În ultimul timp am o pasiune specială pentru galete de tot felul, îmi place aspectul lor rustic, efortul minim pe care trebuie să-l depun pentru a le găti și bineînțeles ingredientele simple și la îndemână. Fiindcă aveam ceva mai multe căpșuni la frigider, am zis de data aceasta să fie galeta cu căpșuni.
Galetele le prefer mai mult anume în această variantă vegană, sau de post, pentru că nu trebuie să mă organizez prea mult pentru a cumpăra ingrediente speciale, dar îmi și place gustul neutru al crustei. Puteți să umpleți galeta cu orice fructe de sezon, dar și cu legume - cartofi, ceapă, varză, vinete, dovlecei, etc.
Îmi place la această galeta cu căpșuni că fructele se gelifiază și umplutura se ține foarte bine, iar crusta nu se înmoaie de la zeama lor. Eu o prefer mai mult rece, dar o puteți servi și caldă, simplă sau cu puțină înghețată de vanilie.
Într-un bol mare turnați 125ml de apă fierbinte clocotită și 125ml de ulei, adăugați 0.5 linguriță sare și amestecați totul bine cu o lingură.
Puneți 2 pahare de făină și 1 lingură praf de copt.
Amestecați totul bine cu o lingură, până se încorporează făina.
Dacă observați că aluatul este prea moale, puteți să mai adăugați puțină făină, dar nu prea multă. Consistența depinde și de calitatea de absorpție a făinii pe care o folosiți.
Mutăți aluatul pe masă și îl mai frământați puțin cu mâinile până devine ceva mai uniform.
Puneți-l înapoi în bol și lăsați să se odihnească 10 minute.
În acest timp spălați și curățați căpșunile, dacă sunt mai mari le tăiați jumătăți sau sferturi.
Adăugați peste ele 5 linguri de zahăr, 2 linguri de amidon și amestecați bine.
Aluatul îl mai frământați puțin pe masă, veți observa că se va face și mai uniform. Lăsați încă 10 minute pe masă să se odihnească.
Presărați puțină făină pe masă și îl întindeți cu făcălețul într-o foaie mare și subțire de aproximativ 3mm grosime.
Mutăți-o în tava mare de cuptor, așternută cu hârtie de copt.
Pe mijlocul foii presărați 4 linguri de griș, îl întindeți cu palmele dar să nu ajungă 2-3 cm până la margini.
Peste stratul de griș distribuiți uniform compoziția de căpșuni.
Observați că și acestea nu trebuie să ajungă exact până în margini, aveți grijă să lăsați 2-3 cm bordurile libere.
Ridicați atent aceste margini libere și acoperiți cu ele căpșunile, doar cât ajung, eventual le puteți întinde ușor.
Apăsați ușor cu palmele peste ele, ca să fie plăcinta mai subțire la margini.
Coaceți galeta de căpșuni în cuptorul preîncălzit la 200 de grade timp de 40-45 de minute, sau până se rumenește uniform.
Lăsați să se răcească bine înainte de servire, este și mai delicioasă a 2-a zi, când se răcește complet.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.