Nu fac foarte des ciorbe sau supe de peste si le gatesc de obicei in varianta clasica, adica ciorba de peste cu bors acru si legume. Dar de data aceasta am incercat o supa de somon cu smantana si as zice ca a devenit una din preferatele noastre. Este inspirata din bucataria finlandeza si are un gust foarte bine echilibrat.
Desi se poate improviza aceasta supa cu orice peste, totusi aroma si gustul de somon se potrivesc cel mai bine cu aceste ingrediente. De preferat sa folositi medalioane, pentru ca ele contin piele si bucati de burta cu inotatoare si oase. Acestea dau un gust in plus bazei de supa si chiar fac diferenta de gust.
In plus ar fi bine daca folositi somon salbatic, am avut acum medalioane de somon keta salbatic, de Alaska. Pestele este mult mai aromat, textura mai densa si consistenta, fiind pescuit in zone protejate si folosind metode traditionale. Puteti afla mai multe despre pestele de Alaska pe alaskaseafood.ro, in Romania se gaseste in multe magazine si de la diversi importatori locali.
Curatati si spalati pestele, il puneti intr-o cratita de 4-5 litri.
Aici am folosit medalioane de somon keta salbatic, de Alaska. Se gaseste in mai multe magazine din Romania, detalii aveti pe alaskaseafood.ro.
Adaugati la peste 1 ceapa, boabele de piper, frunza de dafin si cateva fire de patrunjel proaspat.
Turnati in oala 2 litri de apa, sau cat sa acopere toate ingredientele.
Puneti cratita pe foc, cand totul incepe sa fiarba strangeti atent spuma cu o lingura sau spumiera.
Apoi micsorati focul si lasati la fiert domol timp de 30 minute.
Dupa ce a fiert pestele, inchideti focul si lasati inca 15-20 de minute sa se patrunda totul. Asa baza supei va fi mai aromata si cu gust mai intens de peste.
In acest timp topiti intr-o tigaie untul si adaugati in el 1 ceapa tocata marunt.
Amestecati si caliti pana ceapa se rumeneste frumos, apoi dati la o parte de pe plita.
Acum scoateti din oala pestele si legumele fierte.
Supa o treceti neaparat printr-o sita, sa nu aveti cumva prin ea mici oase de peste si boabe de piper.
In cratita cu baza de supa strecurata adaugati cuburile de cartofi.
Si ceapa calita anterior in unt.
Amestecati si puneti pe aragaz, cand incepe sa fiarba micsorati focul si lasati 20-25 de minute.
In acest timp puteti pregati pestele - se alege atent de oase si piele, optional se rupe bucati mai mari sau mai mici, dupa preferinte.
Daca cartofii din cratita sunt gata, adaugati in supa bucatile de peste.
Turnati smantana dulce si amestecati.
Apoi adaugati in supa verdeata tocata marunt, potriviti de sare, iarasi amestecati.
Acum asteptati pana cand supa doar INCEPE sa fiarba, nu trebuie sa clocoteasca intens!
Inchideti imediat focul, acoperiti oala cu capac si lasati minim 15 minute sa se patrunda inainte de servire.
Optional o putet servi cu putina zeama de lamaie, sotul meu si copiii au preferat fara. Mie mi-a placut nota fresh de lamaie, deci reglati dupa preferinte.
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.