Aceste cornulețe fragede cu gem sau vișine sunt simbolul tuturor sărbătorilor în familia noastră, cele mai populare fursecuri acasă și le știu de la bunica, apoi de la mama, acuma sper să preia rețeta de cornulețe fragede și fetele mele - așa se făceau în familia noastră dintotdeauna și nu o schimb cu alta niciodată.
Cornulețele fragede cu unt de fapt se preparau cu untură de porc dar de ceva ani am adaptat rețeta, folosesc doar unt și sunt mult mai delicioase, cu ușoară aromă de unt, crocante, ușoare și fragede.
Ca umplutură puteți folosi bucățele de rahat, vișine sau orice gem preferat dar amestecat cu nuci mărunțite, să fie ca o pastă și să nu curgă din cornulețe. Dar totuși aș accentua că preferatele noastre sunt cornulețele cu vișine, cumva contrastul de zahăr pudră dulce, aluat fraged și vișine acrișoare mi se pare cel mai fain.
Topiți untul la foc mic.
Puneți smântâna într-un bol în care veți face aluatul.
Adăugați untul și amestecați cu o lingură, apoi puneți drojdia și mai amestecați o dată.
Adăugați făina și frământați - aveți grijă să nu puneți prea multă din prima, doar până aluatul este destul de moale și nu se lipește de mâini.
Aluatul îl puteți lăsa la rece 10-15 min, 1 oră sau mai mult până când aveți timp să-l faceți.
După ce îl scoateți de la rece, mai frământați un pic.
Se împarte în 14-16 bucățele mici (cât o nucă) și formați din ele biluțe pe care le puneți pe masa presărată cu făină.
Fiecare bilă o întindeți cu făcălețul într-o foaie subțire de 1.5-2 mm și rotundă. Tăiați în 8 benzi uniforme, puneți pe fiecare un pic de umplutură și rulați.
Un pont să se miște treaba mai repede - întindeți 3-4 foi una după alta și le lucrați cu cineva împreună. Unul pune umplutura altul rulează.
Le treceți apoi pe o tavă (nu ungeți cu nimic, aluatul este cu unt și nu se lipește) și dați la cuptor pentru 20 de minute la 180 de grade.
Scoateți când sunt ușor roz, nu le lăsați până se rumenesc tare, că se usucă prea mult.
Pe parcurs ce le scoateți se trec pe un platou să se răcorească bine.
Platoul de pe poza este exact cantitatea de cornulețe din ingredientele de mai sus.
Apoi le treceți prin zahăr pudră, sunt mult mai gustoase dacă luați zahăr pudră vanilat.
Păstrați într-o pungă sau cutie, țin chiar și 1-2 săptămâni, dar oricum se mănâncă foarte repede :)
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.