Nu fac foarte des ciorbe sau supe de pește și le gătesc de obicei în varianta clasică, adică ciorbă de pește cu borș acru și legume. Dar de data aceasta am încercat o supă de somon cu smântână și aș zice că a devenit una din preferatele noastre. Este inspirată din bucătăria finlandeză și are un gust foarte bine echilibrat.
Deși se poate improviza această supă cu orice pește, totuși aroma și gustul de somon se potrivesc cel mai bine cu aceste ingrediente. De preferat să folosiți medalioane, pentru că ele conțin piele și bucăți de burtă cu înotătoare și oase. Acestea dau un gust în plus bazei de supă și chiar fac diferența de gust.
În plus ar fi bine dacă folosiți somon sălbatic, am avut acum medalioane de somon keta sălbatic, de Alaska. Peștele este mult mai aromat, textura mai densă și consistentă, fiind pescuit în zone protejate și folosind metode tradiționale. Puteți afla mai multe despre peștele de Alaska pe alaskaseafood.ro, în România se găsește în multe magazine și de la diverși importatori locali.
Curațați și spălați peștele, îl puneți într-o cratiță de 4-5 litri.
Aici am folosit medalioane de somon keta sălbatic, de Alaska. Se găsește în mai multe magazine din România, detalii aveți pe alaskaseafood.ro.
Adăugați la pește 1 ceapă, boabele de piper, frunza de dafin și câteva fire de pătrunjel proaspăt.
Turnați în oală 2 litri de apă, sau cât să acopere toate ingredientele.
Puneți cratița pe foc, când totul începe să fiarbă strângeți atent spuma cu o lingură sau spumieră.
Apoi micșorați focul și lăsați la fiert domol timp de 30 minute.
După ce a fiert peștele, închideți focul și lăsați încă 15-20 de minute să se pătrundă totul. Așa baza supei va fi mai aromată și cu gust mai intens de pește.
În acest timp topiți într-o tigaie untul și adăugați în el 1 ceapă tocată mărunt.
Amestecați și căliți până ceapa se rumenește frumos, apoi dați la o parte de pe plită.
Acum scoateți din oală peștele și legumele fierte.
Supa o treceți neapărat printr-o sită, să nu aveți cumva prin ea mici oase de pește și boabe de piper.
În cratița cu baza de supă strecurată adăugați cuburile de cartofi.
Și ceapa călită anterior în unt.
Amestecați și puneți pe aragaz, când începe să fiarbă micșorați focul și lăsați 20-25 de minute.
În acest timp puteți pregăti peștele - se alege atent de oase și piele, opțional se rupe bucăți mai mari sau mai mici, după preferințe.
Dacă cartofii din cratiță sunt gata, adăugați în supă bucățile de pește.
Turnați smântâna dulce și amestecați.
Apoi adăugați în supă verdeața tocată mărunt, potriviți de sare, iarăși amestecați.
Acum așteptați până când supa doar ÎNCEPE să fiarbă, nu trebuie să clocotească intens!
Închideți imediat focul, acoperiți oala cu capac și lăsați minim 15 minute să se pătrundă înainte de servire.
Opțional o puteți servi cu puțină zeamă de lămâie, soțul meu și copiii au preferat fără. Mie mi-a plăcut nota fresh de lămâie, deci reglați după preferințe.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.