Am descoperit acest tort pe Blogul Floridecires - si am zis ca neaparat trebuie incercat. L-am facut acum de curand, a fost foarte simplu si repede, am si improvizat putin... dar oricum a fost un tort interesant. Data viitoare cand il fac, voi avea blender si cred ca voi face mici modificari in reteta. Aici voi da reteta asa cum am facut eu cu schimbarile care mi se par utile.
Ca si impresie - tortul este sanatos, foarte ciocolatos, dulce si satios, nu puteti manca mai mult de o felie mica o data.
Conditie obligatorie inainte sa va apucati sa-l faceti, este sa aveti un blender bun sau o masina de tocat carne. Nu am avut zmeura proaspata si am folosit din aia congelata, plus am mai pus si niste visine congelate deasupra.
Mai intati facem blatul.
Aici am pus nucile si curmalele inainte sa le dau prin masina de tocat.
Apoi maruntiti bine nucile si curmalele, in blender sau asa cum am facut eu - in masina de tocat.
Adaugati 1 lingura de cacao - eu am pus pudra de carob, inlocuitorul natural de cacao, si am gresit - are un gust mai ciudat, plus ca innegreste rau blatul, ma mult decat cacao.
Framantati ingredientele de la pasul anterior, sau daca faceti in blender - blendati pana se aduna toata ingredientele in forma de bila. Eu am facut cu mainile - daca observati ca nu se aduna ingredienetele mai puneti curmale maruntite sau blendate.
Impartiti aluatul in 2 bile si puneti la frigider pana faceti crema.
Blendati curmalele impreuna cu mierea - sau le dati prin masina de tocat si apoi adaugati mierea.
Adaugati la compozitia anterioara 1 lingura de cacao si avocado curatit si taiat bucatele mici. Blendati totul bine.
Eu am dar prin masina de tocat si avocado si am amestecat toate ingredientele cu lingura.
Asa ar trebui sa fie crema ca si consistenta, desi la mine nu a fost foarte uniforma consistenta, pentru ca nu am folosit blenderul. Daca iese prea groasa, adaugati putin lapte de soia sau apa calduta si o amestecati, ca sa o puteti unge usor pe blat.
Pentru a forma tortul aveti nevoie de o forma rotunda de tort mai mica, sau o casoleta rotunda. O asterneti cu folie alimentara.
Puneti prima bila de aluat si o intindeti uniform cu mainile pe fundul formei, presati bine.
Ungeti blatul cu 2-3 linguri de crema, puneti fructele - zmeura, capsuni, visine, etc.
Apoi puneti al 2-lea strat de blat. Aici va recomand sa-l maruntiti bine cu mainile si sa-l presarati peste zmeura, apoi incepeti usor sa presati cu mainile.
Apoi usor cu o lingura nivelati acest strat, o inmuiati putin in apa daca se lipeste si se ia blatul dupa lingura.
Puneti tortul la frigider pentru o ora. Apoi intoarceti casoleta cu fundul in sus, si scoatei tortul pe o farfurie sau platou de tort.
Cu restul de crema ungeti tortul deasupa si de jur imprejur.
Asa arata varianta finala a tortului inainte de infrumusetare. De aici puteti improviza cum va place.
Eu am dat ciocolata neagra prin razatoare si am infrumusetat cu visine congelate.
Aici si o sectiune a tortului, daca veti pune cacao cat am scris aici in reteta nu va fi asa negru.
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.