Una din mâncărurile care m-a impresionat mult în ultima noastră vacanță din Grecia a fost această mâncărică deosebit de gustoasă și completă. Se pronunță "youvetsi" - când am făcut atunci comanda la restaurant nu aveam idee ce voi primi, dar am avut noroc să descopăr această minunată și delicioasă mâncare grecească.
Deja am repetat de vreo 3 ori în condiții de casă rețeta de giouvetsi și de fiecare dată cu mare succes, dar cu minim efort din partea mea. Ideal ar fi să-l faceți cu carne de vită, însă eu am ales pulpă de curcan și mi se pare cea mai potrivită și rapidă, la fel ca și pulpa sau pieptul de pui. Este diferit mult timpul de fierbere, dar dacă aveți timp și vă pricepeți să gătiți corect carnea de vită, neapărat să încercați și cu ea.
Pregătiți toate ingredientele pentru rețetă.
Tocați mărunt ceapa și usturoiul, carnea o tăiați cubulețe medii.
Încălziți uleiul de măsline într-o tigaie adâncă, adăugați usturoiul tocat mărunt și îl căliți repede jumătate de minut.
Puneți cuburile de carne și căliți la foc rapid timp de 10 minute, până își schimbă culoarea, dar nu trebuie să se rumenească.
Adăugați ceapa tocată, amestecați și mai căliți 10 minute.
Apoi turnați roșiile cuburi din conservă, potriviți de sare și piper, opțional și pentru un gust cât mai autentic recomand să puneți 1 baton de scorțișoară în acest sos.
Dacă folosiți carne de curcan sau pui, mai fierbeți 5 minute sosul cu toate ingredientele împreună.
Dar dacă puneți carne de vită, mai adăugați 2 pahare de apă și îl fierbeți la foc lent mai mult timp, până carnea este moale și fragedă.
Între timp puneți pastele orzo într-o tavă adâncă de cuptor.
Pentru cantitățile din rețeta mea, ideală ar fi o tavă de 20x30. Aici este de sticlă, foarte utilă și o am de la Ikea la un preț decent.
Turnați sosul fierbinte în tavă cu paste. Nu amestecați, doar distribuiți deasupra uniform.
Adăugați 1-2 pahare de apă rece, cât să fie acoperită carnea.
Puneți tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 30 de minute.
După acest timp scoateți tava din cuptor, distribuiți deasupra mozzarella rasă (sau alt cașcaval preferați) și brânza feta ruptă bucățele.
Mai puneți tava în cuptor pentru 10 minute.
Apoi o scoateți și lăsați încă 10-15 minute pe masă să se pătrundă puțin.
În acest timp pregătiți o salată, ideală ar fi Salata Grecească adevărată, apoi serviți cu Giouvetsi cald și savurați.
Este o mâncare deosebit de gustoasă, sunt sigură că veți fi surprinși de gustul ei minunat.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.