Eu sunt foarte curioasă în tot ce înseamnă experimente cu ingrediente noi în bucătărie, dar și în grădină. Așa am ajuns să cumpăr un butaș de aronia acum 2 ani, a crescut frumos, dar la prima gustare a fructelor am avut un „Iak!” cu toții. Copiii au refuzat să mănânce fructele de aronia, noi gustăm periodic ca să-i mai dăm o șansă, dar cam fără succes. Chiar mă gândeam anul acesta să renunțăm la el.
Fiindcă îmi părea rău de frumusețea și productivitatea aroniei (am cules deja 2kg în acest an!), am zis totuși să nu mă grăbesc, să mai caut ceva rețete și metode de a o savura preparată cumva. Așa am ajuns la această rețetă de prăjitură întoarsă cu aronia - neașteptat de bună chiar, fructele își pierd din gustul astringent, dar totuși rămâne o ușoară notă din gustul specific. Chiar e un plus al aroniei lipsa de multă zeamă, își țin bine forma fructele după copt și nu lasă sirop mult în tavă.
Mă gândesc că puteți ușor improviza rețeta cu alte fructe, dacă sunt cu puțină zeamă, de exemplu merele, faceți totul exact la fel. Dacă sunt ceva mai zemoase, adăugați 1-2 linguri de amidon, să le mai preia din sirop.
În rețetă folosesc o tavă rotundă cu diametru de 26-28 cm, dacă o aveți mult mai mică sau mare, adaptați ingredientele puțin.
Deci, așterneți tava cu hârtie de copt și neapărat să ridicați bordurile hârtiei în sus, pe lângă pereții interiori. Observați că la mine este tava cu borduri detașabile și puteam trece hârtia prin partea de jos a inelului, dar astfel siropul din aronia va curge în cuptor și face fum neplăcut.
Alegeți fructele de aronia și le spălați bine sub jet de apă, lăsați să se scurgă puțin.
Puneți la baza tăvii, peste hârtia de copt, 5 linguri de zahăr și scuturați puțin să se distribuie uniform.
Apoi adăugați deasupra fructele de aronia pregătite anterior.
Peste fructe tăiați și distribuiți cubulețe mici de 30 g din unt.
Într-un bol amestecați cu mixerul sau telul - 4 ouă, 150 g de iaurt, restul de zahăr (100-120 g) și 120 g de unt topit și puțin răcorit.
Într-o farfurie amestecați 100 g de fulgi de ovăz fini, 150 g de făină simplă și praful de copt.
Adăugați această compoziție în bolul cu ingrediente lichide amestecate anterior.
Omogenizați bine aluatul cu un tel sau mixer, până devine ca un iaurt mai dens și nu are cocoloașe.
Îl turnați în tavă peste fructe și distribuiți atent și uniform cu lingura.
Puneți prăjitura în cuptorul preîncălzit la 170 de grade pentru 45-50 de minute, până se rumenește frumos și trece testul scobitorii.
Imediat după coacere o lăsați pe masă 30 minute, să se mai răcorească.
Apoi o întoarceți cu fundul în sus pe un platou și scoateți atent hârtia de copt.
Acum iarăși o lăsați minim 1 oră până se răcește complet.
Am observat că cea mai bună este după răcirea completă - am gustat din ea după 2 ore, cât era mai caldă și tot a fost bună, și apoi a 2-a zi - parcă aronia și-a format mai bine gustul după răcire mai îndelungată.
Eu recomand să-i dați o șansă (și noi am zis că totuși nu renunțăm la ea în grădină), este plină de vitamine și nutrienți, în plus, gătită corect este chiar interesantă.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.