Tortul Kievskii este cartea de vizită a cofetarilor din Ucraina, dar și un dulce clasic din tot spațiul post-sovietic. Dacă nu aveți timp și chef să-l preparați acasă, puteți să trageți o fugă până în Republica Moldova și îl găsiți la orice cofetărie mai răsărită. Iar când evenimentele care acum sunt pe prima pagină a tuturor știrilor se vor termina cu bine, vizitați Kievul și îl gustați acolo.
Un tort Kievskii exemplar trebuie să fie crocant de la bezeaua uscată, cu aromă intensă de unt și alune de pădure prăjite. Aveți grijă că este un tort foarte sățios, porțiile servite trebuie să fie mici, mai ales dacă ați mâncat și ceva copios înainte.
În plus, este și tortul preferat al mamei mele, îl cumpăra întotdeauna când mergea acasă la mama ei în Ucraina, iar când i-am spus că vreau să închei anul cu această rețetă pe site, a început să plângă...
În rest, aș vrea ca anul care a trecut să-l uităm ca pe un coșmar urât și să așteptăm cu tot sufletul pacea în anul care vine!
Luați 3 boluri, separați albușurile de gălbenușuri la ouă, în 2 din aceste boluri puneți câte 6 albușuri, iar toate cele 12 gălbenușuri le puneți împreună în al 3-lea bol.
Acoperiți toate vasele cu folie de plastic, gălbenușurile le puneți înapoi în frigider.
Iar albușurile le lăsați pe masa de bucătărie, la temperatura camerei, timp de 12-24 de ore.
Între timp puneți alunele de pădure într-o tavă și le rumeniți în cuptor, amestecând periodic. Aveți grijă că se pot arde foarte repede, deci fiți pe fază.
După ce se răcesc bine le mărunțiți grosier într-un robot de bucătărie, sau tocați cu un cuțit.
În 2 farfurii (pentru fiecare blat al tortului) amestecați câte:
- 200g de zahăr;
- 50g de făină;
- 175g de alune.
Așterneți cu hârtie de copt o tavă de 28cm în diametru, baza și pereții.
În plus ungeți cu puțin ulei sau unt moale hârtia, ca să adere aceasta mai ușor puteți să ungeți și pereții tăvii cu puțin ulei, înainte să lipiți de ei hârtia.
Într-un bol mare puneți primele 6 albușuri, mixați bine până să fac spumă albă, apoi adăugați treptat 50g de zahăr și continuați să bateți până albușurile devin spumă fermă.
Adăugați în aceste albușuri prima farfurie cu - 200g de zahăr, 50g de făină și 175g de alune mărunțite, plus 1 plic de zahăr vanilat.
Amestecați atent compoziția cu o lingură sau spatulă.
Mutăți această compoziție în tava pregătită anterior și așternută cu hârtie de copt, nivelați bine.
Acesta va fi primul blat pentru tort.
Îl puneți în cuptorul preîncălzit la 140 de grade pentru 2.5 ore, să usuce bine, dar nu trebuie să se rumenească intens, observați poza.
După cuptor îl scoateți din tavă și puneți pe un grilaj să se răcească cu fundul în sus.
Apoi pregătim blatul 2 pentru tort, repetați din nou pașii 6-10, adică așterneți din nou tava cu hârtie de copt, bateți 6 albușuri cu 50g de zahăr, apoi adăugați farfuria 2 cu 200g de zahăr+50g de făină+175g de alune prăjite.
La fel îl coaceți timp de 2.5 ore la 140 de grade.
Veți observa că blaturile sunt uscate bine doar în partea de sus, baza este puțin umedă și pentru a se usca complet, ambele foi se lasă cu baza în sus pe un grill la temperatura camerei timp de 24 de ore.
În ziua când montați tortul, de dimineață trebuie să faceți siropul de ouă din gălbenușurile rămase în frigider, astfel:
- Într-o cratiță fierbeți 350ml de lapte amestecat cu 300g de zahăr, apoi lăsați 15-20 minute pe masa să se răcorească.
- Amestecați bine gălbenușurile cu un tel sau mixer și adăugați treptat în ele siropul de lapte fiert.
Turnați această compoziție înapoi în cratiță și o puneți pe foc, amestecând continuu, așteptați până începe să fiarbă și ușor se îngroașă.
Lăsați acest sirop să se răcească la temperatura camerei timp de 5-6 ore, acoperit cu o folie deasupra.
Nu uitați între timp să scoateți din frigider și 400g de unt.
După acest timp ne apucăm de montat totul și preparăm crema finală pentru el.
Într-un bol mare bateți bine cu mixerul 400g de unt, apoi adăugați treptat crema de gălbenușuri până devine totul o compoziție uniformă.
Puneți primul blat pe platou și-l ungeți în strat subțire cu crema de unt, aproximativ 1/3 din crema totală.
Acoperiți cu celălalt blat, eu am ales să le pun cu fundul în sus, pentru ca să fie suprafața mai netedă.
În restul de cremă adăugați 2 linguri de cacao și amestecați.
Puteți lăsa aproximativ 2-3 linguri de cremă albă într-un poș, pentru a face câteva floricele deasupra tortului.
Acoperiți tortul cu această cremă de cacao, bordurile și deasupra.
Nivelați cu un cuțit și opțional puteți să-l ornați cu niște floricele din cremă albă.
Sau puteți să presărați simplu deasupra restul de 50g de alune prăjite rămase.
Lăsați tortul la rece pentru aproximativ 8-10 ore până la servire.
Aici vedeți și o secțiune, cum vă spuneam și mai sus, porțiile trebuie să fie mici fiindcă este un tort foarte sățios, dar deosebit și gustos.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.