M-am aprins cu ideea acestui chec de ciocolată și mentă în urmă cu 3 zile și m-am grăbit să-l testez cât mai repede. A depășit toate așteptările și a fost foarte apreciat de toată familia, chiar și de cei care nu sunt mari amatori de mentă. Foarte bine se echilibrează aici aroma de ciocolată cu cea de mentă, chiar m-a surprins cât de bine se combină. Vizual nici nu mai zic, foarte intens și frumos acest verde de la mentă, în realitate este chiar mai colorat decât în poză.
Un alt plus la rețeta acestui chec marmorat, este că se prepară extrem de repede și din ingrediente de bază la îndemână în orice bucătărie. Am improvizat eu repede combinațiile și chiar le-am nimerit perfect. Bineînțeles că puteți înlocui uleiul cu unt topit, atunci checul va fi și mai aromat, dar este opțional. Dacă nu vă place menta, dar îl vreți totuși verde, o puteți înlocui cu frunze de spanac, tot o idee bună și delicioasă.
Pregătim repede 2 tipuri de aluat - cel cu cacao, apoi cel cu mentă.
Pentru Aluatul cu Cacao amestecați cu telul într-un bol 130g de zahăr și 1 ou.
Adăugați 100ml de ulei și 100ml de lapte, iarăși mixați bine cu lingura sau telul.
La final adăugați esența de vanilie (și eventual esența de rom), 150g de făină, 3 linguri de cacao și 1 lingură praf de copt.
Amestecați bine cu telul sau mixerul, să nu fie cocoloașe, până obținem un aluat puțin mai dens decât cel de clătite, ca un iaurt sau smântână.
În alt bol pregătim Aluatul cu mentă.
Mai întâi rupeți frunzele de pe mentă, le vom folosi doar pe ele, bețele le aruncați sau folosiți în ceai.
Adăugați peste mentă 130g de zahăr și amestecați bine cu blenderul vertical până obțineți o pastă cât mai uniformă.
Adăugați 1 ou și 100ml de ulei, blendați bine din nou.
Turnați 100ml de lapte, amestecați.
Apoi puneți 200g de făină și 1 lingură praf de copt.
Amestecați bine compoziția cu un tel sau mixer, să nu fie cocoloașe.
Acum așterneți cu hârtie de copt o tavă pentru chec, a mea este de 35x10cm.
Turnați în tavă jumătate din aluatul cu cacao.
Apoi deasupra veniți cu jumătate din aluatul de mentă.
Turnați restul aluatului de cacao.
Și la final puneți cealaltă jumătate din aluatul cu mentă.
Treceți atent cu un cuțit dintr-o latură până în cealaltă, să distribuiți un pic straturile.
Coaceți checul în cuptorul preîncălzit la 180 de grade timp de 40-45 de minute, neapărat să faceți și testul scobitorii.
După cuptor lăsați să se răcească 20-30 de minute în tavă, apoi trageți atent de bordurile hârtiei de copt și scoateți checul pe un platou sau fund de lemn.
Lăsați să se răcească complet înainte de servire, măcar 2-3 ore.
Apoi porționați și savurați, este deosebit de gustos și frumos!
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.