Noi nu suntem mari amatori de supa-crema, mai gatesc periodic dar nu este favorita familiei. Dar in aceasta varianta, cu chiftelute, este efectiv geniala - acestea o completeaza si se combina perfect cu textura cremoasa. Este acel plus de textura si satietate care nu-mi ajunge la supa-crema simpla. Si apropo, este o supa low-carb, mi-a placut ca este foarte gustoasa, interesanta si se potriveste cu regimul meu preferat de slabire.
In plus, copiii cand au gustat din aceasta supa-crema cu chiftelute, mi-au spus ca este cea mai buna supa gustata vreodata. Nu si-au dat seama ca este cu dovleac, dar le-a placut culoarea si gustul. Daca nu aveti dovleac la indemana, il puteti inlocui cu cartofi simpli sau dulci, tot va fi frumoasa(mai alba) si deosebit de buna.
Pregatiti, curatati si spalati legumele.
Intr-o cratita cu fund gros incalziti bine untul cu ulei de masline, adaugati 1 ceapa taiata cubulete si sotati amestecand periodic timp de 5 min.
Apoi adaugati usturoiul maruntit, amestecati si mai caliti 2 minute.
Acum adaugati dovleacul si dovlecelul, ambele taiate cuburi medii.
Amestecati si mai caliti toate legumele impreuna timp de 10 minute.
Dupa acest timp turnati 2.5-3 litri de apa rece, cat sa acopere complet legumele.
Cantitatea de apa o puteti regla dupa preferinte, daca va doriti o supa mai densa, sau una putin mai lichida.
Cand incepe sa fiarba bine compozitia din oala, faceti focul mai mic, acoperiti cu capac si lasati 45-50 de minute.
In acest timp pregatiti chiftelutele:
- treceti carnea prin masina de tocat;
- adaugati la ea 1 ceapa tocata marunt, 1 ou, putin patrunjel tocat si 1 lingurita de sare;
- amestecati bine;
- din aceasta compozitie formati chiftelute ceva mai mici si le aranjati pe o farfurie sau platou unse cu putina apa(sa nu se lipeasca).
V-as sugera sa coaceti semintele de dovleac la cuptor, vor da un plus de savoare supei la servire.
Doar le amestecati cu putin ulei de masline, sare, boia, usturoi praf si le puneti in cuptor pentru 10 minute, amestecand periodic in tava.
Intre timp legumele s-au fiert, le pasati bine, chiar in oala, cu blenderul vertical pana obtineti o supa cremoasa si uniforma.
Apoi puneti in aceasta supa chiftelutele pregatite anterior, intoarceti oala pe foc si mai fierbeti incet timp de 15-20 minute.
La final, adaugati in supa 200ml de smantana dulce, putin patrunjel tocat, sare dupa gust si putin piper negru macinat.
Amestecati si mai fierbeti totul inca 5 minute, apoi inchideti focul.
Lasati supa sa se mai linisteasca si patrunda timp de 15 minute, apoi o serviti dupa preferinte, cu seminte de dovleac coapte deasupra, crutoane, paine, etc.
Este delicioasa, cremoasa si foarte frumoasa!
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.