac - migdale, alune... aici am facut cu nuci simple
Zahar pudra
2 pahare
Scortisoara
0.5 lingurite
daca va place
Zahar
1 pahar
Miere de albine
3 linguri
Pasi de urmat
Pas 1

Mai intai vom face aluatul. Se ia 200g unt de la frigider si se da prin razatoare.

Baclava - Pas 1
Pas 2

Peste unt adaugati 200g de smantana, 2 galbenusuri (separati galbenusurile de albusuri de la 3 oua, si in aluat veti folosi doar 2 galbenusuri), esenta de vanilie, praful de copt, sarea, 1/3 de pahar de apa si 3.5 pahare de faina. Amestecati bine cu mainile, sa se amestece bine toate ingredientele si sa se lege.

Baclava - Pas 2
Pas 3

Apoi treceti totul pe un fund sau pe masa si framantati aluatul. Este mai usor decat in bol.

Baclava - Pas 3
Pas 4

Cand aluatul este uniform si neted taiati o bucata mica din el, aproximativ 1/6 .

Baclava - Pas 4
Pas 5

Bucata mai mare de aluat se pune la frigider. In acest timp pregatim umplutura.

Baclava - Pas 5
Pas 6

Din bucata mica intindeti o foaie cat mai subtire, o puneti la cuptor la temperatura mai mare, sa se rumeneasca repede.

Baclava - Pas 6
Pas 7

O mai intoarceti sa se coaca bine pe ambele parti.Cand este gata o scoateti si lasati un pic sa se racoreasca.

Baclava - Pas 7
Pas 8

Nucile le caliti un pic in tigaie, la foc mic pana se rumenesc putin.

Baclava - Pas 8
Pas 9

Apoi dati prin masina de tocat sau blender, nucile si foaia coapta de aluat. Adaugati 1 pahar de zahar pudra, scortisoara si amestecati. Daca va place si aveti puteti adauga cardamon, o mirodenie care se foloseste la dulciurile orientale.

Baclava - Pas 9
Pas 10

Bateti 3 albusuri bine, sa faca spuma tare, apoi adaugati 1 pahar de zahar pudra si bateti cu mixerul ca de bezea.

Baclava - Pas 10
Pas 11

Adaugati bezeaua la compozitia de nuci si amestecati bine. Aceasta va fi umplutura pentru baclava.

Baclava - Pas 11
Pas 12

Intr-o tava simpla de cuptor asterneti hartie de copt si o presarati din belsug cu faina.

Baclava - Pas 12
Pas 13

Impartiti aluatul in 3 bile - 1 mai mare, pt baza si pereti, a 2-a pt mijloc mai mica si a 3-a pentru deaspura, cea mai mica.

Baclava - Pas 13
Pas 14

Intindeti prima foaie de aluat, cea mai mare. O puneti in tava asa ca sa acopere si peretii.

Baclava - Pas 14
Pas 15

Puneti jumatate din umplutura peste ea si o intindeti bine, daca este mai tare, cu mainile sau cu o lingura.

Baclava - Pas 15
Pas 16

Intindeti si puneti a 2-a foaie de aluat, puneti cealalta jumatate de umplutura peste ea si nivelati si presati usor cu mainile.

Baclava - Pas 16
Pas 17

Apoi intindeti a 3-a bila de aluat, cea mai mica si o puneti deasupra. Taiati romburi baclavaua, cu un cutit sau mai usor va fi cu un taietor de pizza (incercati sa nu taiati pana la fund, doar pana la ultimul strat de aluat). Ungeti cu al 3-lea galbenus, puneti niste alune sau migdale pe fiecare romb pentru infrumusetare si dati la cuptor pentru 15 min.

Baclava - Pas 17
Pas 18

In acest timp topiti 80g de unt, peste 15 min scoateti tava din cuptor si turnati untul topit uniform pe toata suprafata prajiturii. Dati la cuptor pentru inca 40-50 de min pana se rumeneste bine.

Baclava - Pas 18
Pas 19

Intr-o cratita turnati 1.5 pahare de apa si 1 pahar de zahar, amestecati si lasati sa fiarba 5 min la foc mic.

Baclava - Pas 19
Pas 20

Apoi luati de pe foc, lasati 5 min sa se racoreasca si adaugati 3 linguri de miere, amestecati bine sa se dizolve.

Baclava - Pas 20
Pas 21

Cand s-a rumenit prajitura, o scoateti din cuptor si turnati siropul uniform pe toata suprafata. Apoi lasati sa se raceasca complet in tava, perfect este s-o faceti seara si lasati pana dimneata sa se patrunda.

Apoi o savurati cu toata familia si prietenii  :)

Nu este complicata reteta doar am incercat sa explic mai detaliat pasii, ca timp va lua 2-2.5 ore sa o faceti, cu tot cu coptul ei.

Pofta Buna!

Baclava - Pas 21

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 kg (20-25 de portii)
Timp de preparare:
90 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 60 min