Cornulete fragede cu smantana si unt

Aceaste cornulete fragede cu gem sau visine sunt simbolul tuturor sarbatorilor in familia noastra, cele mai populare fursecuri  acasa si le stiu de la bunica, apoi de la mama, acuma sper sa preia reteta de cornulete fragede si fetele mele - asa se faceau in familia noastra dintotdeauna si nu o schimb cu alta niciodata.

Cornuletele fragede cu unt de fapt se preparau cu untura de porc dar de ceva ani am adaptat reteta, folosesc doar unt si sunt mult mai delicioase, cu usoara aroma de unt, crocante, usoare si fragede.

Ca umplutura puteti folosi bucatele de rahat, visine sau orice gem preferat dar amestecat cu nuci maruntite, sa fie ca o pasta si sa nu curga din cornulete. Dar totusi as accentua ca preferatele noastre sunt cornuletele cu visine, cumva contrastul de zahar pudra dulce, aluat fraged si visine acrisoare mi se pare cel mai fain.

Ingrediente
Smantana 20% grasime
200 g
Unt
200 g
topit si racorit
Drojdie uscata
1 lingurita
sau o bucatica de drojdie proaspata
Faina
400 g
folositi atat cat va cere aluatul, pana nu se lipeste de maini
Gem
300 g
orice umplutura va place - gem cu nuci, visine, sau rahat
Zahar pudra
300 g
Pasi de urmat
Pas 1

Topiti untul la foc mic.

Cornulete fragede cu smantana si unt - Pas 1
Pas 2

Puneti smantana intr-un bol in care veti face aluatul.

Cornulete fragede cu smantana si unt - Pas 2
Pas 3

Adaugati untul si amestecati cu o lingura, apoi puneti drojdia si mai amestecati o data.

Cornulete fragede cu smantana si unt - Pas 3
Pas 4

Adaugati faina si framantati - aveti grija sa nu puneti prea multa din prima, doar pana aluatul este destul de moale si nu se lipeste de maini.

Cornulete fragede cu smantana si unt - Pas 4
Pas 5

Aluatul il puteti lasa la rece 10-15 min, 1 ora sau mai mult pana cand aveti timp sa-l faceti.

Dupa ce il scoateti de la rece, mai framantati un pic.

Cornulete fragede cu smantana si unt - Pas 5
Pas 6

Se imparte in 14-16 bucatele mici(cat o nuca) si formati din ele bilute pe care le puneti pe masa presarata cu faina.

Cornulete fragede cu smantana si unt - Pas 6
Pas 7

Fiecare bila  o intindeti cu facaletul intr-o foaie subtire de 1.5-2 mm si rotunda. Taiati in 8 benzi uniforme, puneti pe fiecare un pic de umplutura si rulati.

Un pont sa se miste treaba mai repede - intindeti 3-4 foi una dupa alta si le lucrati cu cineva impreuna. Unul pune umplutura altul ruleaza.

Cornulete fragede cu smantana si unt - Pas 7
Pas 8

Le treceti apoi pe o tava(nu ungeti cu nimic, aluatul este cu unt si nu se lipeste) si dati la cuptor pentru 20 de minute la 180 de grade.

Cornulete fragede cu smantana si unt - Pas 8
Pas 9

Scoateti cand sunt usor roz, nu le lasati pana se rumenesc tare, ca se usuca prea mult.

Cornulete fragede cu smantana si unt - Pas 9
Pas 10

Pe parcurs ce le scoateti se trec pe un platou sa se racoreasca bine.

Platoul de pe poza este exact cantitatea de cornulete din ingredientele de mai sus.

Cornulete fragede cu smantana si unt - Pas 10
Pas 11

Apoi le treceti prin zahar pudra, sunt mult mai gustoase daca luati zahar pudra vanilat.

Pastrati intr-o punga sau casoleta, tin chiar si 1-2 saptamani, dar oricum se mananca foarte repede :)

Pofta Buna!

Cornulete fragede cu smantana si unt - Pas 11

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (o tava plina, vedeti pasul 11)
Timp de preparare:
60 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 60 min