Peste prajit cu malai

Este metoda de preparare a pestelui invatata de la bunica, ea il facea numai asa - la o mamaliga si mujdei de usturoi era ceva deosebit. Periodic gatesc pestele cu malai, dar acum fac si un sos de rosii cu usturoi la el, se combina perfect.

De obicei prajesc peste de apa dulce - crap, caras, fitofag, novac sau pastrav. Recomand sa incercati, este foarte gustos.

Ingrediente
Pastrav proaspat
1 kg
Faina de malai
200 g
Ceapa alba
1 buc
Rosii cubulete din conserva de 300g
1 buc
sau 2-3 rosii proaspete, taiate cubulete
Usturoi
3 buc
catei
Sare
1 lingura
Ulei de floarea soarelui
50 ml
Pasi de urmat
Pas 1

Pestele se curata bine, se spala si se portioneaza. Puteti lasa pestele intreg, numai daca este mic - daca este mai mare nu se prajeste bine, trebuie neaparat portionat.

Peste prajit cu malai - Pas 1
Pas 2

Apoi il sarati bine pe toate partile si lasati 10-15 min.

Peste prajit cu malai - Pas 2
Pas 3

Puneto o tigaie cu putin ulei in ea pe foc, sa se incalzeasca bine.

Malaiul il puneti intr-o farfurie si dati pestele prin el, sa fie acoperit bine pe toate partile.

Peste prajit cu malai - Pas 3
Pas 4

Puneti bucatile de peste in tigaie sa se prajeasca. Regula de baza la prajirea pestelui este sa-l lasati 15 - 20 de min fara sa incepeti sa-l intoarceti sau miscati. Altfel se rupe si nu se mai prajeste uniform. Focul trebuie sa fie mediu, si tigaia nu se acopera cu capac - de obicei pun pe ea o sita din aia care impiedica uleiul sa sara.

Peste prajit cu malai - Pas 4
Pas 5

Cand s-a rumenit bine pe o parte, il intoarceti pe cealalta si lasati iarasi pana se rumeneste si pe partea asta.

Peste prajit cu malai - Pas 5
Pas 6

Cand este gata, il scoateti pe o farfurie si lasati vreo 10 min sa se racoreasca. In acest timp se face sosul de rosii.

Peste prajit cu malai - Pas 6
Pas 7

Ceapa se curata, spala si taie bucatele marunte. O puneti intr-o tigaie cu putin ulei si caliti pana se rumeneste usor.

Peste prajit cu malai - Pas 7
Pas 8

Apoi adaugati rosiile taiate marunt, amestecati si lasati vreo 10 min sa fiarba bine. Apoi potriviti de sare, stingeti focul si abia acum adaugati usturoiul pisat. Daca il puneti cand fierbe sosul isi pierde din aroma si calitati. Amestecati bine, il puteti pasa prin blender sau folositi asa cum este.

Peste prajit cu malai - Pas 8
Pas 9

Pestele se serveste cu sosul de rosii si optional mamaliga.

Este o mancare simpla, taraneasca si foarte gustoasa.

Pofta Buna!

Peste prajit cu malai - Pas 9

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (3-4 portii)
Timp de preparare:
40 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 30 min