Astăzi vreau să vă arăt un desert care mi-a plăcut foarte mult, o plăcintă cu foi fine, aromă de unt și umplutură delicioasă de vanilie. În Egipt, plăcintele Feeter Meshaltet pot fi de diferite tipuri - fără umplutură deloc, cu umplutură sărată sau dulce, fiind numite și pizza Egiptului. Varianta cu cremă de vanilie (Mehalabiya) mi se pare cea mai interesantă, dar neapărat voi încerca în timp și alte variante.
De cele mai multe ori este servită totuși simplă, fără umplutură, ca niște turte tăiate - deasupra cu multă miere, cremă de ciocolată, melasă, etc.
Recomand neapărat s-o încercați, este foarte fragedă și delicioasă anume cât este caldă, păstrată la frigider devine ceva mai densă din cauza untului din compoziție. Dar reîncălzită câteva minute în cuptorul simplu sau cel cu microunde, este din nou perfectă de savurat.
Turnați într-un bol mare 250ml de lapte cald, adăugați 0.5 linguriță de drojdie, 1 ou și un vârf de linguriță sare.
Amestecați bine cu un tel.
Adăugați 450g de făină, amestecați bine mai întâi cu o lingură sau spatulă.
Apoi mutați aluatul format pe masa și îl frământați cu mâinile până devine uniform și moale.
Îl împărțiți în 2 bucăți egale, formați bile din ele și lăsați pe masă să se odihnească timp de 10 minute.
După acest timp întindeți fiecare bilă într-o foaie cât mai subțire.
O ungeți pe fiecare cu 100g de unt moale, distribuit uniform (cu degetele) pe toată foaia.
Rulați strâns.
Apoi o răsuciți și asamblați în formă de melc rotund.
La fel faceți și cealaltă bilă de aluat, puneți melcii de aluat astfel modelați pe o farfurie.
Acoperiți cu folie de plastic și puneți la frigider pentru 3-4 ore.
În acest timp pregătiți crema/budinca de vanilie.
Într-o cratiță amestecați 250g de zahăr cu 4 linguri de amidon.
Adăugați 1 ou și amestecați bine compoziția cu telul.
Turnați 500ml de lapte, iarăși amestecați bine.
Puneți cratița pe foc și periodic amestecați în ea.
Când începe să fiarbă, amestecați continuu, să nu se formeze cocoloașe.
Când devine mai densă, o luați de pe foc, adăugați esența de vanilie și lăsați să se răcească la temperatura camerei.
După cele 3-4 ore, luați melcii de aluat din frigider.
Fiecare îl presați puțin cu degetele și treceți prin făină.
Întindeți 2 foi rotunde - una mai mare și alta mai mică, de aproximativ 33cm și respectiv 30cm în diametru.
Așterneți cu hârtie de copt o tavă mare de cuptor. Puneți în ea foaia mai mică, de 30cm, și distribuiți deasupra toată crema de vanilie.
Încercați să nu ajungeți cu ea chiar până la margini, măcar 1 cm.
Acoperiți totul cu foaia mare, de 33cm.
Marginile care sunt mai mari, le băgați atent sub prima foaie, cea de la bază, să fie ca o barieră pentru cremă.
Înțepați toată plăcinta din loc în loc cu o furculiță.
Se coace în cuptorul preîncălzit la 180 de grade timp de 35-40 de minute, sau până se rumenește frumos.
Apoi lăsați să se răcească minim 2 ore la temperatura camerei.
Cea mai bună este servită caldă sau reîncălzită, eventual presărată cu zahăr pudră deasupra, dar nu neapărat.
Delicioasă și deosebită, s-o încercați neapărat!
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.