Ingrediente
●
Faina alba calitate superioara
240 g
●
Drojdie uscata
10 g
sau 20-25g drojdie proaspata
●
Unt
25 g
sa fie moale, la temperatura camerei
Urmareste-ne pe retelele de socializare pentru a nu rata retetele noi si alte noutati!
Pasi de urmat
Pas 1
Intr-o cratita mica turnati 75ml de lapte si adaugati 25g de faina.
Puneti cratita la foc mediu si amestecati continuu pana compozitia incepe sa fiarba si se ingroasa.
Pas 2
Apoi treceti aceasta faina oparita cu lapte intr-o farfurie si acoperiti cu folie de plastic, sa nu faca crusta.
Lasati sa se racoreasca timp de 20-30 de minute.
Pas 3
Dupa acest timp amestecati drojdia cu inca 75ml de lapte cald(nu fierbinte!) si 2 linguri de zahar. Lasati 5-10 minute pana incepe sa faca spuma usoara.
Pas 4
Acum puneti intr-un bol mare 215g de faina, 1 ou, 0.5 lingurita de sare, laptele cu drojdia, laptele oparit cu faina de la pasii 1-2 si 25g de unt moale.
Pas 5
Amestecati totul bine cu o lingura sau folosind mixerul cu carlig.
Daca folositi robot cu carlig nu mai este necesar sa framantati aluatul pe masa.
Pas 6
In cazul in care framantati aluatul cu mainile:
- il treceti pe masa din bol si incepeti sa framantati cu mainile;
- aluatul este moale si lipicios, dar continuati asa, fara sa adaugati faina!
- va ajutati cu un cutit sau spatula pentru a dezlipi usor aluatul de masa;
- va opriti cand aluatul este mult mai putin lipicios, e mai uniform si neted.
Pas 7
Apoi formati din el o bila si o puneti inapoi in bol(eventual uns cu putin ulei). Acoperiti cu un prosop sau folie de plastic.
Lasati sa creasca si sa se odihneasca timp de 1 ora.
Pas 8
Dupa 1 ora taiati aluatul in 4-5 bucati uniforme.
Pas 9
Va ajutati cu putina faina presarata pe masa si formati 4 bile rotunde.
Lasati sa se odihneasca inca 10 minute pe masa.
Pas 10
Acum luati fiecare bila de aluat si o intindeti cu sucitorul intr-un oval de 4-5mm grosime.
Pas 11
Impaturiti marginile laterale - adica aduceti o margine pana la mijloc, apoi cealalta o suprapuneti peste prima.
Pas 12
Si rulati pe orizontala, observati atent pozele.
Pas 13
La fel formati si restul de rulouri, le aranjati intr-o tava de chec asternuta cu hartie de copt.
Lasati sa creasca 45-60 de minute la temperatura camerei.
Pas 14
Amestecati un galbenus crud de ou cu 1 lingura de lapte, ungeti cu acest amestec painica inainte s-o puneti in cuptor.
Pas 15
Coaceti painea timp de 40-45 de minute in cuptorul preincalzit la 170 de grade.
Daca se rumeneste prea repede deasupra si va este frica sa nu se arda, o puteti acoperi timp de 10-15 minute in cuptor cu o bucata de folie de aluminiu.
Pas 16
Imediat dupa cuptor, trageti usor de hartie de copt si scoateti painea din tava.
O puneti pe un prosop si lasati sa se racoreasca inainte de servire. La noi nu a rezistat mai mult de 30 de minute...
Pofta Buna!
Cantitate:
1 buc
Timp de preparare:
60 min
Dificultate:
mediu
Timp total de pregatire:
90 min
Data publicarii:
Nota:
5 (3 voturi)