M-am convins de multe ori ca mancare vegana poate fi delicioasa si variata, va trebuie doar putina informare si curaj sa incercati combinatii mai altfel. La fel si cu aceasta branzica de migdale, este complet vegana, dar garantez ca veti fi surprinsi de gust si sigur o veti mai prepara de multe ori.
Pe langa faptul ca este o branzica de post, trebuie sa observati neaparat continutul ei plin de nutrienti si vitamine - de la migdalele si fulgii de drojdie inactiva (preferatii mei) din compozitie. O puteti folosi in diverse sandwich-uri si combinatii cu lipii, legume, chiftele de post, etc.
Si aceasta reteta face parte din campania desfasurata impreuna cu SanoVita - "De la rezolutii la solutii!", despre cum puteti diversifica prin idei noi si simple, alimentatia familiei dumneavoastra.
Turnati apa fierbinte peste migdalele crude si lasati 3-5 minute.
Omiteti pasii 1-2 daca folositi migdale decojite deja sau preferati sa folositi in reteta migdale direct cu coaja (se poate, doar ca va fi branzica mai maro).
Scurgeti apa fierbinte si le decojiti repede, doar apasand usor.
Migdalele decojite le puneti intr-un bol si turnati apa rece peste ele.
Acoperiti cu o folie, puneti la frigider si lasati asa 24 de ore.
Dupa acest timp, scurgeti apa, iar migdalele le puneti in vasul unul blender de bucatarie.
Adaugati peste ele 2-3 linguri de fulgi de drojdie inactiva si zeama de la 1 lamaie.
Fulgii de drojdie inactiva vor da un gust mai specific si foarte apropiat de branza clasica, ar fi de preferat sa nu omiteti acest ingredient.
Mai puneti aici 1 lingurita de sare, 2 catei de usturoi, jumatate de pahar de apa si cateva linguri ulei de masline extravirgin.
Mixati bine pana compozitia devine uniforma si cremoasa.
Asezati o sita peste cratita sau bol si asterneti cu un prosop de bucatarie.
Turnati aici compozitia de branza, veti observa ca este ceva mai cremoasa si lichida.
Daca va place sa fie asa, puteti sa omiteti pasii cu scurgerea ei prin sita.
Puneti la frigider bolul cu sita si branzica pentru 8-10 ore.
In acest timp excesul de lichid se va scurge si compozitia va fi ceva mai ferma.
Asa arata branza de migdale dupa scurgere.
Eu am impartit-o in 3 boluri si voi asezona diferit fiecare compozitie.
1. Pe una dintre ele o las simpla - doar mai potrivesc de sare, zeama de lamaie, ulei de masline si inca putini fulgi de drojdie. Sincera sa fiu, este preferata mea.
2. In alta am pus turmeric (sau curcuma).
3. Si pe cealalta am amestecat-o cu verdeata tocata - oregano, patrunjel, marar.
Puteti sa asezonati compozitia de baza dupa placul dvs si cu orice mirodenii preferati - ceapa, usturoi, boia, curcuma, lamaie, etc.
Serviti pe paine, lipii sau rondele de orez, pe langa chiftele sau legume, este delicioasa!
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.