Piftia sau răcitura de porc este una din mâncărurile pe care mama mea o face exemplar, este întotdeauna delicioasă, limpede, frumoasă și foarte bine echilibrată la gust. Am "furat" de la ea toate micile secrete și trucurile, chiar vă recomand să încercați o piftie ca la carte.
Aparent, răcitura este o mâncare simplă, dar asta numai dacă vreți să faceți o fiertură gelatinoasă cu miros puternic de usturoi. La noi acasă, fiertul răciturilor reprezintă un proces foarte bine structurat, bine planificat, cu pași și câteva reguli obligatorii de respectat. Să obținem maxim de gust și culoare, o capodoperă, doar din ceva carne cu oase fierte.
Nu recomand să o faceți la oala cu presiune, da, carnea fierbe repede, dar zeama nu apucă să extragă în ea toate aromele și nu se "coace", așa cum se prepară în procesul lent de fierbere. Răcitura ca la mama fierbe de obicei 5-6 ore la foc foarte mic și efectiv se macerează carnea cu restul ingredientelor.
Într-un bol (sau cratiță) puneți ciolanul și piciorul de porc. De obicei se recomandă să tăiați piciorul în jumătate pe lung, să fiarbă mai repede, dar nu este obligatoriu.
Turnați apă rece să le acopere bine și puneți la rece pentru 8-10 ore.
Mama de obicei o face seara dinaintea zilei când planifică să fiarbă piftia.
A 2-a zi dimineața se scurge apa, se spală și se curăță foarte bine șoricul (cu un cuțit) și carnea.
Dacă cumva ați luat picioare prost pârlite, le mai treceți prin flacăra aragazului înainte să le înmuiați seara.
Mutați rasolul și piciorul într-o cratiță mare și adâncă. Turnați apă rece cât să le acopere complet.
Puneți oala pe plită, iar când începe să fiarbă adăugați 1 lingură de sare în apă, amestecați bine.
Aceasta va ajuta să se separe și mai bine spuma care se formează deasupra.
Strângeți cu lingura, atent și foarte bine, toată spuma care apare la suprafața apei.
Apoi faceți focul foarte mic, acoperiți oala cu capac dar nu complet, lăsați-o puțin pe o parte și fierbeți carnea timp de 2 ore.
Deci o regulă foarte importantă - piftia trebuie să fiarbă la foc foarte mic, abia-abia să bolborosească pe plită.
Ciolanul la fierbere se mai strânge și iese din supă, recomand periodic să-l mai întoarceți pe cealaltă parte.
Ideal ar fi să folosiți o cratiță cât mai înaltă și atunci nu vă faceți griji.
După 2-3 ore de fiert încet adăugați ceapa și morcovul (va da o culoare galbenă frumoasă supei și gust în plus) tăiate jumătăți, 5 căței de usturoi, 2 frunze de dafin și 15 boabe de piper negru.
Acoperiți oala parțial cu capac, și din nou lăsați să fiarbă foarte încet 2 ore.
Timpul de fierbere poate varia, trebuie să vă orientați după cum arată carnea, dacă o lăsați să mai fiarbă puțin sau nu.
De obicei carnea pentru piftie efectiv cade singură de pe os, este foarte moale și fragedă, zeama este limpede și aromată.
Mama întotdeauna recomandă să nu lucrezi piftia imediat ce am închis focul sub ea. Așa și fac, de obicei închid focul, acopăr oala cu capac și mai las 1-2 ore să se pătrundă și macereze toate ingredientele.
După acest timp scot carnea și legumele din supă, las să se răcorească toate puțin, să nu fie nici rece complet, dar nici fierbinte.
Potriviți supa de sare și usturoi pisat, după gust.
Ca și recomandări - niciodată nu puneți usturoiul în supa fierbinte, se va opări și își pierde din arome. Apoi piftia de porc e bine să fie ceva mai aromată cu usturoi și sărată un pic mai mult decât preferați. După gelifiere se vor regla perfect toate gusturile.
Amestecați bine apoi o treceți prin sită cu tifon (am luat din farmacie și îl pun în câteva straturi).
Grăsimea care se adună deasupra, recomand s-o strângeți cu o lingură pe cât posibil. Eu torn totul într-o cană mare, las 5 minute să se ridice și îmi este mai ușor s-o strâng, suprafața fiind mai mică.
Alegeți carnea de toate oasele și o rupeți bucăți mai mici. Le aranjați în farfurii mai adânci, caserole, cutii, orice vă place să folosiți la piftie.
Turnați zeama peste carne, s-o acopere complet.
Puneți piftia la frigider și lăsați până se gelifiază complet. Abia după gelifiere recomand s-o acoperiți cu folie sau capac, ca să nu-i stricați suprafața frumoasă de oglindă cât este lichidă.
Dacă vreți s-o răsturnați din forme după gelifiere, doar scufundați ușor farfuria într-un bol cu apă fierbinte pentru 2-3 secunde, apoi întoarceți atent.
Serviți și savurați, este o delicatesă, elegantă, limpede, delicioasă și merită toată atenția și efortul dvs.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.