De foarte mult timp aveam poftă de o prăjitură cu gem și aluat răzuit, dar ca întotdeauna nu orice rețetă îmi convine! Anume această variantă m-a convins, mi se pare genială combinația de aluat cu fulgi de ovăz, zahăr brun, nuci, gem, unt - totul este crocant și fantastic de gustos. Prăjitura are textură de biscuiți crocanți, iar gemul vine ca o umplutură surpriză, chiar am făcut ieri senzație cu ea.
Zahărul brun aduce un plus de gust și textură mai grunjoasă aluatului, de preferat să nu-l înlocuiți cu alt îndulcitor dacă vă doriți un rezultat deosebit. Am lucrat aici cu zahărul Mărgăritar, inspirați de destinațiile de vacanță și cele mai frumoase locuri de pe pământ, ei au dezvoltat gama Sugars of the World - Zahăr brun din trestie de zahăr din țări exotice. Aceasta conține produse exclusive din zahăr brun. El este un produs potrivit atât pentru coacere, precum și pentru îndulcirea băuturilor datorită gustului său asemănător caramelului. Puteți afla și voi mai multe despre produsele noi, accesând pagina lor.
Într-un bol mare puneți untul topit și puțin răcorit, 2 ouă și esența de vanilie.
Adăugați zahărul brun și amestecați bine compoziția cu un tel.
Apoi puneți în bol făina, fulgii de ovăz, nucile mărunțite, fulgii de cocos, sarea și scorțișoara.
Amestecați bine toate ingredientele cu o lingură sau spatulă, până obțineți un aluat uniform și puțin lipicios.
Luați aproximativ 1/3 din acesta.
Puneți într-o pungă, presați și lăsați la congelator pentru aproximativ 40-50 de minute.
Restul aluatului din bol mutați într-o tavă mare așternută cu hârtie de copt.
Eu am folosit aici o tavă cu borduri detașabile de 37 x 25cm.
Cu degetele, sau cu dosul lingurii, presați și distribuiți aluatul într-un strat uniform de aproximativ 5-6mm grosime.
Formați neapărat și o mică bordură la marginile tăvii, să nu curgă gemul în timpul coacerii.
Puneți tava în frigider până se va congela bine bucata de 1/3 din cocă.
Acum scoateți tava cu aluat din frigider, puneți și distribuiți pe toată suprafața gemul sau dulceața preferată.
Răzuiți deasupra gemului aluatul congelat anterior.
Folosiți aici răzătoarea cu găurile mai mari și rotunde.
Puneți tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 40-45 de minute.
Când se rumenește frumos, o scoateți din cuptor și lăsați să se răcească minim 30 de minute în tavă.
Apoi porționați și serviți.
Aici și o secțiune delicioasă, chiar vă recomand să încercați rețeta!
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.