Suntem fani bucătărie grecească și bineînțeles mi-a atras atenția această rețetă minunată. Biscuiții sunt delicioși, aromați, fragezi, deosebiți și de POST! Neapărat să încercați rețeta de milopitakia, sunt ca niște mini plăcinte cu mere, dar mult mai ușor de servit.
Apropo, cred că ar merge cu acest aluat și umplutură să improvizați chiar o plăcintă cu mere, mai de inspirație grecească.
Turnați 1 pahar de apă clocotită fierbinte peste stafide, lăsați așa 5-10 minute apoi le scurgeți.
Într-o tigaie puneți aproximativ 500g de mere curățate și tăiate cubulețe, adăugați peste ele 100g de zahăr și lăsați pe foc mediu la gătit pentru 15-20 de minute.
Amestecați periodic.
Spălați bine portocalele, le uscați cu un prosop apoi răzuiți coaja lor, atenție doar partea cea mai de sus, portocalie!
După aceasta stoarceți bine zeama din ele - ne trebuie pentru aluat aproximativ 100ml de suc.
Tocați mărunt 40g de nuci.
Între timp merele s-au gătit, sunt moi și nu mai au zeamă.
Adăugați aici stafidele scurse bine de apă, nucile tocate, 1 linguriță coajă rasă de portocale și 0.5 linguriță de scorțișoară. Amestecați foarte bine toată compoziția.
Într-un bol mare turnați 100ml suc de portocale, 100ml de ulei și esența de vanilie.
Adăugați 60g de zahăr, 1 linguriță coajă rasă de portocale, 0.5 linguriță de scorțișoară, 350g de făină, 10g praf de copt și un vârf de linguriță de sare.
Amestecați bine mai întâi cu o spatulă sau lingură.
Apoi frământați aluatul pe masă, până devine uniform, moale și deloc lipicios.
Îl tăiați în 2 bucăți și formați 2 bile de aluat.
Lăsați-le la odihnit 10-15 minute.
După acest timp întindeți pe rând, cu făcălețul, fiecare bilă într-o foaie de aproximativ 2-3mm grosime.
Decupați cu un pahar sau cană mare cercuri, ale mele au fost de 7-8cm în diametru.
Puneți câte 1 linguriță de umplutură de mere peste fiecare cerc.
Lipiți capetele opuse.
Apoi în continuare lipiți marginile, ca să obțineți un fel de colțunaș.
Apropo, resturile de aluat rămase după decuparea cercurilor le formați din nou într-o bilă, lăsați 5 minute să se odihnească apoi iarăși întindeți și decupați.
Aranjați biscuiții cu mere milopitakia în tava de copt.
Le coaceți în cuptorul preîncălzit la 180 de grade timp de 15-20 de minute, până se rumenesc ușor.
Lăsați să se răcească complet, apoi opțional puteți să-i ornați cu zahăr pudră înainte de servire.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.