Astăzi vă propun să încercați neapărat această prăjitură cu portocale minunată - este colorată, aromată, fresh și de post! Ingredientul vedetă este portocala și o veți simți din plin chiar din primele minute la cuptor a prăjiturii, fiindcă va mirosi și în bucătărie frumos a portocale.
Deși este o rețetă de post, prăjitura cu portocale va impresiona toată lumea, nu ezitați să încercați rețeta.
Spălați bine portocalele deasupra, de pe una din ele răzuiți fin coaja (doar partea portocalie).
La fel răzuiți coaja și de pe o jumătate de lămâie.
În continuare stoarceți zeama de la toate portocalele, la final trebuie să obțineți 250ml suc fresh de portocale.
Dacă aveți mai mult nu ezitați să-l gustați, dar dacă nu ajunge mai stoarceți zeama de la o portocală, sau adăugați puțină apă.
Într-un bol mai mare amestecați sucul de portocale, 80ml de ulei, 150g de zahăr, toată coaja rasă de portocală și lămâie, plus un sfert de linguriță de sare.
Adăugați 250g de făină și 1 lingură praf de copt, amestecați bine cu un tel sau mixer.
Observați dacă aluatul este lichid dar de consistența unui iaurt, nu mai adăugați făină.
Dar s-ar putea să fie prea lichid, în acest caz recomand să mai adăugați încă 25g de făină și să amestecați bine.
Turnați-l într-o tavă de cuptor (24-26cm în diametru) așternută cu hârtie de copt.
Nivelați bine cu lingura și îl puneți în cuptorul preîncălzit la 200 de grade pentru 20-25 de minute, sau până se rumenește bine.
Până se coace prăjitura de portocale pregătim repede o glazură rapidă de lămâie - amestecați într-un bol 5 linguri de zahăr pudră cu 5 linguri de suc de lămâie, sau mai mult până obțineți o consistență curgătoare a glazurii.
Scoateți prăjitura din cuptor și imediat, cât este fierbinte, distribuiți deasupra glazura de lămâie.
Lăsați să se răcească complet minim 1 oră, glazura se va întări și va da o aromă în plus prăjiturii, plus o mică tentă acidă.
Apoi portionați și savurați, este foarte răcoritoare, fragedă și aromată.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.