Încă o rețetă de pâine interesantă, de origine italiană, foarte populară în regiunea de centru și în Toscana, este nelipsită la bruschete, panzanella, ribolita, dar și pentru diverse degustări de mezeluri și tapenade. Obligatoriu se prepară fără sare, acest aspect este important pentru a nu încurca gustul alimentelor cu care este servită, ba chiar să le accentueze aromele. Nouă ne-a plăcut mult, am zis că o voi repeta neapărat de multe ori în continuare.
De obicei are formă rotundă, miez moale și aerat, coajă puțin mai densă și crocantă, se prepară pe vatră în cuptoare mari, dar eu am improvizat-o cu succes în condiții de casă. Încă un lucru important - să o porniți de cu seara dacă vreți să serviți pâinea a 2-a zi, pentru că în toate rețetele de Pane Toscano drojdia are un proces mai lung de fermentare, peste noapte.
Într-un bol mare amestecați cu telul 2 lingurițe de drojdie uscată și 500ml de apă.
Adăugați 270g de făină, iarăși amestecați bine.
Acoperiți bolul cu folie de plastic, dar neapărat faceți 2-3 găuri cu un cuțit în ea, să iasă gazele în timpul fermentării drojdiei.
Lăsați așa bolul la temperatura camerei timp de 8-9 ore, sau peste noapte, dacă vă apucați seara de treabă, pentru a pregăti pâinea a 2-a zi.
A 2-a zi compoziția va arăta așa și este gata de preparat aluatul de pâine.
Adăugați aici 500g de făină și amestecați bine cu o lingură sau spatulă.
Turnați 1 lingură ulei de măsline și frământați în continuare aluatul cu mâinile.
Chiar vă recomand să-l mutați pe masă și lucrați până devine neted și uniform.
Mutați-l înapoi în bol, acoperiți cu un prosop și lăsați să crească la temperatura camerei timp de 2-3 ore, sau până crește în volum de 2-3 ori.
După acest timp îl mai frământați o dată pe masă și îi dați formă rotundă, sau ovală, depinde ce formă vreți să aibă pâinica.
Pentru dospire acoperiți bolul cu un prosop și presărați peste el puțină făină, apoi puneți aluatul aici la crescut, cu partea netedă în jos. Lăsați 2 ore să crească acoperit cu un prosop, sau până își mărește volumul de 2 ori.
Apropo, am ales un bol rotund și puțin adânc, să mențină forma rotundă a pâinii în timp ce crește.
Puneți cuptorul să se preîncălzească la 220 de grade, cu o mică tavă la baza lui, în care vom turna puțină apă să formăm aburi în cuptor la coacerea pâinii.
După acest timp răsturnați atent pâinea crescută pe o tavă de cuptor. Scoateți atent prosopul.
Crestați pâinea deasupra cu un cuțit.
O puneți în cuptorul încins bine și repede turnați jumătate de pahar de apă în tava mică lăsată la baza cuptorului.
Închideți cuptorul și lăsați așa timp de 20 de minute, după acest timp scoateți tava cu apă și micșorați temperatura la 200 de grade. Mai țineți încă 15 minute pâinea în cuptor.
O coaceți mai mult dacă e nevoie, important la final să se rumenească uniform pe toate părțile, iar dacă o răsturnați și ușor loviți cu degetul baza pâinii, se aude un zgomot de gol.
Înveliți pâinea fierbinte într-un prosop și lăsați să se răcească complet înainte de servire.
Feliați și savurați, este minunată din toate punctele de vedere - gust, aspect și textură.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.