Fie că o folosiți în cozonaci și prăjituri, o savurați simplă zaharisită, sau glazurată cu ciocolată neagră - coaja de portocală confiată este un deliciu simplu, ieftin, de post și chiar poate fi low-carb! Chiar nu înțeleg de ce nu am preparat-o mai demult, mai ales că de fiecare dată când vreau să cumpăr coajă de portocală pentru cozonaci, mi se pare că are un preț cam nesimțit la cantitatea oferită... Și apropo, la fel puteți pregăti coji de lămâie confiată, lime, sau chiar grapefruit.
Probabil nu găsisem rețeta de coajă de portocală confiată potrivită, și nu știam că poate fi preparată și în varianta low-carb dacă folosiți îndulcitor(vedeti mai jos toate instrucțiunile). Ne-am delectat cu acest desert aromat și deosebit, fiecare după placul lui - părerile s-au împărțit, dar totuși preferată a rămas coaja glazurată cu ciocolată.
Un desert simplu, aromat, delicios, interesant, de post, low-carb și festiv - chiar vă recomand să-l încercați în această perioadă!
Spălați bine portocalele cu apă fierbinte și eventual chiar puțin detergent eco de vase.
Apoi le curățați de coajă, pulpa o consumați cu toată familia(eu de obicei o pun în caserolă la frigider).
Apoi luați fiecare coajă, o mai curățați puțin de excesul de fire albe și tăiați felii uniforme.
Cojile mai deformate le puteți lăsa simple, nu e neapărat să le tăiați felii.
Mutati cojile de portocală într-o oală, turnați apă cât să le acopere complet și puneți pe foc.
Când începe să fiarbă, mai lăsați 2-3 minute să clocotească.
Apoi scurgeți cojile de apă în care au fiert.
Le puneți înapoi în oală, turnați apă și lăsați să fiarbă 2-3 minute, iarasi scurgeți apa.
Această procedură cu fiertul și scursul apei din coji trebuie executată de 3 ori, ca să extragem cât mai mult gustul amar din ele.
După ce le-ați scurs a 3-a oară, le puneți pe niște șervețele sau prosoape de hârtie, tapetați și le uscați puțin.
Luați o tigaie largă de 28-30cm și turnați în ea apă cu 300g de zahăr. Puneți pe foc, amestecați periodic până se dizolvă zahărul și compoziția începe să fiarbă.
În varianta low-carb fierbeți apă și 150g de îndulcitor.
Acum puneți în acest sirop cojile de portocale pregătite anterior.
Le lăsați să fiarbă intens în tigaie, la foc mai mare.
În 15-20 de minute apa se va evapora complet, observați în tigaie că nu se mai vede lichid.
Acum luați tigaia de pe foc și lăsați aproximativ 1 oră să se răcorească.
După acest timp aranjați cojile pe un platou. Lăsați să se usuce la temperatura camerei sau în frigider - ale mele(cele cu zahăr) au fost uscate bine chiar a 2-a zi.
Cojile confiate cu îndulcitor se usucă mai greu, și neapărat la frigider(sau balconul rece).
Vedeți aici cum arată cele low-carb.
După uscare le mai presărați cu puțin zahăr/îndulcitor.
Acum le puteți depozita în borcane/caserole, și de preferat să le păstrați în frigider, mai ales cele low-carb.
Cojile mai deformate și neuniforme se pot tăia cubulețe mici, pentru cozonac sau prăjituri.
Iar dacă vreți să vă delectați cu ele și mai frumos, topiți puțină ciocolată neagră preferată, și înmuiați cojile de portocale confiate acolo.
Scuturați bine ciocolata, apoi le aranjați într-o tavă așternută cu hârtie de copt.
Puneți la frigider până ciocolata se întărește și savurați!
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.