Încercând să mă documentez despre tipurile de kebab arabesc, efectiv mi-au fugit ochii de la foarte multe variante, toate deosebite și fiecare arăta foarte bine. Dar eu am vrut să pregătesc anume această variantă de kebab din carne tocată care se modelează pe bețe și se face la grătar/grill. Nu sunt sigură din ce țară provine și cui să-i atribui originea, dar vă asigur că este delicios și interesant, chiar deosebit.
Noi am servit kebab-ul de pui cu salată, a fost apreciat și de copii, deci cu siguranță îl recomand. Pe viitor vreau neapărat să încerc și în alte variante rețeta, cu carne de vită, miel, etc.
Pregătiți carnea de pui tocată, eu am trecut prin mașina de tocat pulpe de pui dezosate și fără piele.
Treceți prin blender ceapa și ardeiul, le puneți într-o sită și presați cu lingura să se scurgă cât mai bine surplusul de zeamă.
Puneți peste carnea de pui ceapa și ardeiul, apoi adăugați pătrunjelul tocat mărunt și usturoiul pisat.
Adăugați 1 lingură de sare, 1 lingură de boia dulce sau iute, puțin piper negru măcinat și un vârf de linguriță de chimion(dacă aveți și vă place).
Amestecați foarte bine compoziția cu mâinile, timp de 5 minute.
O puneți la frigider pentru 1 oră, să se pătrundă bine toate aromele.
După acest timp împărțiți carnea tocată în 10-12 bile mari.
Înmuiați mâinile în apă și modelați din fiecare câte o chiftea în formă alungită.
Introduceți atent în mijlocul chiftelei 2 bețe de frigăruie, lipite una de alta.
Apoi atent, cu degetele, apăsați și distribuiți carnea pe toată lungimea.
Nu vă agitați dacă nu iese din prima, o luați de la capăt până vă arată bine.
Aranjați kebaburile formate pe un fund sau platou uns cu puțin ulei sau apă.
Încingeți bine tigaia grill și o ungeți cu puțin ulei, puneți la gătit kebabul de pui.
Sau puteți să le pregătiți afară, pe grătarul de lemne.
Le întoarceți și rumeniți bine pe toate părțile.
Eu am pregătit kebaburile de pui în 2 runde pe tigaia grill, după prima tură am șters bine tigaia fierbinte cu șervețele de hârtie, iarăși am uns-o cu ulei și am pus restul de kebab la gătit.
Serviți cu orice salată de legume, cartofi, orez sau murături, oricum sunt delicioase.
Le puteți combina în lipie sau chiflă cu un sos de maioneză/iaurt.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.