Vacanțele trec dar rămânem cu multe amintiri frumoase, inclusiv culinare, mâncăruri cu aromă și gust de mare, dar pe care oricând le puteți prepara acasă și în timpul anului. Calamarii prăjiți sau calamari fritti sunt preferații noștri în vacanțele la mare, ne place să-i mâncăm anume în acest mod, prăjiți proaspeți, nu decongelați, sau doar inele în pane dubios.
Vă arăt mai jos nu doar metoda de prăjire, dar și cum să curățați calamarul proaspăt cumpărat din surse sigure. Nu este nimic complicat, doar să aveți grijă când cumpărați calamar să miroase frumos a mare, nu a pește stricat.
Calamarii prăjiți aici le fac după rețetă italiană, mi se pare cea mai simplă și corectă, dar care scoate în evidență gustul minunat al fructelor de mare. Puteți prăji în acest mod și alte fructe de mare preferate - creveți, carne de scoici, peștișori mici, etc. Serviți simpli cu sare și câțiva stropi de zeamă de lămâie, vă asigur că sunt absolut delicioși, la noi întotdeauna sunt prea puțini...
Eu am găsit calamari de mărime medie, așa arată unul întreg înainte de curățare.
Are corpul din față în formă de tub cu 2 mici aripioare și tentacule scurte în spate.
Trageți ușor de zona cu tentacule și o rupeți de corp, tubul calamarului îl țineți cu cealaltă mână.
Lăsați deocamdată tentaculele la o parte, iar din tub scoateți cu degetele cât mai bine toate măruntaiele și un fel de pai sticlos.
Puteți să tăiați corpul tubular pe lung, ca să scoateți mai ușor interiorul, dar așa nu veți mai avea la final acele inele de calamar clasice. E chestiune vizuală, deci faceți cum vă descurcați mai bine.
Apoi curățați corpul calamarului, cu un cuțit, de acea pieliță subțire roșie-maroniu.
Am văzut variante în care aceasta nu se curăță, dar probabil la calamarii mai mici, unde încă nu este prea groasă.
Acum luăm partea cu tentacule, tăiați capătul cu acel ochi evident pe el.
Întoarceți și observați că mai rămas un mic inel osos chiar în mijlocul tentaculelor, apăsați ușor cu degetul și va ieși singur, îl aruncați.
Apoi puteți tăia porțiunea aceasta în bucăți a câte 2-3 tentacule, dacă nu sunt prea mici și subțiri.
Când terminați de curățat toți calamarii, spălați-le bine tuburile și tentaculele, pe exterior și interior, sub jet de apă rece.
Lăsați să se scurgă într-o sită.
Apoi fiecare tub îl tăiați în inele de aproximativ 1cm lățime.
Ce vedeți în poză este un calamar curățat, spălat și porționat, gata de prăjit.
Neapărat tamponează bine toate bucățile de calamar cu un prosop de hârtie sau șervețele. Astfel vom elimina excesul de apă și vom obține calamari prăjiți mai crocanți.
Turnați uleiul într-o cratiță cu fund gros de tip ceaun, tuci sau chiar o tigaie cu borduri mai înalte.
Îl încălziți cât mai bine, dacă aveți termometru ar trebui să arate peste 190 de grade Celsius, anume cu această temperatură uleiul va rumeni repede fructele de mare, fără să schimbe gustul și textura. Din această cauză recomand pentru prăjiri de acest tip ulei cu punct cât mai mare de ardere.
Apoi repede treceți o porție de calamar (cât încape într-o tură din cratiță) prin făină.
Pentru a scăpa de excesul de făină puneți calamarii într-o sită și scuturați bine.
Le aruncați repede în uleiul încins, ușor amestecați și lăsați 2-3 minute.
Apoi le scoateți pe un prosop de hârtie/șervețele să absoarbă excesul de ulei.
Puneți la prăjit o altă tură de calamari cu făină, astfel continuați până-i terminați pe toți.
Nu uitați să le presărați cu sare deasupra.
Apoi le serviți calzi, stropiți cu zeamă de lămâie și savurați.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.