De mult timp planific să încerc această budincă de ovăz la rece, sau "overnight oats", fiind foarte populară acum pe blogurile străine și pe bună dreptate. Ideea este ingenioasă, iar terciul astfel preparat poate fi un mic dejun sănătos și rapid, o gustare de luat la pachet sau chiar un desert sănătos pentru copii. Doar înmuiați fulgii de ovăz integrali în lapte peste noapte, iar a doua zi savurați - nimic nu se fierbe!
Partea frumoasă vine și din faptul că puteți face diverse combinații cu fructe, sosuri, ciocolată, arome și culori. În plus, desertul se poate prepara direct într-un borcan dacă îl vreți la pachet, sau într-un bol sau pahar dacă îl serviți acasă.
Mai multe despre acest terci de ovăz și beneficiile lui puteți citi pe blogul SanoVita, fiindcă rețeta face parte din campania "De la rezoluții la soluții!" pe care o desfășurăm împreună. Astfel vreau să vă arăt cum puteți găti puțin mai altfel și să vă susțineți sistemul digestiv cu produsele SanoVita!
Ar fi bine la rețetă să folosiți același pahar pentru a măsura ingredientele, la mine este unul de aproximativ 250ml.
Fulgii de ovăz recomand să fie din aceia mai mari, eu am folosit fulgii de ovăz de la SanoVita, de aici.
Proporțiile pentru varianta clasică de overnight oats recomand să fie:
- 1 pahar fulgi de ovăz
- 1 pahar lapte
- 2 linguri iaurt grecesc (va da un plus de gust budincii)
- 2 linguri semințe de chia
Proporțiile pentru varianta vegană de overnight oats ar fi așa:
- 1 pahar fulgi de ovăz
- 1 pahar lapte vegetal
- 3 linguri semințe de chia
Mai departe procesul de preparare este similar.
Amestecați într-un bol ingredientele de mai sus, adăugați esența de vanilie sau orice altă aromă preferați - scorțișoară, cacao, etc.
Puneți după gust orice îndulcitor preferați - miere, zahăr, zahăr brun, sirop de arțar, sirop de agave, piure de banane, etc.
Mie îmi place mult gustul siropului de arțar în această budincă, dar când nu am, folosesc 2 linguri de miere.
Încă o variantă ar fi să puneți în budincă bucăți de fructe proaspete sau uscate.
Pentru mine a fost surprinzător să aflu cât de gustoase sunt fructele de goji hidratate în lapte, chiar recomand să încercați, mai ales dacă în forma lor uscată nu prea vă plac.
Acoperiți bolul cu folie sau capac și puneți peste noapte la frigider, pentru 8-10 ore.
Puteți amesteca toate ingredientele și direct în borcane individuale(mai ales dacă le luați la pachet), dar eu prefer să pregătesc o compoziție de bază și apoi să fac combinații în bolurile de servit.
Dimineața amestecați toate ingredientele încă o dată, dacă vă place budinca mai lichidă puteți să mai adăugați puțin lapte sau iaurt.
Apoi încep să o pun în boluri de servit, după preferințele fiecărui membru al familiei.
Aici este o combinație de goji, merișoare și caju - doar goji a fost la hidratat în budincă, pe restul le pun deasupra sau în straturi.
În alt bol am pus câteva linguri de budincă, cubulețe de banană.
Iarăși am adăugat 2-3 linguri de ovăz și am decorat cu bucățele de căpșuni.
Copiilor le-a plăcut mult combinația de budincă cu pudră cacao și doar bucățele de banane.
Foarte fresh și aromat va fi dacă puneți peste budincă bucățele de piersici din compot, ananas sau mango.
Aici în varianta cu afine sau zmeură congelată, ar merge și cu dulceață/piure de fructe, etc.
Deci rețeta de bază este una singură, dar o puteți configura în diverse combinații și culori, după orice poftă și preferință.
Se păstrează 3-4 zile la frigider, dacă este cu fructe proaspete chiar mai puțin.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.