De ceva timp îmi place să alint familia periodic cu coquelet la cuptor, dar cu ușurință puteți adapta rețeta la puiul clasic. Vă recomand să încercați neapărat anume această combinație de mirodenii, am făcut chiar o dependență de acest gust și de fiecare dată efectiv savurăm puiul la cuptor gătit așa.
Puiul uns bine cu pastă de unt, rozmarin, lămâie și usturoi devine aromat, fraged și deosebit de gustos. Eu folosesc de obicei rozmarin uscat, este întotdeauna la îndemână, dar puteți pune și rozmarin proaspăt, mai ales dacă îl aveți în grădină.
Recomand să aveți puiul lăsat 2-3 ore la temperatura camerei, la fel și untul - să fie de aceeași temperatură când le veți lucra. Am avut un caz când încercam să ung puiul rece cu unt moale și acesta imediat se întărea și nu acoperea puiul cum trebuie.
Spălați bine puiul, sau coquelet. Uscați cu niște șervețele și curățați de eventuale impurități pe piele.
Eu prefer să tai fiecare pui în jumătate de-a lungul pieptului, folosesc o foarfecă bună (cea de grădină ține mai bine), și formez porții a câte jumătate de coquelet.
Într-o farfurie puneți untul moale, coaja rasă și zeama de la o lămâie, usturoiul pisat, rozmarinul, piperul și sarea.
Amestecați totul bine cu lingura, până obțineți o pastă uniformă.
Puneți această pastă peste bucățile de pui și amestecați bine, ungeți fiecare bucățică cu mirodenii.
Cum am menționat sus, în descriere, puiul ar fi bine să fie la temperatura camerei, așa pasta de unt nu se întărește și se distribuie uniform pe carne.
Mutati puii în tava de cuptor și puneți totul în cuptorul preîncălzit la 200 de grade pentru aproximativ 1 oră.
Puteți să adăugați pe lângă niște cartofi asezonați cu ce vă place.
În procesul coacerii recomand să mai scoateți tava din cuptor de 1-2 ori și să mai ungeți puii cu zeama pe care o lasă în tavă.
La final, când sunt gata și-i scoateți din cuptor, ungeți din nou cu zeama din tavă.
Untul și grăsimea rămase în tavă recomand să le puneți într-un mic borcan și folosiți pentru alta mâncare - pilaf, cartofi, etc.
Noi servim de obicei puii pe lângă o salată mare și variată, masa devine astfel un adevărat alint sănătos și gustos.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.