S-a întâmplat zilele trecute să am poftă în aceeași zi de popcorn, dar și de bomboanele copilăriei mele - zahărul caramelizat la tigaie. De obicei în acesta puneam nuci mărunțite, dar în proces am improvizat, și în loc de nuci am zis să fie niște popcorn proaspăt făcut la ceaun. A ieșit o nebunie crocantă, aromată și tare păcătoasă acest popcorn cu caramel de casă.
Eu am făcut mai jos 2 boluri mari, dar puteți ușor micșora proporțional ingredientele în jumătate, pentru cantitate mai rezonabilă și în dependență de poftă/familie. Toți au apreciat popcornul meu cu caramel, copiii au fost foarte fericiți, vă recomand și vouă să încercați rețeta, mai ales că nu vă trebuie ingrediente deosebite.
Într-o tigaie mai mare turnați zahărul.
Distribuiți uniform pe toată suprafața și puneți tigaia la foc moderat-mic, să se topească zahărul încet, fără să se ardă.
Într-un tuci mare de 5-7 litri puneți untul și lăsați până se topește la foc iute.
Puteți folosi și ulei simplu, fără miros, în loc de unt.
Măsurați 1 cană/pahar cu porumb pentru floricele.
Când untul s-a topit complet, adăugați în oală porumbul și sarea, amestecați bine.
Puneți capacul și lăsați așa la foc normal să se facă popcornul.
Va începe să sară și se umple oala, opriți focul când nu mai auziți pocnituri.
Popcornul gata îl distribuiți în niște boluri mari și încăpătoare - să fie ușor de amestecat în ele când turnăm caramelul.
În acest timp zahărul din tigaie începe să se topească și arată așa.
Nu încercați să-l grăbiți cu foc mare sub tigaie, veți obține un caramel prea ars și amar.
Aveți răbdare, amestecați încet și atent în tigaie până caramelul devine lichid, de culoare maro-ciocolată și uniform.
Turnați jumătate din el repede, cât este fierbinte, în unul din boluri cu popcorn.
Tigaia cu caramelul rămas o puneți înapoi pe focul mic, să nu se întărească până manevrați primul bol.
Imediat ce ați turnat caramelul, vă mișcați foarte repede, luați 2 furculițe și amestecați bine caramelul cu popcornul.
Veți observa că totul se întărește foarte repede, se vor forma și niște bulgări mai mari de popcorn - lăsați așa, după răcirea completă aceștia se desfac ușor cu mâinile.
La fel am făcut și cu al doilea bol - am luat restul de caramel fierbinte de pe foc, l-am turnat peste popcorn și am amestecat bine și repede.
După ce se răcește puțin, desfaceți bulgării de popcorn formați și veți observa că acesta este acoperit cu o crustă crocantă și delicioasă de caramel.
Fantastic de bun și simplu este să faceți așa popcorn de casă cu caramel, în varianta desert, cu siguranță îl veți aprecia cu toții.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.