Tort cu miere rapid, la tava
Am descoperit saptamana trecuta acest tort si vreau sa vi-l arat neaparat cat mai repede - este rapid si simplu, dar genial de gustos. Demult nu am savurat un tort cu gust atat de complet, pufos, fraged, aromat si fresh, cu siguranta va fi preferatul familiei pentru mult timp si "bate" chiar vestitul si clasicul tort "Medovik".
Blaturile se prepara simplu, nu trebuie intinse foi subtiri sau sa aveti mare indemananare pentru a lucra cu ele, doar putina atentie. Singura mea recomandare este, sa alegeti smantana cat mai grasa, fermentata de 30%. Ori puteti combina smantana de 20% cu Mascarpone, pentru a mari procentul de grasime si sa ramana crema ceva mai densa.
In plus, puteti micsora cantitatile in jumatate si va iese un tort mai mic, lucrati o singura tava si taiati blatul in 3 bucati uniforme dar ceva mai mici. Din cantitatile de mai jos iese un tort generos si mare, dar la cat este de bun chiar nu e o problema... Fructele din compozitie le puteti omite, tortul este destul de fresh si fara ele, dar macar niste visine il vor face mult mai interesant.
Ingrediente
●
Bicarbonat de sodiu
2 lingurite
●
Smantana fermentata grasa, 25-30%
2 kg
o puteti combina partial cu Mascarpone, pentru o consistenta mai groasa
●
Esenta de vanilie
1 lingura
●
Fructe pentru ornare
100 g
optional
Urmareste-ne pe retelele de socializare pentru a nu rata retetele noi si alte noutati!
Pasi de urmat
Pas 1
Intr-o cratita cu fundul gros puneti - 300g de unt, 180g zahar si 5 linguri de miere.
Mutati cratita pe aragaz la foc mediu si amestecati periodic pana toate ingredientele se topesc complet.
Pas 2
Apoi adaugati 2 lingurite de bicarbonat de sodiu.
Pas 3
Si amestecati repede pana compozitia face multa spuma si chiar umple cratita cu ea.
Pas 4
Dupa cateva minute pe foc spuma incepe sa scada si isi schimba culoarea.
Acum e momentul sa luati cratita de pe plita.
Pas 5
Lasati compozitia din cratita pe masa sa se racoreasca timp de 15-20 de minute, amestecati periodic in ea, veti observa ca devine tot ma portocalie culoarea - asa si trebuie.
Pas 6
Apoi adaugati aici cele 4 oua, pe rand amestecati dupa fiecare cu un tel.
Observati ca deja are o culoare si mai caramelizata.
Pas 7
La final adaugati faina, amestecati bine cu telul sa nu fie cocoloase.
Pas 8
Aluatul trebuie sa fie lichid, dar mai gros, ca o smantana sau iaurt.
Pas 9
Distribuiti acesta in 2 tavi de cuptor mari(cele de aragaz clasic), asternute cu hartie de copt. Daca aveti o singura tava de cuptor, coaceti foile pe rand in aceeasi tava(scoateti blatul gata copt tragand de hartie, asterneti alta si turnati cealalta parte de aluat).
Sau daca faceti un tort mai mic, doar din jumatate de ingrediente, la fel folositi o singura tava.
Pas 10
Intindeti bine aluatul cu dosul lingurii pe toata suprafata tavii, chiar daca vi se pare subtire va creste foarte bine in cuptor.
Doar aveti grija sa fie un strat uniform cat de cat.
Pas 11
Fiecare foaie se coace timp de 15-20 de minute la 180 de grade.
Lasati apoi pe masa sa se racoreasca pana pregatiti crema, sau cand aveti nevoie de tort.
Pas 12
Apoi foile se taie jumatati uniforme, marginile le puteti corecta usor cu un cutit, sa fie drepte.
Daca faceti o singura foaie, din jumatate de ingrediente, o puteti taia in 3 parti.
Pas 13
Pentru crema, amestecati smantana cu 220g de zahar si esenta de vanilie. Nu trebuie sa folositi mixerul, amestecati cu o lingura sau tel simplu.
Pe rand aranjati foile pe un platou, ungeti generos cu crema si optional puteti pune niste visine/prune uscate. Aici am facut un jeleu de visine din compot si am pus bucatele peste crema.
Pas 14
Cand terminati sa aranjati foile cu crema, la final, il mai ungeti bine si pe lateral.
Puneti la rece pentru minim 5-6 ore sau mai mult. De obicei il fac seara pentru a 2-a zi.
Pas 15
Observati a 2-a zi cum absoarbe crema, eu am facut initial crema doar din 1.5kg de smantana. Dar inainte de servire l-am mai ornat cu 500g frisca batuta de casa, sa fie de un alb mai uniform.
Deci aveti grija sa va lasati putina crema pentru a 2-a zi, sa mai reglati cosmetic tortul.
Pas 16
Marginile de blaturi taiate le maruntiti bine si puteti orna cu ele tortul pe laterale.
Sau mai adaugati aici niste nuci sau biscuiti maruntiti. Dar tortul este asa de bun, ca nimeni nu va observa cum arata, doar cat este de gustos!
Pas 17
Fetele mele l-au decorat si cu fructe deasupra, ca tot a fost ocazia Revelionului, dar este optional si doar daca aveti timp, chef si va place.
Este fantastic de moale, fraged, aromat si efectiv genial de gustos, recomand neaparat sa-l incercati. Il serviti rece cu mult ceai, cafea sau lapte...
Pofta Buna!
Cantitate:
3 kg
(15 portii)
Timp de preparare:
60 min
Dificultate:
usor
Timp total de pregatire:
120 min
Data publicarii:
Nota:
5 (4 voturi)