Mi-a luat 1 an de zile să deduc formula tortului Doboș perfect, am început tot procesul anul trecut, dar nu mi-am permis să fiu neglijentă și să vă dau orice rețetă, decât una bine verificată, testată și cu cel mai mare succes. Maria mea mică este cel mai mare fan al acestui tort Doboș, chiar neașteptat pentru mine pentru că nu este mare amatoare de dulciuri și deserturi.
Vă recomand cu drag tortul, este minunat, cu gust intens de ciocolată, blaturi moi și caramel crocant. Poate din prima nu vă iese perfect, dar cu siguranță veți mai repeta procesul, pentru că gustul dă dependență. Partea de la final cu caramelul este cea mai mare provocare la tortul Doboș, dar o puteți ignora și orna tortul cu fructe, sau lăsați-l așa simplu, doar cu ciocolată.
O altă variantă interesantă și mai rapidă, nu cea clasică, de a monta și orna tortul Doboș, găsiți la finalul rețetei, eu cred că doar așa îl voi pregăti în continuare. Dacă vom avea chef de caramel, cred că îl voi turna așa simplu pe o hârtie de copt și apoi, după ce se întărește, puțin sfărâmat îl voi pune peste tort.
Apropo, deși pare un tort mic, recomand să-l tăiați în porții mici, are un gust foarte complet, intens și sățios. Deși Maria mea nu are limită, și alți musafiri au cerut porții duble la cât de gustos este.
Vom începe cu crema de Doboș, să se răcească cât pregătim foile de tort.
Într-un tuci, sau oală cu fund mai gros, turnați 250ml de smântână dulce, puneți pe aragaz și aprindeți focul.
Până începe să fiarbă, într-un alt bol amestecați bine cu telul - 200ml de smântână lichidă cu 2 gălbenușuri, 140g zahăr, 2 linguri de amidon, 1 linguriță esență de vanilie, 1 lingură esență de rom și 3 linguri de cacao.
Când începe să fiarbă smântâna din tuci, turnați acolo încet compoziția din bol și amestecați continuu până devine uniformă.
Lăsați pe foc și continuați să amestecați până crema devine densă.
Închideți focul sub oala cu cremă, acoperiți suprafața ei cu o folie sau pungă de plastic, să nu facă crustă uscată cât se răcește.
În alt bol măsurați 150g de unt și lăsați să se înmoaie la temperatura camerei.
Până se răcește crema vom pregăti foile pentru tortul Doboș.
Pentru foile de Doboș separați în două boluri mari 9 gălbenușuri de 9 albușuri.
Cu mixerul bateți bine albușurile, până se transformă în spumă albă tare.
Apoi treptat adăugați 115g de zahăr și continuați să mixați.
La final trebuie să obțineți o compoziție de albușuri fermă și pufoasă.
În bolul cu gălbenușuri adăugați 115g de zahăr, 1 linguriță esență de vanilie și le mixați bine, până se fac spumă mai albicioasă.
Observați că nu trebuie să spălați paletele de la mixer, le folosiți imediat aici după ce ați bătut albușurile.
Adăugați această compoziție în bolul cu albușuri bătute și amestecați atent cu o spatulă.
Adăugați 225g de făină și amestecați atent cu o spatulă sau un tel, până aluatul devine uniform și fără cocoloase.
Împărțiți acest aluat în 6 boluri, să aveți cantități aproximativ egale în fiecare.
Așterneți cu hârtie de copt o formă de 26cm în diametru și o ungeți cu puțin ulei sau unt topit (opțional).
Turnați în tavă aluatul dintr-un bol și îl întindeți în strat uniform cu o lingură.
Coaceți fiecare foaie în cuptorul preîncălzit la 180 de grade, timp de 10-15 minute, sau până se rumenesc ușor.
Până o foaie este în cuptor eu folosesc o altă tavă și pregătesc următoarea foaie pentru copt. Mi-am luat special 2 forme de 26cm pentru tortul Doboș, este mult mai repede și comod de lucrat așa.
Dacă nu aveți două forme, lucrați doar cu una - după ce se coace o foaie, scoateți bordurile, trageți de hârtia cu foaia coaptă, așterneți alta în tavă și continuați.
Astfel coaceți toate cele 6 foi, le lăsați să se răcească chiar pe hârtia de copt, puteți să le suprapuneți, dar numai împreună cu hârtia de copt până sunt fierbinți.
Terminăm acum crema pentru Doboș, cât se răcesc puțin foile.
Topiți pe aragaz sau la microunde 160g de ciocolată neagră, lăsați puțin să se răcorească apoi o turnați peste crema din tuci și amestecați bine cu un tel.
Untul moale din bol îl amestecați bine cu mixerul și adăugați treptat crema de ciocolată.
La final veți obține așa o cremă mătăsoasă și delicioasă.
Luați din ea câteva linguri într-un pahar și puneți la frigider, o vom folosi la final, pentru foile de caramel.
Cu restul de cremă ungeți una după alta 5 foi de tort. Neapărat fiecare foaie, înainte să o ungeți cu cremă de ciocolată, să o însiropați cu puțină apă caldă amestecată cu un pic de zahăr sau miere. Folosiți pentru însiropare o pensulă sau lingură. Dacă nu veți însiropa puțin tortul, acesta va fi ceva mai uscăcios, fiindcă pandișpanul nu se înmoaie de la crema de unt și ciocolată.
Apropo, observați că am așternut sub tort, cât îl ung cu cremă, 2-3 bucăți de hârtie de copt, să nu murdăresc platoul de tort.
După ce ați uns bine tortul cu cremă și ați nivelat bordurile cu un cuțit, puteți scoate atent hârtia de copt. Platoul rămâne curat fără eforturi.
Înfășurați tortul astfel format cu o folie de plastic și lăsați la rece 10-12 ore să se înmoaie și pătrundă.
Cu câteva ore înainte să serviți tortul luați a 6-a foaie de pandișpan rămasă și o puneți pe o bucată de hârtie de copt.
Într-o cratiță mică, amestecați 200g de zahăr, 70ml de apă și 1 linguriță zeamă de lămâie. Puneți pe foc, fierbeți la foc mic până devine un caramel frumos și puțin mai închis la culoare. Dar aveți grijă să nu-l ardeți.
Între timp puneți 1-2 cuțite într-o cană mare cu apă fierbinte, pentru a tăia mai ușor blatul cu caramel.
Turnați caramelul fierbinte peste foaia de tort, atent distribuiți cu lingura. Lăsați câteva secunde apoi cu mișcări ferme și rapide tăiați 8-12 felii uniforme.
Cuțitul fierbinte nu va face caramelul să se răcească prea repede la atingere și veți lucra mai ușor.
După ce feliile cu caramel s-au întărit, aduceți tortul și scoateți cana cu crema de ciocolată din frigider.
Puneți un pic de cremă, cu poșul sau lingura, pe marginea tortului și aranjați peste ea o foaie de caramel.
Continuați la fel până aranjați frumos toate feliile.
Apoi oricând serviți tortul și savurați.
O altă variantă mai simplă de ornare și formare ar fi să faceți foile în tava simplă de cuptor, așternută cu hârtie de copt.
Faceți 2-3 astfel de foi mari.
Le tăiați jumătăți egale.
Însiropați și ungeți cu cremă ca și mai sus.
Aici am ornat tortul cu fructe de pădure în loc de caramel, a fost la fel de bun și poate chiar mai fresh.
Deci varianta cu caramel este ceva mai anevoioasă, dar pentru amatori o puteți face. Noi mai schimbăm, oricum ne place anume tortul, nu neapărat foile de caramel.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.