Cartofii sunt una dintre cele mai delicioase umpluturi pentru colțunași sau plăcinte - dar este foarte important să-i faceți corect și gustos. Această umplutură o făcea bunica, am învățat de la ea și nu o mai fac altfel, întotdeauna are succes. O să mai pun și o altă umplutură de cartofi, cu inspirație de la bunica din Ucraina, dar asta un pic mai târziu :)
Cartofii se spală bine, se pun într-o cratiță cu apă cât să le acopere bine și se fierb. Eu fierb aproximativ 40-45 de min, până intră cuțitul ușor în cartof.
În acest timp se curăță și se spală ceapa, apoi se taie mărunt și se călește în ulei până se rumenește ușor.
După ce au fiert cartofii, scurgeți apa fierbinte din ei și turnați apă rece. Lăsați 5 min și începeți să-i curățați de coajă. Este important să-i curățați acum și nu după ce se răcesc complet.
Pe parcurs ce îi curățați, le și pisați bine cu o lingură sau paletă pentru piure. Tot foarte important să-i zdrobiți cât sunt calzi, au altă textură - să mă credeți pe cuvânt că am testat :)
După ce ați zdrobit, îl lăsați puțin să se răcorească.
Acum adăugați telemea dată prin răzătoare, ceapa și uleiul în care s-a prăjit, piperul. Amestecați bine, gustați, și dacă mai este nevoie adăugați puțină sare - depinde cât de sărată este brânza telemea.
Asta-i cam tot procesul - această umplutură puteți s-o pregătiți din timp și s-o țineți la frigider 1-2 zile până o folosiți. Merge foarte bine la plăcinte, colțunași, pateuri cu foietaj.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.