Zefirul este deliciul copilăriei mele, acum a copiilor noștri și chiar mă bucur că am reușit să deduc o rețetă minunată cu zefir de casă. Deci, zefirul este un fel de marshmallow cu aromă puternică de fructe și ceva mai fraged, nu foarte elastic, dar în formă de bezea clasică.
La baza oricărei rețete de zefir este piureul de mere și gelatina vegetală Agar-agar. Acum o găsiți în orice magazin naturist și nu merge de înlocuit cu gelatina clasică, aceasta acționează altfel și rețeta nu funcționează. Vedeți în pași poza cu agar-agar folosit de mine, cumpărat de la Plafarul din cartier.
Piureul de mere merge combinat 50%-50% cu orice alt piure de fructe mai acrișoare, eu am testat combinații cu - zmeură și coacăze, afine și mure, portocale(aici e puțin altfel tehnologia, vedeți la ultimii pași detalii). Aș mai încerca pe viitor variante cu căpșuni, vișine, mentă, mango, rodii, piersici, pepene galben, lămâie, merișoare, etc.
Mai jos găsiți rețeta clasică cu piure de mere (și recomandări pentru celelalte variante), pentru o tavă de zefir, aproximativ 16 jumătăți de bezele sau 8 bucăți asamblate câte două bucăți.
Primul pas și cel mai important este să pregătiți dinainte piureul de mere, sau alte fructe. Eu îl fac cu o zi înainte și apoi îl folosesc din frigider zilele următoare.
Deci pentru o porție de piure aveți nevoie de 350g mere fără coajă - le curățați și tăiați cubulețe într-o cratiță. Adăugați 50ml de apă și puneți pe foc.
Eu am făcut piure dintr-un kg de mere, să am materie primă pentru câteva serii de zefir.
Merele vor fierbe la foc mic până se înmoaie și devin piure.
Apoi le luați de pe foc și mărunțiți bine cu blenderul, până se fac pastă fină și uniformă.
Lăsați să se răcorească și aveți materia primă gata.
Am înțeles că puteți folosi piure de fructe din comerț (în special cele pentru copii), dar eu nu am încercat.
Aici vreau să vă arăt cum am făcut piure de coacăze și zmeură (faceți la fel cu alte fructe care au semințe mici - mure, afine, merișoare, etc):
- la fel puneți la fiert fructele cu puțină apă, până devin piure;
- apoi le treceți printr-o sită și apăsați-frecați bine până se separă toate semințele mici de piure.
Acum am piure de mere și altul, de coacăze cu zmeură, pentru o altă tură de zefir mai colorat.
Pentru 1 tură de zefir măsurați într-o cratiță mică 125g piure de mere, 100g de zahăr și adăugați aici zeama de la o jumătate de lămâie.
Puneți la fiert pentru 10 minute la foc mic, până se dizolvă complet zahărul și piureul devine ceva mai aromat și concentrat. Amestecați periodic în cratiță în tot acest timp.
Pentru varianta cu zmeură puneți în cratiță 65g piure de mere, 60g piure de zmeură, 100g de zahăr și zeama de la o jumătate de lămâie.
La fel procedați cu alte variante de fructe care au pulpă mai densă și puteți face piure din ele.
Acum acest piure de fructe fiert cu zahăr la foc mic îl puneți la frigider, acoperit cu folie, pentru 3-4 ore minim.
După cum vă spuneam mai sus, eu pregătesc cu o zi înainte piureul și a 2-a zi fac zefir. Aici am piure pentru o tură simplă cu mere și altă tură cu zmeură.
Înainte să ne apucăm efectiv de făcut zefir, trebuie pregătite toate ustensilele - agarul se întărește în 5-6 minute, și nu veți mai putea lucra cu bezelele așa cum trebuie.
Deci, pregătiți mai întâi duiul (stea sau floare) și pos-ul (aici de silicon, refolosibil), cu care veți forma bezele - se găsesc acum în magazine online variante multe.
Îmbrăcați punga de ornat cu dui pe o cană mare, aici este de 1 litru.
Puteți folosi un borcan sau cană de la blender, orice aveți la îndemână.
Așterneți o tavă mare de cuptor cu hârtie de copt.
Puteți folosi și o tavă simplă mare, nu de cuptor, orice aveți la îndemână.
Într-un bol măsurați 10g de agar-agar - aici am unul cumpărat de la magazinul naturist din zonă.
Adăugați peste agar 200g de zahăr, amestecați bine cu lingura și lăsați la o parte.
Pregătim efectiv Zefirul:
Puneți într-un bol adânc piureul răcit de la pasul 10, adăugați peste el 1 albuș de ou crud.
Începeți să mixați compoziția la viteză maximă, exact așa cum bateți albușurile simple spumă.
Insistați cu mixatul până compoziția devine spumă fermă și netedă.
Vă previn cu nu se bate repede, aveți răbdare și insistați cât este nevoie, pentru a avea bezele ferme și pufoase.
Când aveți bezeaua gata, lăsați mixerul la o parte și pregătiți repede siropul de agar.
Într-o cratiță amestecați cele 200g de zahăr, 10g de agar (pasul 15) și 75ml de apă. Puneți pe foc, amestecați continuu și așteptați până începe să fiarbă.
Când începe să fiarbă, faceți focul mic, continuați să amestecați cu un tel și lăsați încă 5 minute.
După acest timp veți observa că siropul face un fel de ațe de jeleu și zahăr - dacă încercați să luați puțin din el și turnați înapoi în cratiță.
Turnați acest sirop fierbinte încet și pe lângă perete, în bolul cu bezea spumă.
În acest timp continuați să amestecați compoziția cu mixerul, dar atent să nu nimerească sirop pe palete. Va stropi și nu se va incorpora bine în bezea.
Mixati bezeaua din bol cu sirop încă vreun minut, apoi cu spatula o transferați repede în paharul îmbrăcat cu punga de ornat și dui.
De cum ați incorporat siropul în bezea, trebuie să vă mișcați repede, agarul se întărește în 5 minute și nu veți putea forma bezelele.
Formați cu punga de ornat bezele frumoase pe tava așternută cu hârtie de copt, recomand să fie ceva mai mari - să le simțiți bine textura și consistența.
După aceasta le lăsați pe masa de bucătărie timp de 24 ore, să se stabilizeze și usuce puțin. Deci nu se coc, nu se pun la frigider, trebuie doar simplu lăsate pe masă.
Aici vedeți la uscat bezele simple cu mere și cele combinate cu zmeură.
Aici varianta de afine+mure și portocale.
După 24 de ore le presărați bine cu zahăr pudră deasupra.
Cu un cuțit dezlipiți bezelele ușor de pe hârtie și le lipiți câte 2. Așa arată zefirul clasic, format din 2 jumătăți.
Apropo - pentru zefirul cu portocale, sau oricare altul cu fructe care nu au pulpă densă, se prepară siropul (de la pasul 19-20) cu 75ml din sucul de portocală, adăugire de coajă rasă și puțină esență naturală de portocală. Pentru culoare mai intensă de galben, aș adăuga data viitoare și puțin turmeric aici.
Dacă vreți zefir de mentă, folosiți un sirop de mentă și esență de mentă. La rodii la fel, puneți sucul. La zefir de cafea, folosiți în sirop cafea și arome.
Noi am încercat până acum 4 variante, toate au fost delicioase, dar ceva mai remarcante au fost variantele cu zmeură și cea cu portocale.
În poza de aici am zefir de afine+mure și zefir de portocale.
Aici zmeură+coacăze și mere.
Este fantastic de bun, de efect, fin, aerat, delicios!
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.