Am descoperit acest tort pe Blogul Floridecires - și am zis că neapărat trebuie încercat. L-am făcut acum de curând, a fost foarte simplu și repede, am și improvizat puțin... dar oricum a fost un tort interesant. Data viitoare când îl fac, voi avea blender și cred că voi face mici modificări în rețetă. Aici voi da rețeta așa cum am făcut eu cu schimbările care mi se par utile.
Ca și impresie - tortul este sănătos, foarte ciocolatos, dulce și sățios, nu puteți mânca mai mult de o felie mică o dată.
Condiție obligatorie înainte să vă apucați să-l faceți, este să aveți un blender bun sau o mașină de tocat carne. Nu am avut zmeură proaspătă și am folosit din aia congelată, plus am mai pus și niște vișine congelate deasupra.
Mai întâi facem blatul.
Aici am pus nucile și curmalele înainte să le dau prin mașina de tocat.
Apoi mărunțiți bine nucile și curmalele, în blender sau așa cum am făcut eu - în mașina de tocat.
Adăugați 1 lingură de cacao - eu am pus pudră de carob, înlocuitorul natural de cacao, și am greșit - are un gust mai ciudat, plus că înnegrește rău blatul, mai mult decât cacao.
Frământați ingredientele de la pasul anterior, sau dacă faceți în blender - blendați până se adună toate ingredientele în formă de bilă. Eu am făcut cu mâinile - dacă observați că nu se adună ingredientele mai puneți curmale mărunțite sau blendate.
Împărțiți aluatul în 2 bile și puneți la frigider până faceți crema.
Blendați curmalele împreună cu mierea - sau le dați prin mașina de tocat și apoi adăugați mierea.
Adăugați la compoziția anterioară 1 lingură de cacao și avocado curățit și tăiat bucățele mici. Blendați totul bine.
Eu am dat prin mașina de tocat și avocado și am amestecat toate ingredientele cu lingura.
Așa ar trebui să fie crema ca și consistență, deși la mine nu a fost foarte uniformă consistența, pentru că nu am folosit blenderul. Dacă iese prea groasă, adăugați puțin lapte de soia sau apă călduță și o amestecați, ca să o puteți unge ușor pe blat.
Pentru a forma tortul aveți nevoie de o formă rotundă de tort mai mică, sau o casetă rotundă. O așterneți cu folie alimentară.
Puneți prima bilă de aluat și o întindeți uniform cu mâinile pe fundul formei, presați bine.
Ungeți blatul cu 2-3 linguri de cremă, puneți fructele - zmeură, căpșuni, vișine, etc.
Apoi puneți al 2-lea strat de blat. Aici vă recomand să-l mărunțiți bine cu mâinile și să-l presărați peste zmeură, apoi începeți ușor să presați cu mâinile.
Apoi ușor cu o lingură nivelați acest strat, o înmuiați puțin în apă dacă se lipeste și se ia blatul după lingură.
Puneți tortul la frigider pentru o oră. Apoi întoarceți caseta cu fundul în sus, și scoateți tortul pe o farfurie sau platou de tort.
Cu restul de cremă ungeți tortul deasupra și de jur împrejur.
Așa arată varianta finală a tortului înainte de înfrumusețare. De aici puteți improviza cum vă place.
Eu am dat ciocolată neagră prin răzătoare și am înfrumusețat cu vișine congelate.
Aici și o secțiune a tortului, dacă veți pune cacao cât am scris aici în rețetă nu va fi așa negru.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.