Am pregătit deja de 2 ori acest somon la cuptor în ultimele 2 săptămâni, a avut mare succes la toată familia, chiar și copiii l-au savurat și mi-au făcut complimente. Căutam o rețetă simplă ca să utilizez cumva sparanghelul cules din grădina noastră, iar acest somon la cuptor cu sparanghel mi s-a părut opțiunea cea mai simplă, interesantă și sănătoasă.
Pentru mine este important că somonul se face la cuptor împreună cu sparanghelul, deci nu trebuie să le gătesc separat. În plus, procesul este foarte rapid, deci aveți nevoie de un calcul destul de fix când vă așezați la masă. Somonul și sparanghelul trebuie servite cam imediat după coacere, dacă le lăsați mai mult de jumătate de oră, se schimbă textura - somonul devine sec, iar sparanghelul prea moale.
În rest, recomand această mâncărică de somon la cuptor(poate și fără sparanghel) cu mare încredere, arată foarte bine, gustul este deosebit și chiar merită să aveți în vedere rețeta.
În primul rând pregătiți toate ingredientele pentru rețetă - peștele trebuie curățat de solzi, spălat și bine șters cu șervețele sau prosoape de hârtie.
La sparanghel eu rup doar capetele lemnoase, este foarte simplu - doar presați ușor în capete și de unde se rupe, acolo e deja fraged și comestibil.
Așa continuați până verificați toate tijele de sparanghel.
Cu un cuțit ar fi mai repede să le tăiați pe toate odată, dar riscați să pierdeți din el, sau să lăsați părți lemnoase neverificate.
Acum așterneți cu hârtie de copt o tavă mare de cuptor.
Puneți în ea sparanghelul și îl stropiți bine cu ulei de măsline.
Amestecați cu mâinile, pentru ca tot sparanghelul să fie acoperit cu ulei.
Mutați tijele de sparanghel pe lateralele tăvii, iar în mijloc aranjați bucățile de somon pregătit dinainte.
Peștele îl puneți cu pielea în jos.
Pregătiți repede sosul de unt aromat - într-un bol puneți untul moale(eu îl țin 30 secunde la microunde și este suficient), adăugați pătrunjelul tocat mărunt, usturoiul pisat, zeama de la jumătate de lămâie, 1 linguriță de sare și puțin piper măcinat.
Amestecați bine toate ingredientele cu o furculiță.
Ungeți bine cu acest sos aromat peștele și sparanghelul din tavă.
Cealaltă jumătate de lămâie o tăiați felii și aranjați câte una peste fiecare bucată de somon.
Puneți tava în cuptorul preîncălzit la 200 de grade pentru 20-25 de minute. Pregătiți în acest timp masa și eventual o mică salată ca garnitură.
După ce l-ați scos din cuptor, lăsați 5 minute pe masă apoi serviți neapărat cât mai repede.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.