Cornulețe fragede cu smântână și unt

Aceste cornulețe fragede cu gem sau vișine sunt simbolul tuturor sărbătorilor în familia noastră, cele mai populare fursecuri acasă și le știu de la bunica, apoi de la mama, acuma sper să preia rețeta de cornulețe fragede și fetele mele - așa se făceau în familia noastră dintotdeauna și nu o schimb cu alta niciodată.

Cornulețele fragede cu unt de fapt se preparau cu untură de porc dar de ceva ani am adaptat rețeta, folosesc doar unt și sunt mult mai delicioase, cu ușoară aromă de unt, crocante, ușoare și fragede.

Ca umplutură puteți folosi bucățele de rahat, vișine sau orice gem preferat dar amestecat cu nuci mărunțite, să fie ca o pastă și să nu curgă din cornulețe. Dar totuși aș accentua că preferatele noastre sunt cornulețele cu vișine, cumva contrastul de zahăr pudră dulce, aluat fraged și vișine acrișoare mi se pare cel mai fain.

Ingrediente
Smântână 20% grăsime
200 g
   
Unt
200 g
topit și răcorit
Drojdie uscată
1 lingurita
sau o bucățică de drojdie proaspătă
Făină
400 g
folosiți atât cât vă cere aluatul, până nu se lipește de mâini
Gem
300 g
orice umplutură vă place - gem cu nuci, vișine, sau rahat
Zahăr pudră
300 g
   
Pași de urmat
Pas 1

Topiți untul la foc mic.

Cornulețe fragede cu smântână și unt - Pas 1
Pas 2

Puneți smântâna într-un bol în care veți face aluatul.

Cornulețe fragede cu smântână și unt - Pas 2
Pas 3

Adăugați untul și amestecați cu o lingură, apoi puneți drojdia și mai amestecați o dată.

Cornulețe fragede cu smântână și unt - Pas 3
Pas 4

Adăugați făina și frământați - aveți grijă să nu puneți prea multă din prima, doar până aluatul este destul de moale și nu se lipește de mâini.

Cornulețe fragede cu smântână și unt - Pas 4
Pas 5

Aluatul îl puteți lăsa la rece 10-15 min, 1 oră sau mai mult până când aveți timp să-l faceți.

După ce îl scoateți de la rece, mai frământați un pic.

Cornulețe fragede cu smântână și unt - Pas 5
Pas 6

Se împarte în 14-16 bucățele mici (cât o nucă) și formați din ele biluțe pe care le puneți pe masa presărată cu făină.

Cornulețe fragede cu smântână și unt - Pas 6
Pas 7

Fiecare bilă o întindeți cu făcălețul într-o foaie subțire de 1.5-2 mm și rotundă. Tăiați în 8 benzi uniforme, puneți pe fiecare un pic de umplutură și rulați.

Un pont să se miște treaba mai repede - întindeți 3-4 foi una după alta și le lucrați cu cineva împreună. Unul pune umplutura altul rulează.

Cornulețe fragede cu smântână și unt - Pas 7
Pas 8

Le treceți apoi pe o tavă (nu ungeți cu nimic, aluatul este cu unt și nu se lipește) și dați la cuptor pentru 20 de minute la 180 de grade.

Cornulețe fragede cu smântână și unt - Pas 8
Pas 9

Scoateți când sunt ușor roz, nu le lăsați până se rumenesc tare, că se usucă prea mult.

Cornulețe fragede cu smântână și unt - Pas 9
Pas 10

Pe parcurs ce le scoateți se trec pe un platou să se răcorească bine.

Platoul de pe poza este exact cantitatea de cornulețe din ingredientele de mai sus.

Cornulețe fragede cu smântână și unt - Pas 10
Pas 11

Apoi le treceți prin zahăr pudră, sunt mult mai gustoase dacă luați zahăr pudră vanilat.

Păstrați într-o pungă sau cutie, țin chiar și 1-2 săptămâni, dar oricum se mănâncă foarte repede :)

Poftă Bună!

Cornulețe fragede cu smântână și unt - Pas 11

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (o tavă plină, vedeți pasul 11)
Timp de preparare:
60 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 60 min