Este metoda de preparare a peștelui învățată de la bunica, ea îl făcea numai așa - la o mămăligă și mujdei de usturoi era ceva deosebit. Periodic gătesc peștele cu mălai, dar acum fac și un sos de roșii cu usturoi la el, se combină perfect.
De obicei prăjesc pește de apă dulce - crap, caras, fitofag, novac sau păstrăv. Recomand să încercați, este foarte gustos.
Peștele se curăță bine, se spală și se porționează. Puteți lăsa peștele întreg, numai dacă este mic - dacă este mai mare nu se prăjește bine, trebuie neapărat porționat.
Apoi îl sărați bine pe toate părțile și lăsați 10-15 min.
Puneți o tigaie cu puțin ulei în ea pe foc, să se încălzească bine.
Mălaiul îl puneți într-o farfurie și dați peștele prin el, să fie acoperit bine pe toate părțile.
Puneți bucățile de pește în tigaie să se prăjească. Regula de bază la prăjirea peștelui este să-l lăsați 15 - 20 de min fără să începeți să-l întoarceți sau mișcați. Altfel se rupe și nu se mai prăjește uniform. Focul trebuie să fie mediu, și tigaia nu se acoperă cu capac - de obicei pun pe ea o sită din aia care împiedică uleiul să sară.
Când s-a rumenit bine pe o parte, îl întoarceți pe cealaltă și lăsați iarăși până se rumenește și pe partea asta.
Când este gata, îl scoateți pe o farfurie și lăsați vreo 10 min să se răcorească. În acest timp se face sosul de roșii.
Ceapa se curăță, spală și taie bucătele mărunte. O puneți într-o tigaie cu puțin ulei și căliți până se rumenește ușor.
Apoi adăugați roșiile tăiate mărunt, amestecați și lăsați vreo 10 min să fiarbă bine. Apoi potriviți de sare, stingeți focul și abia acum adăugați usturoiul pisat. Dacă îl puneți când fierbe sosul, își pierde din aromă și calități. Amestecați bine, îl puteți pasa prin blender sau folosiți așa cum este.
Peștele se servește cu sosul de roșii și opțional mămăligă.
Este o mâncare simplă, țărănească și foarte gustoasă.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.