Cârnații de casă sunt buni sub orice formă, dar vreau să vă arat neapărat și această rețetă italiană, minunății cârnați Salsiccia. Variante sunt foarte multe, fiindcă fiecare regiune din Italia are propriile condimente preferate, dar noi i-am gustat în Toscana și probabil aceasta ar fi una din rețetele cele mai populare de Salsiccia, ceva mai clasică.
Spre deosebire de alte condimente comune pe care le folosim și la cârnații noștri românești, în Salsiccia se folosesc de cele mai multe ori semințe de fenicul măcinat, au o aromă foarte specifică și fină care se combină foarte bine cu carnea de porc. Semințe de fenicul găsiți în multe magazine online sau în Plafar, apoi le măcinați acasă în râșniță de cafea.
În rest cârnații sunt delicioși, neapărat să-i încercați atunci când faceți o cantitate mai mare de cârnați de casă, eventual o parte după rețeta românească și o cantitate de probă faceți Salsiccia. Se pot servi ca atare, dar umplutura lor se mai folosește pentru a prepara diverse paste, pizza și mâncăruri în stil italian.
Cumpărați și pregătiți carnea conform listei de ingrediente.
Recomand fleica să fie ceva mai grasă, sau să o înlocuiți cu slănină, pentru că să obțineți cârnații mai fragezi aveți nevoie de un procent mai mare de grăsime în compoziție.
Eu folosesc aceste 2 site la mașina de tocat carne pentru a toca carnea pentru cârnați. Una este a mașinii, cu găuri mai largi, cealaltă am cumpărat-o din piață și am adaptat-o, pentru a avea cârnații și cu bucăți mai grosiere de carne.
Puteți să folosiți doar una din ele, oricare aveți la îndemână, sau să tăiați cu cuțitul bucățele mici de carne în locul sitei cu 3 găuri.
Deci treceți toată carnea prin mașina de tocat, cu oricare sită aveți la îndemână.
Adăugați sarea, piperul, usturoiul pisat și semințele de fenicul măcinate.
Turnați vinul, alb sau roșu, oricare e bun.
În alte regiuni din Italia vinul se înlocuiește cu suc de portocale.
Amestecați bine toată compoziția cu mâinile.
Acoperiți bolul cu un capac sau folie alimentară și lăsați la frigider 12-24 de ore, să se marineze și infuzeze bine toată compoziția de carne și aromele.
După acest timp ne apucăm efectiv să umplem cârnații. Eu folosesc de doi ani acest tip de presă pentru cârnați și sunt extrem de mulțumită de ea, vă recomand și vouă dacă sunteți fani cârnați de casă.
Am folosit înainte mașina de tocat carne, dar nu am fost mulțumită de cum se comportă și am schimbat metoda de umplere a cârnaților.
Mațele de porc se spală bine de sare și se lasă 30-40 de minute în apă caldă să se înmoaie, eventual chiar cu puțin oțet sau 1-2 linguri zeamă de lămâie, să scăpați de mirosul specific.
Apoi îmbrăcați tubul mașinii de cârnați cu mațele umede.
Folosind presa modelați cârnații, încercați să nu-i umpleți prea tare, ca să nu crape la coacere, dar nici să fie goi, reglați pe parcurs procesul.
Bineînțeles nu uitați la fiecare 10-15 cm de cârnat să răsuciți mațele pentru a forma cârnații mai scurți, anume Salsiccia se modelează în dimensiune mai mică.
Eu întotdeauna fac o cantitate mai mare de cârnați, congelez porții a câte aproximativ 1 kg pentru a-i avea la îndemână oricând vrem cârnați de casă.
Cea mai simplă metodă de preparare este să-i puneți la cuptor, dar întotdeauna, indiferent că-i faceți în tigaie sau cuptor, înainte să-i înțepați bine cu un ac de siguranță, să nu crape la copt.
Cât se coc recomand să-i mai întoarceți și să-i ungeți cu pensula cu grăsimea pe care o lasă în tavă.
Observați că am așternut tava cu hârtie de copt, pentru o curățare ulterioară mai simplă a tăvii.
Când se rumenesc uniform sunt gata de consum, bineînțeles cei mai buni sunt când se servesc calzi cu orice garnitură preferați.
În Italia cârnații Salsiccia cel mai des se prepară la tigaie după următoarea metodă:
- se încălzește tigaia cu puțin ulei de măsline și se pun cârnații în ea;
Când încep să se rumenească puteți să le tăiați capetele cu o foarfecă și să-i desfaceți din șir. Întoarceți cu furculița pe toate părțile.
Apoi turnați peste ei aproximativ 150ml de apă sau vin alb/roșu, acoperiți cu un capac și lăsați să fiarbă la foc încet timp de 10 minute.
Cârnații astfel preparați sunt foarte fragezi și gustoși, să încercați neapărat metoda.
Și bineînțeles se pot pune pe grătar sau grill, ori se folosește umplutura pentru a prepara paste, pizza, plăcinte, supe, etc.
Nouă ne-au plăcut mult, cu siguranță vom mai face periodic Salsiccia.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.