Din ultima noastră călătorie în sudul Italiei (Bari, zona Puglia) am venit cu multe idei culinare, dar în primul rând am vrut să vă arăt probabil cea mai gustoasă și populară focaccia din Italia - Focaccia Barese. Este extrem de bună, pufoasă, fragedă, crocantă, aromată, mai pe scurt delicioasă, cu toată familia am apreciat-o, chiar și copiii. Și inițial când am văzut-o cu așa ingrediente simple n-am avut mari așteptări, doar roșii și măsline, am zis ok, o fi ca un fel de pâine cu roșii....
Fiindcă am gustat Focaccia Barese chiar la ea acasă, vreau neapărat să vă arăt rețeta autentică, tradițională, inspirată de la renumita Panificio Fiore din Bari, unde este o coadă enormă de turiști în fiecare zi și anume pentru această focaccia cu roșii și măsline.
Deci, Focaccia Barese obligatoriu nu este foarte groasă, cum v-ați obișnuit la tradiționala focaccia cu alte umpluturi. Fetele mele mi-au spus că anume așa le place mai mult, când este mai subțire se simt foarte bine toate aromele de la umplutură, deci blatul nu domină gustul. Dar nici nu este subțire ca o pizza, aș zice un echilibru perfect între blat și umplutură, dacă vreți să gustați o focaccia excelentă, exact ca la ea acasă.
Într-o cană amestecați 10g drojdie uscată cu 300ml de apă călduță, lăsați 5 minute.
Într-un bol mare amestecați 500g de făină albă cu 15g de sare.
Adăugați aici apă cu drojdie, amestecați compoziția cu o lingură sau spatulă.
Puneți 10g de zahăr (aproximativ 1 lingură) și începeți să frământați aluatul cu mâinile.
Eu prefer să-l lucrez pe masă, inițial este ușor lipicios dar în câteva minute devine uniform, moale și deloc lipicios.
Făină nu mai adăugați deloc pe masă în tot acest proces.
Ungeți cu puțin ulei de măsline bolul, mutați înapoi în el bila de aluat, acoperiți cu prosop și lăsați să crească timp de 1 oră la temperatura camerei.
Până crește aluatul pregătiți umplutura de roșii.
Spălați roșiile, scoateți cotorul, le tăiați sferturi sau felii mai mari și le puneți într-un bol.
Apoi cu mâinile le rupeți bucăți mai mici și le faceți franjuri, dar nu prea mărunte.
În plus și opțional, puteți să puneți și câteva roșii cherry, ele vor face focaccia cu roșii să fie ceva mai frumoasă la final.
Aluatul a crescut, îl tăiați în 2 bucăți aproximativ egale.
Ungeți bine cu ulei de măsline 2 tăvi rotunde de pizza, ale mele sunt de 28-30cm în diametru.
Luați o bucată de aluat și modelați prima focaccia, îl puneți în tavă și apăsând cu degetele îl întindeți pe toată suprafața.
Al 2-lea aluat (vom avea 2 focaccia) îl faceți aproximativ după 15-20 minute de când ați modelat primul.
Stropiți cu ulei de măsline deasupra.
Aranjați mai întâi un rând din jumătăți de roșii cherry, dacă nu le folosiți omiteți acest pas.
Apoi întindeți pe toată suprafața blatului de focaccia jumătate din roșiile franjuri pregătite anterior în pași.
Printre roșii puneți măsline verzi, de preferat fără sâmburi.
Presărați toată suprafață cu sare grunjoasă.
Și neapărat cu oregano uscat.
Lăsați acum focaccia să crească în tavă aproximativ 1 oră. Spre finalul acestui timp nu uitați să dați drumul la cuptor și să-l preîncălziți la 250 de grade.
Peste 15-20 de minute de când ați montat prima focaccia nu uitați să o faceți și pe a 2-a.
După ce creste bine timp de 1 oră, coaceți focaccia în cuptorul preîncălzit la 250 de grade timp de 15-20 de minute, sau până se rumenește uniform.
După coacere o scoateți din tavă și lăsați puțin să se răcească pe un grilaj sau prosop de bucătărie. Dacă o lăsați în tavă se va aburi și înmuia crusta delicioasă și crocantă.
Este delicioasă caldă și rece, noi o adorăm.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.