De mai mult timp vroiam să încerc această combinație de gem, anul acesta am reușit chiar cu strugurii noștri din grădină. Gemul a ieșit și mai aromat pentru că am avut strugurii din soiul "Căpșunică" sau "Isabella", și chiar vă recomand să folosiți în rețetă struguri cât mai aromați și cu coajă fină/subtire. Merele le-am adăugat pentru textură și pectină, dar și pentru că se potrivesc minunat cu aroma strugurilor.
Deci vă recomand cu încredere acest gem de struguri și mere, este interesant, colorat, aromat și foarte bun. Îl puteți folosi simplu pe pâine și unt, în cornuri, prăjituri, chifle, biscuiți, etc.
În primul rând alegeți bobițele de pe ciorchinele de struguri - din cele 1700g de struguri eu am obținut aproximativ 1500g de bobițe.
Le spălați bine sub un jet de apă și scurgeți într-o sită.
Apoi treceți strugurii spălați într-o cratiță cu fund gros, sau tuci, adăugați 500ml de apă rece și puneți la foc pe aragaz.
Când începe să fiarbă, faceți focul mic și lăsați 20-25 de minute.
La început boabele sunt întregi ca în poză.
Dar în 20-25 de minute bobițele se strivesc, devin moi și foarte fragede.
Acum luați oala de pe foc.
Luați cu polonicul câte puțin din oală și turnați într-o sită metalică poziționată deasupra unui bol.
Cu lingura presați bine compoziția de struguri, să treacă piureul prin sită, dar semințele și coaja vor rămâne în sită. Așa continuați până terminați strugurii fierți și obțineți un piure fin(eu am obținut în final 1400g piure de struguri).
Turnați piureul obținut înapoi în oală, adăugați 2kg de zahăr în el.
Tot aici adăugați merele curățate de cotor(coaja o puteți lăsa) și date prin răzătoare medie sau un robot de bucătărie.
Amestecați și puneți pe foc, când începe să fiarbă, faceți focul mic și lăsați 1-2 ore amestecând periodic.
Timpul de fierbere poate varia între 1-2 ore, dar vă ghidați după textură și culoarea gemului - trebuie să fie o culoare uniformă și textura o testați după metoda picăturii(puneți o picătură de gem pe farfurie, dacă se întinde repede și nu este foarte fermă, gemul mai trebuie fiert. Dacă picătura este ceva mai fermă și nu se întinde imediat, gemul este gata).
La final, și după preferințe, puteți face gemul și mai fin cu blenderul vertical.
Mai fierbeți 5-10 minute gemul pasat.
Turnați gemul fierbinte în borcane spălate, uscate și sterilizate, închideți ermetic și lăsați să se răcească complet.
După răcirea completă gemul devine mai gros și dens, este foarte aromat și gustos.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.