M-am convins de multe ori că mâncarea vegană poate fi delicioasă și variată, vă trebuie doar puțină informare și curaj să încercați combinații mai altfel. La fel și cu această brânzică de migdale, este complet vegană, dar garantez că veți fi surprinși de gust și sigur o veți mai prepara de multe ori.
Pe lângă faptul că este o brânzică de post, trebuie să observați neapărat conținutul ei plin de nutrienți și vitamine - de la migdalele și fulgii de drojdie inactivă (preferatii mei) din compoziție. O puteți folosi în diverse sandwich-uri și combinații cu lipii, legume, chiftele de post, etc.
Și această rețetă face parte din campania desfășurată împreună cu SanoVita - "De la rezoluții la soluții!", despre cum puteți diversifica prin idei noi și simple, alimentația familiei dumneavoastră.
Turnați apă fierbinte peste migdalele crude și lăsați 3-5 minute.
Omiteți pașii 1-2 dacă folosiți migdale decojite deja sau preferați să folosiți în rețetă migdale direct cu coajă (se poate, doar că va fi brânzica mai maro).
Scurgeți apa fierbinte și le decojiți repede, doar apăsând ușor.
Migdalele decojite le puneți într-un bol și turnați apă rece peste ele.
Acoperiți cu o folie, puneți la frigider și lăsați așa 24 de ore.
După acest timp, scurgeți apa, iar migdalele le puneți în vasul unui blender de bucătărie.
Adăugați peste ele 2-3 linguri de fulgi de drojdie inactivă și zeama de la 1 lămâie.
Fulgii de drojdie inactivă vor da un gust mai specific și foarte apropiat de brânza clasică, ar fi de preferat să nu omiteți acest ingredient.
Mai puneți aici 1 linguriță de sare, 2 căței de usturoi, jumătate de pahar de apă și câteva linguri ulei de măsline extravirgin.
Mixați bine până compoziția devine uniformă și cremoasă.
Așezați o sită peste cratiță sau bol și așterneți cu un prosop de bucătărie.
Turnați aici compoziția de brânză, veți observa că este ceva mai cremoasă și lichidă.
Dacă vă place să fie așa, puteți să omiteți pașii cu scurgerea ei prin sită.
Puneți la frigider bolul cu sită și brânzica pentru 8-10 ore.
În acest timp excesul de lichid se va scurge și compoziția va fi ceva mai fermă.
Așa arată brânza de migdale după scurgere.
Eu am împărțit-o în 3 boluri și voi asezona diferit fiecare compoziție.
1. Pe una dintre ele o las simplă - doar mai potrivesc de sare, zeamă de lămâie, ulei de măsline și încă puțini fulgi de drojdie. Sinceră să fiu, este preferata mea.
2. În alta am pus turmeric (sau curcuma).
3. Și pe cealaltă am amestecat-o cu verdeață tocată - oregano, pătrunjel, mărar.
Puteți să asezonați compoziția de bază după placul dvs și cu orice mirodenii preferați - ceapă, usturoi, boia, curcuma, lămâie, etc.
Serviți pe pâine, lipii sau rondele de orez, pe lângă chiftele sau legume, este delicioasă!
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.