Mi-a mirosit această tartă cu pere încă de când am văzut o poză cu ea și rețeta pe un blog străin, aducea a toamnă elegantă și aromată, deci nu aveam cum să trec pasivă pe lângă ea. Sinceră să fiu, cred că este una din cele mai reușite combinații cu pere, foarte aromată, iar crema de frangipan accentuează aroma și textura.
Nu este o rețetă super rapidă, dar aș zice că destul de simplă - doar să vă organizați puțin după indicațiile din pașii de mai jos. Această tartă cu pere și frangipan o puteți ușor servi la o masă festivă chiar ca un tort - este foarte deosebită și genial de gustoasă.
Nu vă speriați de crema frangipan, pentru mine este o descoperire și cu siguranță voi mai face rețete cu ea. Se prepară mult mai simplu decât orice cremă de vanilie, dar trebuie să aveți puțină făină de migdale - cumpărată, măcinată chiar de voi la rășnița de cafea, dar chiar și făină din alte nuci măcinate. Da, într-adevăr făina de migdale este perfectă aici, dar nu de neînlocuit, puteți măcina orice alune/nuci aveți și sigur iese bună.
Prima etapă ar fi să marinați perele în sirop aromat - cel puțin 2-3 ore înainte să gătiți efectiv tarta:
- Într-o cratiță mică turnați 100ml de apă, adăugați 50g de zahăr, zeama de la o lămâie, un baton de scorțișoară și 2 steluțe de anason.
- Puneți pe foc totul, amestecați periodic și fierbeți siropul timp de 5 minute. Apoi lăsați 30 minute să se răcorească puțin.
- Apoi curățați perele de coajă și cotor, le tăiați felii subțiri și puneți într-un bol mic.
- Turnați peste ele siropul cald de la pasul 1, amestecați și lăsați la marinat minim 2-3 ore.
Etapa a 2-a - pregătim Crema Frangipan, recomand să vă apucați de ea când deja efectiv vreți să pregătiți tarta și perele s-au marinat dinainte.
Deci:
- Într-un bol amestecați cu telul 150g de unt moale(la temperatura camerei) și 150g de zahăr pudră.
- Adăugați 2 ouă, iarăși amestecați cu telul.
- Acum puneți 150g făină de migdale și 4-5 linguri de făină(sau 50g).
Opțional puteți adăuga 0.5 lingură de lichior Amaretto, eu nu am pus.
Crema Frangipan este gata și observați că nu trebuie să fierbeți nimic, toate ingredientele se amestecă crude și este genial de bună și fină.
Imediat cum este gata crema, vă apucați de aluatul pentru tartă.
Într-un bol amestecați 100g de zahăr pudră cu 150g de făină. Adăugați în această compoziție 100g de unt rece, tăiat cubulețe. Amestecați și frecați acesta cu făina, până se fac firimituri.
Adăugați aici 1 ou și continuați să frământați aluatul cu mâinile până nu mai este făină uscată.
La nevoie s-ar putea să mai trebuiască 1-2 linguri de apă rece, dacă aluatul este mai uscat. Sau puțină făină în plus, dacă aluatul este mai moale și lichid.
Dar în mod normal, trebuie să obțineți un aluat moale, nelipicios, modelabil ca o plastilină.
Întindeți puțin aluatul cu sucitorul și apoi îl treceți atent în tavă, mai departe îl presați și întindeți uniform cu degetele - la baza și borduri de 2-3cm înălțime. Este destul de fraged și aveți grijă cum îl lucrați.
Am folosit aici o tavă de 28cm în diametru, cu borduri detașabile, așternută la baza cu hârtie de copt.
Dar puteți să pregătiți totul și într-o formă de tartă clasică.
Peste aluatul de tartă puneți crema frangipan și o distribuiți uniform cu o lingură.
Apoi aranjați și apăsați ușor în cremă, feliile de pere aromate din sirop.
Eu întotdeauna modelez inițial niște borduri puțin mai înalte, iar după ce am pus toată umplutura și s-a stabilit nivelul final la tartă, apăs ușor cu degetele aluatul de pe bordură în jos.
Așa tarta va avea o formă perfectă și uniformă, recomand să aveți în vedere acest mic truc al meu la orice rețetă de tartă.
Coaceți tarta timp de 1 oră în cuptorul preîncălzit la 180 de grade, până se rumenește uniform.
După cuptor o lăsați minim 1 oră la răcorit, apoi scoateți atent bordurile, feliați și savurați - este extraordinar de bună.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.