Am avut 2 bunici super-gospodine, una din Moldova și alta din Ucraina, ambele pregăteau mâncarea foarte gustoasă, dar bineînțeles specifică fiecărei zone. Cârnații erau delicioși la ambele, iar noi în timp am reușit să facem o rețetă combinată cu mici secrete de la fiecare bunică. Cea din Ucraina punea neapărat muștar în compoziție și marina carnea peste noapte, bunica din Moldova era cu usturoiul și piperul, apoi mai târziu folosea semințe de coriandru măcinat.
Oricum vă garantez că este o rețetă de cârnați de casă excepțională, gustul nu se compară nici cu cei mai buni cârnați din comerț, este deja testat și verificat de mulți ani. Neapărat recomand să faceți cantitate puțin mai mare, o parte să congelați și pentru alte ture, se păstrează minunat așa și întotdeauna aveți cârnați de casă buni la îndemână.
Pregătiți carnea și slănina de porc pentru tocat.
Carnea prefer s-o dau prin mașina de tocat cu sită mai grosieră, jumătate cea cu găuri rotunde mai mari și alta jumătate cu 3 găuri. Sita cu 3 găuri am luat-o din piață și am adaptat-o la mașina de tocat electrică pe care o avem.
Dacă nu găsiți sita cu 3 găuri, puteți o parte din carne s-o tăiați mărunt cu cuțitul, sau pe toată o faceți cu sita normală.
Peste carnea tocată adăugați usturoiul pisat.
Apoi sarea, piperul, muștarul, coriandrul și alte mirodenii după gust.
Amestecați bine toată compoziția cu mâinile.
Acoperiți cu un capac sau pungă și lăsați la frigider 12-24 de ore să se pătrundă bine toate aromele.
De 2 ani folosesc această presă de cârnați și v-o recomand cu încredere, este foarte bine făcută, se lucrează repede și fără efort.
Înainte foloseam accesoriul de la mașina de tocat, dar nu-mi plăcea cum se lucrează cârnații cu el.
Mațele sărate de porc se spală bine în câteva ape cu oțet sau zeamă de lămâie, apoi se lasă la hidratat în apă caldă timp de 30-40 de minute.
Îmbrăcați accesoriul de umplut cârnații cu mațe hidratate și începeți să modelați cârnații.
Încercați să nu-i umpleți prea tare, dar nici să fie prea subțiri, neapărat mai răsuciți mațul pentru a face cârnații de dimensiune mai scurtă.
Cârnații astfel preparați se pot congela sau se pregătesc imediat, obligatoriu înainte trebuie să-i înțepați cu un ac de siguranță în cât mai multe locuri, să nu crape la gătit.
Observați că folosesc hârtie de copt în tavă, ca s-o curăț și să spăl mai ușor după coacerea cârnaților. Pe parcurs ce se coc îmi place să-i ung cu grăsimea pe care o lasă în tavă, așa se rumenesc mai uniform.
Sunt buni calzi, dar și reci ca aperitiv feliat, cu orice garnitură preferați.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.