Ieșiți puțin din zona de confort cu ciorbe, tocănițe și dulciuri tradiționale, încercați una din cele mai delicioase și simple rețete mexicane - Fajitas! Este o mâncare rapidă, care de obicei se prepară la tigaie (varianta la cuptor mi se pare mai uscată și nu așa fragedă) cu carne de porc, pui sau vită și neapărat legume. Exemplar este s-o serviți în lipii tortilla, acum se găsesc în mai toate magazinele mari, cu niște iaurt și salsa de legume proaspătă, aromată și picantă (vedeți în pași toate instrucțiunile).
Mie mi-a plăcut atât de mult, încât nu m-aș ancora neapărat s-o servesc cu lipii, cred că ar merge minunat această Fajitas mexicană și cu o garnitură de orez sau cartofi, dacă preferați. Mai jos am făcut rețeta cu mușchiuleț de porc, dar merge să-l înlocuiți cu piept de pui sau carnea de vită preferată.
Apropo, ingredientele pentru salsa le găsiți separat, la pasul 4, să nu vă încurcați cu prea multe ingrediente de bază pentru rețeta de Fajitas.
Mai întâi tăiați carnea felii cât mai subțiri și lungi.
Într-un bol amestecați pentru marinadă - 3 căței de usturoi pisați, sucul de la o jumătate de portocală, 1 linguriță oregano, 3 linguri oțet de mere, 0.5 linguriță scorțișoară, 1 linguriță de boia sau fulgi de chilli, 1 lingură de sare și puțin piper negru măcinat.
Turnați aceasta peste carnea feliată, amestecați bine și lăsați la marinat în frigider pentru 1-3 ore.
În acest timp puteți pregăti repede o salsa de legume de casă:
- tocați mărunt 1-2 roșii, 1 ardei iute (sau neiute), 0.5 bucată de ceapă roșie/albă, 0.5 legătură de pătrunjel proaspăt;
- puneți totul într-un bol, asezonați cu sare după gust și suc de la o jumătate de lămâie sau lime.
- lăsați la frigider să se marineze cât pregătiți Fajitas.
Efectiv pentru mâncarea Fajitas tăiați felii lungi cei 3 ardei grași - roșu, galben și verde.
La fel și ceapa albă o tăiați felii groase și lungi.
După ce s-a marinat carnea, o scoateți din frigider și vă apucați efectiv de gătit Fajitas.
Mai întâi încingeți bine uleiul într-o tigaie adâncă și mare, apoi adăugați ardeii felii și ceapa. Amestecați periodic și le căliți la foc iute, rapid.
Când încep să se rumenească ușor și se înmoaie puțin, le scoateți cu o spatulă din tigaie și puneți într-o farfurie adâncă.
În uleiul fierbinte din tigaie, rămas după călitul legumelor, adăugați carnea marinată.
Amestecați periodic în ea, să se desfacă bucățile.
Când începe să se rumenească adăugați încă 1-2 lingurițe de boia, amestecați și mai căliți 3-4 minute.
Acum puneți înapoi în tigaie, peste carnea gătită, ardeii și ceapa călite puțin mai înainte.
Amestecați bine, mai lăsați să se gătească împreună 2-3 minute și închideți focul.
Fajitas se servește cald, în mod exemplar astfel:
- luați o lipie tortilla, o ungeți în mijloc cu puțin iaurt mai gras, deasupra puneți câteva linguri de fajitas, apoi totul deasupra asezonați cu salsa de legume proaspete. Îndoiți lipia în jumătate, sau rulați dacă este mai mare și savurați, este delicios!
Dar eu aș combina Fajitas și cu niște orez data viitoare, dar fără lipii, bineînțeles.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.