Acum câteva luni, când cumpăram mâncare pentru pisică de la magazinul veterinar, am zărit în vitrină niște plicuri cu cheag pentru brânză. Imediat mi-am amintit cum făceam acasă la mama brânză închegată (așa-i zice în Moldova), sau brânză telemea. Noi aveam doar lapte de vacă, deci respectiv făceam telemea din el, era delicioasă și cu un gust perfect echilibrat de sărat, dulce și acru.
Între timp am descoperit în București și aparatele cu lapte integral proaspăt muls (parcă de la Ferma Ancuței sunt), deci s-au aliniat toate lucrurile să fac telemea de casă, ca la mama acasă. Mi-a ieșit extraordinară, vreau să vă arăt cum puteți s-o faceți și voi în condiții de casă, cât mai simplu să jonglați cu textura și gustul.
Deci în primul rând vă cumpărați un cheag pentru brânză (vedeți în primul pas poza cu cel luat de mine) și găsiți o sursă de lapte integral proaspăt, nu pasteurizat!
Acesta este plicul cu cheag pe care l-am găsit la farmacia veterinară. L-am preparat cu apă conform instrucțiunilor de pe pungă. Borcanul cu soluția de cheag se ține la frigider mult timp și pregătiți brânza telemea de casă cu el tot anul.
De obicei la 5 litri de lapte folosesc 3 linguri din această soluție cu cheag.
Lapte îl turnați într-o oală mare și puneți la încălzit pe aragaz.
Amestecați periodic și verificați cu degetul să fie cald bine, dar nu fierbinte. Cum zicea mama cândva, să fie la fel de cald când este proaspăt muls.
La stânele de oi nu îl încălzește nimeni pe aragaz, se amestecă imediat după muls cu cheag și gata.
Pentru exactitate eu am măsurat cu termometrul de bucătărie - deci laptele are aproximativ 35 grade.
Turnați în oală 3 linguri din soluția cu cheag.
Proporția poate varia de la un producător de cheag la altul, vă orientați după ce scrie pe plic.
Amestecați bine laptele cu cheag și lăsați 3-4 ore la temperatura camerei, să se "prindă".
După 3-4 ore veți avea gustul dulceag de caș/telemea, dacă lăsați 5-6 ore, sau de cu seară până dimineață cașul va fi puțin mai acru, fermentat. Nouă ne place mai mult cel ușor acru, deci vă orientați după gustul dvs.
După ce laptele s-a "prins" începeți să-l amestecați ușor (mișcări lente și fără grabă!) cu o lingură sau spatulă.
Observați cum este acum la început, părțile prinse sunt mari și pline de zer.
Continuați să amestecați lent cu mișcări de sus în jos.
În acest proces lent de amestecare zerul se separă de fulgii cu brânză.
În 4-5 minute deja veți observa diferența, tot mai mult zer și separat brânza.
Cam așa arată compoziția de lapte gata de pus în strecurătoare.
Într-o sită mare așterneți un tifon mare steril, eventual chiar pus în 2 straturi (eu am folosit o bucată de perdea mai densă). Sita o aranjați peste vreun lighean sau cratiță și scurgeți laptele în ea.
Ușor scuturați tifonul, ca să se scurgă zerul cât mai mult în această etapă.
Legați bine tifonul și formați un nod.
Găsiți un loc comod pentru agățat - eu am avut un cârlig de bricolaj și l-am agățat chiar de raftul de bucătărie.
Acasă la mama aveam niște cârlige mari special pentru telemea, sau legam tifonul de mânerele sertarelor de bucătărie.
Puneți sub tifonul cu telemea un vas în care se va scurge zerul.
Cam așa arată instalația mea cu telemea de casă. Recomand să o lăsați la scurs pentru minim 8 ore, chiar și mai mult, dacă vreți telemea mai densă.
Dacă o țineți și mai mult la scurs, peste 12 ore, brânza va începe să fermenteze și va avea din nou acel gust ușor acru (asta în caz că a fost lăsată la prins cu cheag doar 3 ore).
Deci puteți să-i formați gustul și textura după plac și preferințe și în oricare etapă vă convine - la "prins", sau la scurs de zer.
La final (am scos brânza scursă din tifon) - din 5 litri de lapte integral de 4% am obținut aproximativ 645g de telemea de casă, bine scursă de zer.
O tăiați în 4 bucăți mari și puteți s-o consumați așa proaspătă, doar cu puțină sare deasupra, ca un caș dulce - în salate este minunată tăiată cubulețe.
Mie îmi place să presar sare neiodată pe bucata mai mare de telemea, doar cât se lipește și nu strat foarte gros. Aranjez bucățile de telemea într-un vas cu capac și las la frigider minim 24 de ore, să absoarbă bine sarea și să se matureze.
Aici o altă tură de telemea de casă, cașul tăiat în 4 bucăți egale.
Dacă nu consumați telemeaua ușor sărată timp de o săptămână, recomand să faceți o saramură astfel:
- fierbeți 1 litru de apă și adăugați în el 200g de sare neiodată;
- amestecați până se dizolvă și lăsați să se răcească complet.
Puneți bucățile de telemea în saramura rece și lăsați la frigider până aveți nevoie de ele.
Cu siguranță vor fi ceva mai sărate, dar ușor le puteți ține în apă rece 1 oră înainte de consum și brânza devine perfectă la gust.
Este minunată această telemea de casă, copiilor le place foarte mult, pentru mine este gust cu amintiri din copilărie.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.