Acestui cozonac i se mai spune și Frisian Sugar Bread, după numele regiunii Friesland (sau Frisia) din Olanda, unde este foarte faimos. Mi s-a părut genială ideea cu această umplutură de zahăr spart și scorțișoară, așa că nu am ezitat deloc și l-am încercat.
Marele plus al cozonacului olandez este că se prepară mult mai ușor decât cel românesc, bucățile de zahăr din el se topesc și formează niște buzunare mici cu caramel, aromate și delicioase. Aluatul este ceva mai simplu ca textură, mai repede spre cea de pâine - probabil de asta și se numește Sugar Bread.
După cum vă spuneam mai sus, mi se pare genială ideea de a folosi zahăr spart ca umplutură. Pentru un plus de gust vă recomand să folosiți zahăr cubic brun, este preferatul meu și îl am întotdeauna la îndemână în bucătărie.
Inspirați de destinațiile de vacanță și cele mai frumoase locuri de pe pământ, cei de la Mărgăriar au dezvoltat gama Sugars of the World - Zahăr brun din trestie de zahăr din țări exotice. Aceasta conține produse exclusive din zahăr brun. El este un produs potrivit atât pentru coacere, precum și pentru îndulcirea băuturilor datorită gustului său asemănător caramelului. Puteți afla și voi mai multe despre produsele noi, accesând pagina lor.
Într-un bol mare turnați laptele cald, adăugați 1 lingură de zahăr și drojdia uscată.
Amestecați și lăsați această compoziție 10 minute până drojdia începe să facă spumă.
După acest timp adăugați esența de vanilie, sarea și 1 ou.
Apoi untul moale și amestecați totul cu o lingură sau spatulă.
La final adăugați făina.
Începeți să amestecați totul cu spatula sau lingura, până ingredientele se leagă puțin.
Apoi treceți aluatul pe masă și frământați clasic, până devine neted, moale și deloc lipicios.
Puneți-l înapoi în bol, acoperiți cu prosop și lăsați să crească aproximativ 1 oră la temperatura camerei.
În acest timp recomand să pregătiți umplutura - spargeți cuburile de zahăr brun cu un cuțit sau ciocan (le înveliți în prosop în acest caz).
Adăugați peste ele 1 lingură de scorțișoară și amestecați.
După ce a crescut, scoateți aluatul din bol și îl tăiați în 2 părți egale - pentru 2 cozonaci mai mici.
Dacă aveți tăvi mari de cozonac, nu îl mai tăiați, faceți un singur cozonac.
Fiecare bucată de aluat o întindeți cu mâinile într-un dreptunghi de aproximativ 25 x 30 cm. Vă orientați și după lungimea tăvii de cozonac pe care o aveți.
Presărați peste aluat cuburi de zahăr spart cu scorțișoară, cât mai mult.
Apoi rulați foaia și un cozonac este gata.
Îl aranjați frumos în tava așternută cu hârtie de copt.
La fel formați și al 2-lea cozonac, să lăsați neapărat câteva cuburi de zahăr pentru ornat. La final doar le presați deasupra cozonacilor, puteți pune și mai puțin decât la mine în poză.
Lăsați-i să crească timp de 40-50 de minute la temperatura camerei, sau până își dublează volumul.
După acest timp le ungeți cu 1 ou bătut, eu am încercat să-i ung cu lapte și nu mi-a plăcut.
Laptele a făcut crusta mai uscată după coacere și cozonacii s-au rumenit ceva mai greu.
Le coaceți în cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru aproximativ 45 de minute sau până se rumenesc uniform.
După cuptor lăsați să se răcească 30 de minute chiar în tăvi.
Apoi trageți atent de hârtia de copt și scoateți cozonacii din tăvi pe un fund de lemn sau platou.
Acoperiți cu un prosop și acum lăsați să se răcească complet timp de 3-4 ore.
După acest timp le puteți felia și servi cu mare plăcere.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.