Aceaste cornulete fragede cu gem sau visine sunt simbolul tuturor sarbatorilor in familia noastra, cele mai populare fursecuri acasa si le stiu de la bunica, apoi de la mama, acuma sper sa preia reteta de cornulete fragede si fetele mele - asa se faceau in familia noastra dintotdeauna si nu o schimb cu alta niciodata.
Cornuletele fragede cu unt de fapt se preparau cu untura de porc dar de ceva ani am adaptat reteta, folosesc doar unt si sunt mult mai delicioase, cu usoara aroma de unt, crocante, usoare si fragede.
Ca umplutura puteti folosi bucatele de rahat, visine sau orice gem preferat dar amestecat cu nuci maruntite, sa fie ca o pasta si sa nu curga din cornulete. Dar totusi as accentua ca preferatele noastre sunt cornuletele cu visine, cumva contrastul de zahar pudra dulce, aluat fraged si visine acrisoare mi se pare cel mai fain.
Topiti untul la foc mic.
Puneti smantana intr-un bol in care veti face aluatul.
Adaugati untul si amestecati cu o lingura, apoi puneti drojdia si mai amestecati o data.
Adaugati faina si framantati - aveti grija sa nu puneti prea multa din prima, doar pana aluatul este destul de moale si nu se lipeste de maini.
Aluatul il puteti lasa la rece 10-15 min, 1 ora sau mai mult pana cand aveti timp sa-l faceti.
Dupa ce il scoateti de la rece, mai framantati un pic.
Se imparte in 14-16 bucatele mici(cat o nuca) si formati din ele bilute pe care le puneti pe masa presarata cu faina.
Fiecare bila o intindeti cu facaletul intr-o foaie subtire de 1.5-2 mm si rotunda. Taiati in 8 benzi uniforme, puneti pe fiecare un pic de umplutura si rulati.
Un pont sa se miste treaba mai repede - intindeti 3-4 foi una dupa alta si le lucrati cu cineva impreuna. Unul pune umplutura altul ruleaza.
Le treceti apoi pe o tava(nu ungeti cu nimic, aluatul este cu unt si nu se lipeste) si dati la cuptor pentru 20 de minute la 180 de grade.
Scoateti cand sunt usor roz, nu le lasati pana se rumenesc tare, ca se usuca prea mult.
Pe parcurs ce le scoateti se trec pe un platou sa se racoreasca bine.
Platoul de pe poza este exact cantitatea de cornulete din ingredientele de mai sus.
Apoi le treceti prin zahar pudra, sunt mult mai gustoase daca luati zahar pudra vanilat.
Pastrati intr-o punga sau casoleta, tin chiar si 1-2 saptamani, dar oricum se mananca foarte repede :)
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.