Tort Oreo, fara cuptor

Demult vroiam sa incerc acest tort Oreo, mai ales din cauza copiilor(sunt foarte pasionate fetele mele de acesti biscuiti), respectiv orice desert cu gust si asemanare la textura/culoare, este din start un succes. In plus, m-a atras faptul ca nu trebuie sa coc foile in cuptor, iar modul de asamblare este chiar genial, fara ornare sofisticata in plus - efectiv dupa asamblarea propriu-zisa nu mai aveti treaba cu el.

Deci succes a avut enorm la copii, eu as mai recomanda sa nu taiati felii prea mari pentru ca este destul de satios. Are gustul complet si foarte bun, efectiv ca niste biscuiti de ciocolata cu crema de vanilie, adica biscuiti Oreo...

Cred ca ar merge si niste zmeura/visine de pus printre straturi - va da o nota in plus de fresh, dar este optional. Ati putea improviza si un Tort Oreo fara cacao in compozitie(omiteti la ingrediente), adica varianta alba - la fel de bun, simplu si frumos, eventual cu putina aroma de lamaie(zeama si coaja adaugate in crema).

Ingrediente
Oua
4 buc
Faina alba
700 g
100g in crema + 600g in aluat
Smantana dulce pentru frisca(32-35%)
1 l
adica din aceea lichida
Zahar
400 g
250g in crema si 150g in aluat
Esenta de vanilie
1 lingurita
Cacao pudra
60 g
Unt
350 g
Sare
0.5 lingurite
Pasi de urmat
Pas 1

Mai intai pregatim Crema pentru tort astfel:

- intr-o cratita cu fund gros turnati 800ml de smantana lichida, adaugati 250g de zahar, amestecati si puneti totul pe foc;

Tort Oreo, fara cuptor - Pas 1
Pas 2

- intr-un alt bol amestecati ouale cu 100g de faina si esenta de vanilie. Folositi un tel ca sa nu fie compozitia cu cocoloase.

Tort Oreo, fara cuptor - Pas 2
Pas 3

- adaugati aici inca 200ml din restul de smantana lichida si iarasi amestecati;

Tort Oreo, fara cuptor - Pas 3
Pas 4

-  cand incep sa fiarba smantana cu zaharul din cratita, adaugati compozitia de oua si amestecati continuu cu telul;

Tort Oreo, fara cuptor - Pas 4
Pas 5

- lasati in continuare pe foc, amestecand periodic, pana crema devine densa si uniforma;

Tort Oreo, fara cuptor - Pas 5
Pas 6

- apoi o luati de pe foc, puneti deasupra folie de plastic(nu va face pojghita crema) si lasati sa se raceasca complet - nu neaparat la frigider.

Tort Oreo, fara cuptor - Pas 6
Pas 7

Dupa ce s-a racit o mai amestecati bine cu mixerul, sa devina uniforma si pufoasa.

Tort Oreo, fara cuptor - Pas 7
Pas 8

Pentru blat amestecati intr-un bol mare 600g de faina, 150g de zahar, pudra de cacao si 0.5 lingurita de sare.

Tort Oreo, fara cuptor - Pas 8
Pas 9

Adaugati untul, de preferat mai moale.

Tort Oreo, fara cuptor - Pas 9
Pas 10

Acum frecati bine cu degetele compozitia, pana devine firimituri si untul complet se absoarbe.

Tort Oreo, fara cuptor - Pas 10
Pas 11

Mutati aceasta compozitie intr-o tigaie si o puneti la prajit pe aragaz  la foc mediu.

Amestecati periodic sa nu se arda, continuati asa timp de 30-40 de minute. La final va avea gust de biscuiti maruntiti.

Tort Oreo, fara cuptor - Pas 11
Pas 12

Lasati sa se raceasca si o impartiti ochiometric si orientativ in 5 parti, cat de cat egale.

Observati cum am trasat eu linii/felii chiar in bolul in care se raceste.

Tort Oreo, fara cuptor - Pas 12
Pas 13

Asamblati tortul:

Luati inelul de la o forma de copt de 26-28cm in diametru. Ungeti bordurile interioare cu putin ulei si lipiti pe ele felii de hartie de copt pe toata suprafata.

Tort Oreo, fara cuptor - Pas 13
Pas 14

Acum puneti inelul pe un platou mare si presarati la baza 1/5 parte din firimiturile de ciocolata.

Distribuiti atent, sa fie stratul cat mai uniform.

Tort Oreo, fara cuptor - Pas 14
Pas 15

Impartiti si crema in aproximativ 4 parti egale.

Cu lingura puneti atent 1/4 din ea peste firimituri - observati ca le-am pus ceva mai uniform pe toata suprafata.

Tort Oreo, fara cuptor - Pas 15
Pas 16

Partea cea mai grea este sa o intindeti peste firimituri, si fara sa se amestece cu ele.

Eu am gasit solutia respectiva - de fiecare data cand intind putin crema, inmoi dosul lingurii in apa. In plus am grija sa o distribui atent, in aceeasi directie, cu miscari line.

Tort Oreo, fara cuptor - Pas 16
Pas 17

Apoi deasupra iarasii puneti o parte din firimituri, peste ele crema si asa mai departe.

Ultimul strat trebuie sa fie de blat cu cacao - deci avem in total 5 straturi de firimituri si 4 de crema.

Tort Oreo, fara cuptor - Pas 17
Pas 18

Acoperiti tortul asamblat cu o folie de plastic si puneti la frigider pentru 8-10 ore.

Tort Oreo, fara cuptor - Pas 18
Pas 19

Dupa acest timp, scoateti folia, inelul si cu atentie trageti de hartia de copt.

Pe platou va ramane tortul gata, nu mai trebuie ornat si il serviti direct.

Tort Oreo, fara cuptor - Pas 19
Pas 20

Deci aveti grija sa nu taiati portii mari, pentru ca e destul de satios, in rest este foarte bun si apreciat de toata lumea.

Pofta Buna!

Tort Oreo, fara cuptor - Pas 20

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 3 kg (12-16 portii)
Timp de preparare:
300 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 300 min
Sursa: Videoculinary