Salata de cartofi întotdeauna are mare succes, dar această variantă cu somon este chiar una deosebit de frumoasă, delicioasă, mai festivă. Observați că am ornat-o cu caviar roșu, este opțional dar foarte recomandat dacă o vreți cu efect de "Oau!". Îmi place foarte mult dressingul, deși nu-i maioneză, se potrivește minunat cu cartofii și peștele, este fresh și mult mai light.
În această variantă a salatei de cartofi cu somon am folosit cartofi noi, pentru că se găsesc în piață. Dar se pot face cu cartofi simpli tăiați cuburi mari, deci nu vă poticniți în asta.
Și vedeta salatei, somonul - am ales file de somon sălbatic afumat, mult mai complet nutritiv și sănătos. Îl găsiți în multe magazine din România, citiți atent eticheta și îl găsiți în special pe cel de Alaska. Este pescuit tradițional, sustenabil, în zone protejate, iar dacă sunteți curioși găsiți mai multe informații pe alaskaseafood.ro.
Și apropo, caviarul tot este de somon sălbatic, de Alaska - deci o bombă de vitamine sănătoase!
Pentru început puneți la fiert cartofii cu apă cât să le acopere complet.
Cartofii noi eu i-am fiert 15 minute, până a intrat ușor cuțitul în ei. Cartofii clasici se fierb cu coajă până sunt gata, la fel testați cu un cuțit.
După fierbere se clătesc cu apă rece, se scurge aceasta și cartofii se lasă puțin la răcit.
Cartofii simpli, la fel se clătesc bine cu apă rece, apoi se curăță de coajă și se lasă la răcit.
Puneți ouăle în apă și le fierbeți 10 minute din momentul când dau în clocot.
După acest timp se pun în apă rece.
Cartofii răcoriți se taie cuburi sau sferturi de mărime medie și se pun într-un bol mediu.
Pregătiți repede dressingul:
- într-un bol mic stoarceți zeama de lămâie, adăugați uleiul de măsline, sarea și puțin piper negru măcinat;
- amestecați bine cu furculița această compoziție, până devine ca o emulsie;
- adăugați aici aproximativ 1 lingură de mărar tocat și 1 lingură de ceapă verde tocată cât mai fin. Iarași amestecați și dressingul este gata.
Dacă aveți la îndemână, se potrivesc aici și niște capere tocate mărunt.
Turnați 2/3 din dressing peste cartofi și amestecați atent cu o lingură.
Restul de sos îl păstrați pentru mai târziu.
Acum curățați ouăle de coajă și le tăiați sferturi.
Sferturile mai frumoase le păstrați pentru decorul de deasupra, iar restul le tăiați cuburi mai mari.
Tăiați bucăți și somonul afumat.
Observați culoarea deosebită a somonului sălbatic.
Acum luați un platou sau farfurie mare, în care veți servi salata.
Puneți la bază ouăle tăiate cuburi și jumătate din bucățile de somon.
Deasupra puneți cartofii amestecați cu dressing.
Aranjați peste cartofi sferturile de ouă și restul de somon afumat.
Stropiți deasupra cu restul de dressing, lăsat la o parte anterior.
Și cireașa de pe tort, pardon, caviarul!
Dacă îl aveți, puneți din loc în loc peste salată și va da o notă foarte deosebită salatei.
Puteți servi salata imediat, dar este la fel de bună încă 2 zile, bineînțeles păstrată la frigider.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.