Îmi plac mult plăcintele cu fructe, dar de cele mai multe ori nu am timp să lucrez aluatul pentru ele, să montez, formez, aranjez etc. În acest caz mă salvează rețeta de crumble, un fel de prăjitură rapidă cu aluat sfărâmicios și fulgi de ovăz (un mare plus pentru noi), se mănâncă cu lingura și este bună, bună. Mi-a plăcut enorm combinația de crumble cu cireșe, la fel o puteți combina cu vișine, dar mare grijă că vișinele sunt mai acre și trebuie mai mult zahăr în fructe.
Noi am servit acest crumble cu cireșe pe lângă niște iaurt grecesc, se poate și cu înghețată de vanilie, dar copiii au ales s-o savureze chiar fără nimic. Mi-a plăcut cel mai mult când a fost cald, aproximativ o oră după ce a fost scos din cuptor. Dar bineînțeles, nu e rău deloc și rece de la frigider, a 2-a zi.
Mai întâi de toate scoateți sâmburii din cireșe și lăsați-i într-un bol mare.
Adăugați aici 30g zahăr (aproximativ 2-3 linguri), esența de vanilie și zeama de la o lămâie. Recomand să puneți și o lingură de amidon în fructe, acesta va gelifia puțin zeama din cireșe și crumble-ul va avea o consistență foarte bună.
Amestecați bine totul cu o lingură.
Ungeți cu puțin unt o tavă de cuptor mai adâncă, mutați compoziția de cireșe acolo și distribuiți uniform.
Tava mea este de 20x30cm.
Apoi scoateți 70g unt rece de la frigider și îl treceți repede prin răzătoarea cu găuri mari rotunde.
Adăugați aici 70g de zahăr, 70g făină și 70g fulgi de ovăz (mari sau fini) și un vârf de linguriță de sare.
Amestecați repede această compoziție cu degetele, până are consistența de firimituri și untul este absorbit de făină.
Presărați uniform acest aluat sfărâmicios peste cireșele din tavă.
Puneți în cuptor pentru 40-45 de minute la 200 de grade.
După cuptor lăsați tava să se răcească aproximativ 1 oră, apoi serviți cu iaurt grecesc sau înghețată.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.