Încă o plăcintă cu mere delicioasă și super rapidă, de inspirație grecească - se numește Soufra și se poate prepara cu orice fructe, sau fără ele, doar cu cremă de vanilie (de fapt așa este în original, merele le-am improvizat eu). Urmează neapărat să testez și varianta ei sărată, sigur trebuie să fie bună.
Nouă ne-a plăcut cel mai mult când este caldă, sau puțină reîncălzită la cuptor sau microunde, crema de vanilie și ouă se combină perfect cu merele și straturile fine de plăcintă, este fragedă, aromată, delicioasă!
În primul rând așterneți cu hârtie de copt o tavă adâncă de aproximativ 20x30cm, să acopere bine atât fundul, dar și pereții dintr-o singură bucată.
Cremă plăcintei este lichidă și hârtia de copt o va ține pe loc, nu va curge din plăcintă, nu se va lipi de tavă, etc.
Topiți untul pe aragaz sau la microunde, ungeți cu el o foaie de plăcintă.
Puneți deasupra încă o foaie de plăcintă, ungeți-o și pe ea cu unt topit.
Apoi le strângeți cu degetele, formând pliuri.
Aceste foi unse cu unt și pliate câte 2 le aranjați una după alta în tava de cuptor pregătită la pasul 1.
Dacă cumva nu încap pe lungime, tăiați din ele cât aveți nevoie și aranjați-le după mărimea tăvii.
Resturile tăiate le puneți și pe ele intercalate între celelalte foi.
Spălați merele, le curățați doar de cotor și tăiați felii subțiri, semilune.
Adânciți feliile de mere printre pliurile cu foile de plăcintă.
Puneți mai multe mere sau mai puține, după cum vă place, puteți folosi și alte fructe de sezon după preferință, dar merele după părerea mea se potrivesc cel mai bine cu cremă de vanilie.
Dați tava în cuptorul preîncălzit la 200 de grade pentru 15-20 de minute, până încep să se rumenească foile de plăcintă.
Între timp amestecați cu telul într-un bol 4 ouă cu 200g de zahăr și esența de vanilie.
Turnați laptele, amestecați din nou până compoziția este uniformă.
Când s-au rumenit puțin foile în cuptor, scoateți tava, turnați peste ele cremă de vanilie și o puneți înapoi la copt pentru încă 25 de minute, sau până se rumenește uniform plăcinta.
Plăcinta gata o lăsați puțin să se răcorească, măcar 1-2 ore înainte de servire.
Apoi o puteți porționa și servi, această plăcintă cu mere grecească este deosebit de fragedă și gustoasă când e caldă sau reîncălzită, dar și rece.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.