Paine cu lapte japoneza - Hokaido

Paine cu lapte japoneza - Hokaido

Am descoperit recent aceasta paine cu lapte japoneza(i se mai spune paine Hokaido), desi nu este dulce, are textura si aroma de cozonac pufos si se pastreaza mult timp proaspata. A fost foarte apreciata de toata familia, copiilor le-am placut mult combinata cu unt si Dulceata de gutui, iar sotul a savurat-o impreuna cu Ciorba de pui a la grec.

Voi repeta cu siguranta reteta, chiar este de efect si deosebita aceasta paine japoneza cu lapte. Nu se face greu, mai ales daca folositi un robot cu carlig pentru framantat aluatul. Dar totusi mai jos v-am aratat cum se framanta simplu, cu mainile.

Ingrediente

Lapte
150 ml
Faina alba calitate superioara
240 g
Zahar
2 linguri
Drojdie uscata
10 g
sau 20-25g drojdie proaspata
Oua
2 buc
Sare
0.5 lingurite
Unt
25 g
sa fie moale, la temperatura camerei

Pasi de urmat

1

Intr-o cratita mica turnati 75ml de lapte si adaugati 25g de faina.

Puneti cratita la foc mediu si amestecati continuu pana compozitia incepe sa fiarba si se ingroasa.

2

Apoi treceti aceasta faina oparita cu lapte intr-o farfurie si acoperiti cu folie de plastic, sa nu faca crusta.

Lasati sa se racoreasca timp de 20-30 de minute.

3

Dupa acest timp amestecati drojdia cu inca 75ml de lapte cald(nu fierbinte!) si 2 linguri de zahar. Lasati 5-10 minute pana incepe sa faca spuma usoara.

4

Acum puneti intr-un bol mare 215g de faina, 1 ou, 0.5 lingurita de sare, laptele cu drojdia, laptele oparit cu faina de la pasii 1-2 si 25g de unt moale.

5

Amestecati totul bine cu o lingura sau folosind mixerul cu carlig.

Daca folositi robot cu carlig nu mai este necesar sa framantati aluatul pe masa.

6

In cazul in care framantati aluatul cu mainile:

- il treceti pe masa din bol si incepeti sa framantati cu mainile;

- aluatul este moale si lipicios, dar continuati asa, fara sa adaugati faina!

- va ajutati cu un cutit sau spatula pentru a dezlipi usor aluatul de masa;

- va opriti cand aluatul este mult mai putin lipicios, e mai uniform si neted.

7

Apoi formati din el o bila si o puneti inapoi in bol(eventual uns cu putin ulei). Acoperiti cu un prosop sau folie de plastic.

Lasati sa creasca si sa se odihneasca timp de 1 ora.

8

Dupa 1 ora taiati aluatul in 4-5 bucati uniforme.

9

Va ajutati cu putina faina presarata pe masa si formati 4 bile rotunde.

Lasati sa se odihneasca inca 10 minute pe masa.

10

Acum luati fiecare bila de aluat si o intindeti cu sucitorul intr-un oval de 4-5mm grosime.

11

Impaturiti marginile laterale - adica aduceti o margine pana la mijloc, apoi cealalta o suprapuneti peste prima.

12

Si rulati pe orizontala, observati atent pozele.

13

La fel formati si restul de rulouri, le aranjati intr-o tava de chec asternuta cu hartie de copt.

Lasati sa creasca 45-60 de minute la temperatura camerei.

14

Amestecati un galbenus crud de ou cu 1 lingura de lapte, ungeti cu acest amestec painica inainte s-o puneti in cuptor.

15

Coaceti painea timp de 40-45 de minute in cuptorul preincalzit la 170 de grade.

Daca se rumeneste prea repede deasupra si va este frica sa nu se arda, o puteti acoperi timp de 10-15 minute in cuptor cu o bucata de folie de aluminiu.

16

Imediat dupa cuptor, trageti usor de hartie de copt si scoateti painea din tava.

O puneti pe un prosop si lasati sa se racoreasca inainte de servire. La noi nu a rezistat mai mult de 30 de minute...

Pofta Buna!

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 bucata
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 90 min
Data publicarii:
Nota: 5 (1 voturi)

Comentarii

adriana st
Stroe Adriana (adriana st) 17 nov 2020, 13:30

Pare o variantă mult simplificată a cozonacului cu aluat opărit. Merită! Voi încerca!

Ana-Maria Rotaru
Ana-Maria Rotaru 18 nov 2020, 12:25

Interesant!

Roxana
Roxana 30 nov 2020, 19:51

Buna, Lena! Ma ajuti cu o informatie, te rog frumos? Daca elimin cele 2 linguri de zahar, va creste bine aluatul? Ori e necesar zaharul pentru anumite reactii cu drojdia / laptele? Noua nu ne prea place deloc acel gust dulceag la paine, covrigi, pizza, orice alte copturi asemanatoare . Maine dimineata, voi prepara painea si inca ma gandesc daca sa renunt la zahar... Pana acum am respectat intocmai retetele tale iar rezultatul a fost exemplar de fiecare data de aceea imi e teama sa nu muncesc in zadar maine.  Multumesc pentru ajutor! O seara cat mai linistita!

lena
Elena (lena) Roxana 30 nov 2020, 20:50

Poti sa pui doar o singura lingura, dar trebuie, pentru o reactie mai buna cu drojdia si painea sa creasca frumos. Eu oricum am micsorat, in reteta originala sunt chiar 4 linguri recomandate.😉

Roxana
Roxana Elena (lena) 01 dec 2020, 11:08

Perfect! Asa voi proceda, doar cu o lingura de zahar. Multumesc mult pentru sfat! Revin cu poza si detaliile, mai tarziu! O zi frumoasa!

Roxana
Roxana Roxana 01 dec 2020, 23:33

Poza de mai jos spune totul despre aceasta minunata paine: este extraordinara! Eu am impartit aluatul in 6 bile ( mi s-a parut mie ca ar incapea mai bine asa  ); eu nu am uns cu ou si lapte ( din comoditate ). Atata este de buna painea incat as repeta reteta intruna, dar, pentru mine, este putin cam "migaloasa", asa ca ii raman fidela retetei de paine din 4 ingrediente, pentru incepatori. Noapte buna si pe curand!

Roxana
Roxana 01 dec 2020, 23:33

Poza cu pricina! :)

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta: